Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 42

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Láska ide cez žalúdok. Túto známu vetu snáď pozná každý. S dobrým jedlom sa dajú doslova robiť zázraky. A po novom sa k jeho príprave nepochybne odhodlajú aj menej zručnejší kuchári či kuchárky. Pomáhať by im totiž mohli robotické technológie.

Po niekoľkých rokoch vývoja doladila spoločnosť Moley Robotics svoju robotickú kuchyňu pre domáce použitie, aby automatizovane pripravovala a varila každodenné jedlá. Stredobodom systému Moley je dvojica robotických ramien s prstami, s ktorými systém pracuje podobne ako ľudský kuchár. Ramená visia z jedného mechanizmu, ktorý s nimi posúva nad kuchynskou doskou tam a späť pomocou integrovaného stropného koľajnicového systému. Optické kamery a senzory pritom mapujú suroviny a prísady, kuchynský riad a ďalšie súčasti systému, aby robotický kuchár našiel presne to, čo potrebuje. Systém bol školený priamo šéfkuchármi z reštaurácií a mal by tak zachytiť aj jemné nuansy pri príprave jedál z viac ako 5 000 receptov.

Kamera PowerShot Pick je navrhnutá tak, aby zo stola či inej plochy poskytla automatizovaný záznam videí a fotografií pomocou umelej inteligencie. Horná časť kamery sa môže pritom pohybovať doľava alebo doprava, zatiaľ čo objektív sa pohybuje hore a dole. Kamera skúma scény pred objektívom a sleduje potenciálne nezabudnuteľné okamihy pomocou algoritmov umelej inteligencie. Tie berú do úvahy rôzne výrazy tváre a kompozíciu scény, a potom aktivujú uzávierku alebo zaznamenajú krátke video. Na želanie je možné zvoliť sledovanie konkrétnych subjektov a používateľ môže na prevzatie kontroly ovládania použiť aplikáciu či hlasové príkazy.