Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Acer predstavuje 4K UST projektor s jasom až 3 000 lúmenov

Acer predstavuje 4K UST projektor s jasom až 3 000 lúmenov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Taiwanský výrobca Acer je pravdepodobne známy najmä svojimi počítačmi a notebookmi, no v jeho portfóliu nájdeme aj rad projektorov pre prácu aj zábavu. Najnovším prírastkom je 4K laserový projektor s ultra krátkou projekčnou vzdialenosťou (UST) pre malé i veľké domáce kiná.

Ako naznačuje názov, projektory s veľmi krátkou projekčnou vzdialenosťou je možné umiestniť blízko zvislej plochy ako je stena alebo projekčné plátno a napriek tomu môžu premietať obsah na veľké uhlopriečky. A na rozdiel od veľkoplošného televízora, ktorý dominuje celej miestnosti, môžu tak by uložené mimo pohľady, keď sa nepoužívajú.

Nový laserový projektor Acer L811 bol predstavený na akcii spoločnosti next@acer 2021 a má rozlíšenie 4K UHD (3 840 x 2 160 pixelov) s podporou HDR10. Môže poskytnúť jas so svietivosťou až 3 000 ANSI lúmenov, čo sľubuje možnosť sledovania aj počas denného svetla. Projektor je údajne schopný premietať obsah na plochu s uhlopriečkou 120 palcov (3,04 metra) zo vzdialenosti len o niečo viac ako 12 palcov (312 milimetrov).

4K laserový projektor s veľmi krátkou projekčnou vzdialenosťou Acer L811.

Projektor sa môže pochváliť kontrastným pomerom 2 000 000 : 1 a integrovanou technológiou LumiSense, ktorá automaticky upravuje úroveň jasu po jednotlivých snímkach, a môže podporovať aj prehrávanie 3D Blu-ray diskov pri 144 Hz. Hráči bezpochyby ocenia nízke vstupné oneskorenie 240 Hz pri rozlíšení 1080p a k dispozícii je aj špeciálny futbalový režim, ktorý počas zápasov vylepšuje zobrazené farby.

Životnosť zdroja laserového svetla sa odhaduje na 20 000 hodín štandardnej prevádzky a až 30 000 hodín v ekologickom režime. Projektor bol označený ako bezpečný na použitie v prašnom alebo vonkajšom prostredí vďaka štandardu IP6X. Nastavenie zaostrenia a korekcia lichobežníkového skreslenia sa vykonávajú ručne.

4K laserový projektor s veľmi krátkou projekčnou vzdialenosťou Acer L811.

Vnútri sa nachádza štvorjadrový procesor ARM Cortex A53 a grafika ARM G31 MP2 podporovaná 2 GB operačnej pamäte RAM a 8 GB vnútornej pamäte. K dispozícii sú vstupy HDMI a USB pre káblové prepojenie so zdrojom médií, aj nechýba ani podpora Wi-Fi 802.11ac na sťahovanie z obchodu aplikácií tretej strany s názvom Aptoide TV, ktorý je niečo ako Android TV. Používatelia majú prístup k tisícom aplikácií, vrátene aplikácií ako sú Netflix, Hulu a Disney Plus. Súčasťou je aj Miracast na bezdrôtové zrkadlenie obsahu zobrazeného na inteligentnom zariadení s operačným systémom Android alebo na počítači s operačným systémom Windows.

Projektor má vstavená dva 10-wattové reproduktory, pričom spoločnosť Acer pribalia aj technológiu priestorového zvuku TrueHarmony na lepšie sa ponorenie do zážitku. No v prípade, že si používateľ želá prepojiť jednotku s externými reproduktormi, sú k dispozícii aj analógové a digitálne zvukové výstupy.

4K laserový projektor s veľmi krátkou projekčnou vzdialenosťou Acer L811 sa v Európe začne predávať v novembri za cenu 2 599 EUR.