Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 62

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Výrobcovia moderných fotoaparátov sa predháňajú v tom, ktorý z nich vytvorí dokonalejší snímací čip a lepší technologický model. No návrat k tradičnému ešte stále nevymrel. Na svetlo sveta sa tak dostal zaujímavý fotoaparát, ktorý používa klasický film a výnimočný je najmä v tom, že pre záznam snímok využíva stereoskopiu a jeho telo je vyrobené z dreveného kompozitu. Aby však výrobcovia tento projekt predsa len prepojili s dnešnou dobou, vyvinuli aj optické zariadenie pre zobrazovanie stereoskopických snímok, do ktorého je možné vložiť dokonca aj smartfón a sledovať tak výsledok na displeji mobilu.

Fotoaparát Minuta Stereo umožní vytvárať retro trojrozmerné stereoskopické fotografie z klasického strednoformátového alebo 35 milimetrového filmu. Telo fotoaparátu je vyrobené z kusov vyrezaných laserom z dreveného kompozitu a namiesto batérie používa magnety, ktoré umožnia pohyb otočných ovládačov, uzávierky a iných komponentov. Kompozícia sa nastavuje cez plochú kartu hľadáčika v hornej časti fotoaparátu. Po vyhotovení dvoch snímok daného objektu sa dá film spracovať na dvojicu diapozitívov, ktoré sa vložia do samostatného stereoskopu Emulsia Stereo. Cez dva okuláre v zariadení si tak môže používateľ vychutnať pohľad na analógový trojrozmerný obrázok. Môže tiež sledovať odfotené snímky na displeji vloženého smartfónu alebo stereoskop použije na prezeranie vytlačených fotografií.

Systém WebMic z dielne spoločnosti Movo Photo prináša riešenie typu všetko v jednom pre zaistenie pohodlnej komunikácie prostredníctvom videohovorov. Vývojárom sa tak do jediného zariadenia poradilo vtesnať webovú kameru, kondenzátorový mikrofón a prstencové LED svetlo. Kamera v základom modeli má rozlíšenie 1080p, zatiaľ čo model Pro sa môže pochváliť kamerou s rozlíšením 4K. Kondenzátorový mikrofón zmierňuje ruchy z pozadia a zameriava sa na sprostredkovanie čistého hlasu používateľa. Prstencové LED svetlo má farebnú teplotu 5 600 K a používateľ si môže vybrať z troch úrovní jasu. Zariadenie je dodávané s vlastným stojanom, ktorý môže poslúžiť aj ako rukoväť pre držanie v ruke.