Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Štvornohý robot na kolesách sa teraz postaví na nohy ako humanoid

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Robot ANYmal od výskumníkov z ETH Zürich bol pôsobivý už vtedy, keď jednoducho chodil po svojich štyroch nohách. Stal sa o niečo zaujímavejším, keď mu k nohám pridali kolesá, vďaka čomu mohol aj jazdiť. Táto verzia s nohami na kolesách je po novom schopná sa postaviť a čoskoro by sa mohla používať na doručovanie v meste.

Táto najnovšia inkarnácia robota ANYmal je vyvíjaná spin-off spoločnosťou Swiss-Mile, ktorú založili vývojári z ETH Zürich, a je preto známa po názvom ako Swiss-Mile Robot. Rovnako ako pôvodná verzia má štyri nohy. Zablokovaním kolies na koncoch týchto nôh môže v prípade potreby stále chodiť ako štvornožec. To príde vhod najmä vtedy, keď musí tento robot vyjsť po schodoch, čo by zabrzdilo väčšinu iných robotov na kolieskach.

Štvornohý robot na kolesách Swiss-Mile Robot sa preteká s Teslou.

Pri pohybe po chodníkoch, cestách, podlahách a iných rovných povrchoch je však jazda na motorizovaných kolesách oveľa rýchlejšia a energeticky efektívnejšia ako chôdza. Tieto motorizované kolesá pritom umožňujú robotovi jazdiť maximálnou rýchlosťou až 22 km / h. Navyše, ak robot potrebuje zísť zo schodov alebo z obrubníka, nohy sa počas toho ohýbajú, aby fungovali ako tlmiče nárazov.

Samotný robot využíva kombináciu GPS, LiDAR senzorov a kamier na autonómnu navigáciu v uliciach mesta a vyhýbanie sa prekážkam. Jeho batéria má v súčasnosti výdrž dve hodiny prevádzky na jedno nabitie.

Štvornohý robot na kolesách Swiss-Mile Robot.

No a Swiss-Mile Robot je teraz schopný sa postaviť a pohybovať sa na zadných kolesách. Dokáže pritom udržať rovnováhu nepretržitou analýzou údajov zo svojich integrovaných jednotiek IMU (inerciálne meracie jednotky) a analýzou meraní vykonaných všetkými 16 motormi v nohách a kolesách.

Vývojári tvrdia, že použitím predných nôh ako rúk by mohol robot chytiť balíčky od klientov a potom ich umiestniť do nákladného priestoru na svojom chrbte. Potom by sa vrátil na všetky štyri nohy a prepravil by tieto balíčky rýchlou jazdou po ulici.

V pláne je, aby bol štvornohý robot na kolesách Swiss-Mile Robot komerčne dostupný niekedy v budúcom roku. Cena zatiaľ nebola oznámená.

Štvornohý robot na kolesách Swiss-Mile Robot.