Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

LG inovuje technológie v čiernej a bielej technike pre rok 2021

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
4. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nepochybne viditeľnou stálicou amerického podujatia CES je už roky juhokórejská spoločnosť LG. Významne pritom posúva vpred nielen inovácie v oblasti televízorov, ale aj pri bielej technike. Ani tento rok to nebolo inak. Výrazne inovovala známu technológiu LCD, priniesla dezinfekciu do chladničiek, ale aj nový koncept prania v domácnosti. No k tomu všetkému pridala i niečo navyše.

Najviac očakávaní medzi spotrebiteľmi je každý rok smerovaných k televízorom. LG sa v tomto smere snaží držať prvé husle. Potvrdzuje to aj technológia OLED, ktorú vo väčšej miere presadila v domácnostiach ako prvá na svete. Na výstave CES 2021 sa preto k slovu dostal nový štandard v tomto smere, s názvom LG OLED evo.

„Za písmenkami evo sa skrýva evolúcia. V tomto smere je to nový štandard OLED panelov, ktoré boli vývojármi prepracované. Prichádzajú s ďalšou vrstvou a silnejším emisným materiálom. Všetko to optimalizuje štruktúru panelu a upravuje vlnové dĺžky svetla. Výsledkom je potom vyšší jas a ostrejší obraz s čistotou, detailmi a realistickým zobrazením,“ hovorí Emil Gabriš, produktový špecialista, LG Electronics Slovakia.

Významné zlepšenie v tomto roku v LG zaznamenáva aj sektor LCD televízorov. Výrobca totiž predstavil úplne novú technológiu, ktorá značne zlepšila kontrast a teda aj realistickejšie zobrazovanie čiernej farby. Stojí za tým skombinovanie technológií Quantum Dot a NanoCell do jedinej s názvom QNED.

„O podsvietenie sa po novom stará až 30 tisíc miniatúrnych LED svetielok. Takto dokážeme oveľa presnejšie osvetľovať len body, v ktorých si to scéna obrazu naozaj vyžaduje. Všetko je delené do takmer 2500 zón s pokročilou technológiou lokálneho stmievania. Dokázali sme tým zvýšiť kontrastný pomer až na milión ku jednej, čo tu ešte nebolo.“

V nových modelových radoch televízorov určite poteší aj ďalšia generácia procesora Alpha 9, ktorý pomocou umelej inteligencie zvyšuje kvalitu takzvaného upscalingu. Znamená to, že obsah ľubovoľnej kvality vyzerá dobre aj na veľkých displejoch.

„S televízormi prichádza aj nová generácia používateľského prostredia. Aktualizovali sme totiž webOS systém už na verziu 6.0. Prináša to prepracovanú domovskú obrazovku a vylepšenie výkonu, ako aj nové funkcie.“

Na svoje si počas tohtoročnej výstavy prišla aj biela technika. Chladničky InstaView Door-in-Door sú po novom vybavené až o 23% väčším skleneným panelom, ako mali predchádzajúce. Panel pritom reaguje na poklepanie prstom a razom sa tak rozsvietením vnútra chladničky spriehľadní jej obsah, a to aj bez toho, aby sa musela otvárať.

„Pri pohľade si rozmyslím, čo si z chladničky vyberiem. Je teda otvorená kratšie a neunikne z nej toľko chladu, čo šetrí elektrickú energiu potrebnú na jeho výrobu.“

Inovatívny je aj prístup k hygiene vody pre pitie priamo zo vstavaného dávkovača. Jeho súčasťou sa totiž stala technológia UVnano. Likviduje akékoľvek baktérie a do pohára sa tak k používateľovi dostane už len naozaj čistá voda.

„UVnano sa spúšťa jeden krát za hodinu a odstráni až 99,99 percent baktérií na dávkovači vody v chladničke. Pre ešte väčšiu istotu môžu používatelia aktivovať túto funkciu aj stlačením tlačidla.“

Každý nový spotrebič z radu InstaView obsahuje i osvedčené systémy LINEARCooling a DoorCooling+, ktoré zvyšujú sviežosť potravín.

„LINEARCooling minimalizuje kolísanie teploty, ktoré je hlavnou príčinou znehodnotenia potravín, no a DoorCooling+ súčasne rovnomerne chladí celý priestor chladničky distribúciou silného prúdu vzduchu, zo strategicky umiestneného vetracieho otvoru.“

Po uvedení v chladničkách InstaView French-Door v minulom roku, prichádza technológia Craft Ice aj do Side-by-Side InstaView chladničiek pre rok 2021. Ide o technológiu, ktorá vytvára päťcentimetrové, pomaly sa topiace ľadové gule. Tie môžu celkom zaujímavo osviežiť rôzne nápoje, ktoré zároveň vydržia aj dlhšie studené.

„Zaujímavou inováciou je vytvorenie takzvaného pracieho centra v podobe zariadenia WASH TOWER. Práve umiestnením práčky a sušičky do jednej kompaktnej veže sa dokáže v domácnostiach ušetriť oveľa viac miesta. Oba produkty majú totiž ovládanie centralizované do strednej časti.“

Zariadenia LG si však prinášajú aj jednu spoločnú vlastnosť. Ide o využívanie umelej inteligencie. Vývojári sa tak rozhodli použiť ju nielen pri televízoroch, ale aj v bielej technike. No a istým rozhraním komunikácie s ňou sa pre používateľa stala mobilná aplikácia LG ThinQ.

„Aplikácia používateľovi komunikuje všetky potreby spotrebičov. Dokáže ho upozorniť na dôležité procesy, činnosti a zároveň je to akoby predĺžená ruka s diaľkovým ovládaním, ktoré funguje aj mimo domu. Stačí mobilné pripojenie na internet.“

Moderný spotrebiteľ sa však nezaujíma len o funkčnosť zariadení, ale aj o ich dizajn. LG preto počas CES 2021 uviedlo aj nábytkový koncept spotrebičov. Vďaka nemu sa dajú zariadenia ľahko integrovať do akéhokoľvek prostredia, pomocou rozmanitosti materiálov a moderných farieb.

„Pri nábytkových spotrebičoch sú k dispozícii rôzne povrchové úpravy, vrátane nehrdzavejúcej ocele, skla, kovu a inovatívneho materiálu FENIX. Ten je nepriehľadný, odolný proti odtlačkom prstov a zároveň na dotyk príjemný.“

Svoje technologické nadšenie sa pritom juhokórejský výrobca rozhodol pretaviť aj do nízkoenergetickej klimatizácie s kúrením, s názvom DUALCOOL INVERTER.

„Zariadenie neustále nastavuje rýchlosť kompresora tak, aby udržiaval požadovanú úroveň teploty. Šetrí pritom až o 70 % viac energie ako bežný kompresor. Až o 40 % rýchlejšie dokáže pritom vytvoriť chladný vzduch. Rovnako je vybavený technológiou UVnano pre dezinfekciu vzduchu od baktérií a vírusov ako aj iónovým difuzérom,“ dodáva Emil Gabriš, produktový špecialista, LG Electronics Slovakia.

Pri novinkách z dielne LG je zrejmé, že ani tento rok jeden z technologických lídrov nesklamal. Jeho inovácie by mali opäť o niečo zjednodušiť ľuďom život. Bude teda zaujímavé sledovať, ako sa nové technológie uchytia aj v reálnom živote.