Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 78

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Práve leto využíva mnoho nadšencov aj na cyklistiku. Všeobecne sa hovorí, že pri tej horskej môže byť oveľa väčšia pravdepodobnosť nežiaduceho úrazu. Hlavu pritom chráni prilba, no a čo zvyšok tela? Rovnakú otázku si položili aj inžinieri z Francúzska. Dlho neotáľali a svetu predstavili systém cyklistických airbagov, ukrytý priamo v oblečení.

Francúzski vývojári sa rozhodli navrhnúť zaujímavú bundu pre cyklistov Cirrus, ktorá je vybavená airbagom. Počas jazdy detegujú dve inerciálne meracie jednotky, pod sedadlom a v bunde, situácie, v ktorých sa bicykel náhle zastaví a jazdec spadne. Ak takáto udalosť nastane, už do 8mich stotín sekundy zareaguje zásobník s CO2jkou, ktorý okamžite nafúkne zabudovaný nylonový airbag v bunde. Airbag pritom zakryje jazdcovi chrbát, hrudník, brucho a zadnú časť krku. Keď teda jazdec narazí do čohokoľvek, čo mu stojí v ceste, tieto oblasti tela by mali byť podstatne lepšie chránené. Airbag sa vyfúkne do 10 minút po aktivácii, a potom sa dá znova použiť. Stačí len vymeniť zásobník s CO2jkou, ku ktorému sa dá dostať cez zips vo vnútri bundy.

Skladacia elektrická kolobežka Bad Bike Mig sa vyznačuje masívnymi bezdušovými pneumatikami, ktoré by mali uľahčiť jazdu po asfalte, štrku či hline. V zadnom náboji kolesa sa pritom nachádza 500-wattový elektromotor, vďaka ktorému zvládne kolobežka až 15 percentné stúpanie. Vyberateľná batéria, ktorá je umiestnená v protišmykovej širokej doske, poskytne dojazd do vzdialenosti približne 40 kilometrov na jedno nabitie. E-kolobežka s celkovou váhou 17,5 kilogramu má rám vyrobený z horčíkovej zliatiny, vďaka čomu unesie aj statnejšieho jazdca s hmotnosťou do 100 kilogramov. V riadidlách je integrovaný 3,5 palcový LED displej, ktorý poskytne informácie o jazde a stave batérie.