Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Obrí 4K televízor so skladacou obrazovkou sa skryje do podlahy

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pre ľudí, ktorí majú radi veľký a vzdušný obytný priestor, môžu televízory s veľkou obrazovkou predstavovať estetický problém. Či už v kúte alebo na stene totiž majú tendenciu dominovať miestnosti. Nový obrí televízor M1 od rakúskej luxusnej značky C Seed však žije v podlahe, z ktorej sa zdvihne a rozvinie do obrazovky s uhlopriečkou 165 palcov (4,2 metra).

Spoločnosť C Seed má už svoje skúsenosti s veľkými skladacími televízormi, keďže sa pred niekoľkými rokmi spojila s ateliérom Porsche Design a vytvorila monštruóznu vonkajšiu televíziu 201 LED, ktorá sa vysúvala zo zeme a potom rozložila svojich sedem panelov do obrazovky s uhlopriečkou 201 palcov (5,1 metra) a zároveň poskytla zvuk zo svojej základne.

Nový televízor C Seed M1 je podobný, no je navrhnutý pre interiérové použitie. Inštaluje sa pod podlahu a po stlačení tlačidla na diaľkovom ovládači sa poskladané časti v podlahe začnú pohybovať. Z podlahy sa tak začne vysúvať monolit v podobe stĺpa, ktorý sa postaví do zvislej polohy. Následne sa jeho poskladané panely roztiahnu a vytvoria súvislú 165-palcovú obrazovku s rozlíšením 4K UHD, ktorá spočíva na štýlovom sokli. Výrobca ponúka aj iné možnosti inštalácie, aby sa televízor mohol prispôsobiť existujúcej architektúre, ak sa nedá umiestniť do podlahy.

Skladací televízor C Seed M1.

Namiesto bežnej technológie LED podsvietenia využíva monštruózny televízor M1 obrazovú technológiu MicroLED. Jednotlivé panely sú tak tvorené radom malých LED RGB jednotiek, ktoré sa individuálne rozsvietia a sľubujú vylepšené rozlíšenie, farby, jas a kontrast.

Spoločnosť C Seed tiež tvrdí, že jej technológia spracovania videa „vytvára obrazy ako z reálneho života, s hĺbkou spracovania farieb 16 bitov a pokročilými technológiami HDR a HDR10 + pre poskytnutie vynikajúceho zážitku zo sledovania“. Bola tiež použitá špeciálna povrchová úprava obrazovky, ktorá pomáha vytvárať „hlboké a presné zobrazenie“ čiernej farby. Technológia Adaptive Gap Calibration zasa zaisťuje, že spoje medzi piatimi obrazovými panelmi zostanú neviditeľné.

Skladací televízor C Seed M1.

Rám z leteckého hliníka, v ktorom je umiestnená obrazovka, je tiež domovom integrovaného vysoko výkonného reproduktorového systému 2.1. V prípade potreby sú však k dispozícii aj pripojenia na integráciu zvukových systémov 9.2. Obrazovka televízora sa dá otočiť okolo svojej osi tak, aby vyhovovala ideálnej pozorovacej polohe aj po prípadnom presunutí sedačky. Medzi ďalšie kľúčové parametre patrí farebné spektrum 64 miliárd farieb, obnovovacia frekvencia 1,92 kHz, jas 1 000 nitov a kontrastný pomer 30 000 : 1. K dispozícii je pripojenie cez HDMI, USB, RS232 a Ethernet.

Skladací televízor C Seed M1 sa predáva za astronomickú cenu 400 000 dolárov. Preprava by sa mala začať v 3. štvrťroku tohto roku.

Skladací televízor C Seed M1.