Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 105

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Poľnohospodársky dron XAG V40 sa vyznačuje tým, že namiesto štyroch alebo viacerých rotorov, umiestnených v pevnej pozícii, používa len dva sklopné rotory s dvoma lopatkami. Rotory sa tak môžu elektronicky nakláňať dopredu a dozadu vzhľadom k polohe ramien. Tento systém by mal byť údajne výrazne energeticky efektívnejší a mal by zlepšiť dosah a účinnosť postreku alebo výsadby plodín. Pre tieto účely môže byť V40-tka vybavená nádržou na herbicídy alebo pesticídy, či nádobou s granulami semien. S pomocou integrovaného GPS a radarového systému si dvojrotorový dron zmapuje hranice a geografické prvky poľa. Tieto údaje potom použije na autonómne vykonanie postreku alebo výsevu plodín. K dispozícii je aj možnosť manuálneho prevzatia ovládania prostredníctvom rádiového diaľkového ovládača.

Európska verzia mestského elektrického bicykla Discover 1 získala 250 wattový motor s krútiacim momentom 40 Nm a elektrickú asistenciu šliapania do pedálov s možnosťou nastavenia až troch úrovní. Vyberateľná batéria s výkonom 692 Watt hodín je umiestnená v zníženej rámovej trubke, ktorá uľahčí nasadanie. Batéria v ekologickom režime poskytne dojazd na jedno nabitie až do vzdialenosti 128 kilometrov. Rám, ktorý je vyrobený z hliníkovej zliatiny 6061, je vhodný pre jazdcov s výškou od 165 až do 200 centimetrov. V strede riadidiel je namontovaný 3,5-palcový podsvietený LCD displej, ktorý zobrazuje informácie o jazde, stave batérie a rôzne štatistiky bicykla. Vo výbave nechýbajú ani predné a zadné svetlá. Priložený zadný nosič pritom zvládne odviezť náklad s hmotnosťou až do 25 kilogramov.

Úplne bezdrôtové slúchadlá do uší Relods sa od iných modelov odlišujú tým, že majú až štyri batérie. Dve sú priamo namontované v krytoch s meničmi, zatiaľ čo ďalšie dve, náhradné batérie, sa dajú magneticky pripojiť, aby prevzali prácu pri vyčerpaní prvých dvoch batérií v slúchadlách. Každá batéria má výdrž približne 9 hodín prehrávania na jedno nabitie. Vďaka výmene batérií a použitiu nabíjacieho puzdra môže mobilný zážitok z počúvania hudby trvať celkovo až 60 hodín, kým sa bude musieť nabiť aj samotné puzdro. Stabilné bezdrôtové pripojenie pritom zaistí prenosová technológia Bluetooth 5.2 s podporou kodekov aptX a AAC. Slúchadlá Relods sa môžu pochváliť aj technológiou aktívneho potláčania hluku, ktorá odfiltruje rušivé vplyvy vonkajšieho sveta.