Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mimoriadne tenké podlahové vykurovanie vie šetriť spotrebu elektrickej energie

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
21. 10. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj keď sa čoraz viac hovorí o chladení našich príbytkov, stále si v tunajších končinách potrebujeme zabezpečiť počas istých mesiacov prísun tepla. Isto sa mnohí zhodnú v tom, že najideálnejšie je to vtedy, ak teplo v dome stúpa od podlahy ku stropu. A nemusí ísť len o rúrky, cez ktoré prechádza zahriata voda. Vďaka technológiám infra fólií sme sa totiž posunuli vpred aj pri elektrickom podlahovom vykurovaní. Jednoduchá inštalácia, efektívna prevádzka a dokonca už aj bez vplyvu na náš organizmus. Príkladom je i holandský systém Hevolta.

Už starí Rimania vedeli, že kúrenie v príbytkoch bude efektívne vtedy, ak bude tepelný zdroj prechádzať podlahou. V tomto smere je k dispozícii viacero vykurovacích systémov. Medzi nimi určite zaujme systém Hevolta, ktorý sa rozhodol priniesť teplo cez mimoriadne tenké elektrické infra fólie.

„Naša fólia Heatcarbon má na výšku pol milimetra. My sme schopní vlastne s ňou inštalovať na jeden meter štvorcový tepelný výkon 120 wattov. Ale v našich zemepisných šírkach stačí zhruba 80 až 100,“ hovorí Karel Šmíd, Hevolta Slovakia & Czech.

Holandskí vývojári sa popri dizajne sústredili predovšetkým na technológie aj pri ďalších komponentoch infra systému. Príkladom je tak i rohož NanoCloth, pre ktorú je typický rýchly nábeh tepla, nízke prevádzkové náklady a bez údržbová prevádzka.

„Pri našich rohožiach NanoCloth my kladieme hlavne dôraz na vykurovací výkon tej rohože. Sú tam vlastne vtkané špeciálne káble, medené káble. Môžem povedať, že tá reálna životnosť toho systému je 80 rokov.“

Treťou v portfóliu vykurovacích systémov je fólia NanoGrove. Je založená na modernej technológii infra žiarenia s dlhou vlnovou dĺžkou. Podlahová fólia svojím vyrovnaným sálaním najprv zohreje vzduch a následne vyhreje celú miestnosť.

„Inštalujeme tri druhy rohoží a fólií. Rozdiely medzi rohožou a fóliou sú nasledujúce. My máme rohož NanoCloth. Rohož NanoCloth tá má určitú skladbu toho vykurovania, tej vrstvy. Je tam mriežka prepletená medenými drôtmi, zaliata vo vykurovacej vrstve a dve elektroizolačné vrstvy. Tento systém sa najviac používa v domoch, kde sa, ako je napríklad tu, urobí pokládka alebo zaliatie do betónu. Druhým systémom, ktorý my používame je NanoGrove. NanoGrove sa odlišuje oproti NanoCloth-u tým, že má len tú karbónovú mriežku a má dve elektroizolačné vrstvy. Ten by som skôr odporučil pre nejaké suché inštalácie. Suchá inštalácia je taká, ktorá sa nezalieva do betónu. Tretím typom je Heatcarbon, ktorý je našou základnou a najjednoduchšou fóliou.“

Nemenej zaujímavé je to i pri samotnej prevádzke a nákladoch na ňu. Práve vykurovacími fóliami sa vývojári rozhodli šetriť peňaženku spotrebiteľa.

„Množstvo domácností rieši spotrebu energie. My ju môžeme znížiť tým, že použijeme pri tej inštalácii vykurovaciu rohož NanoCloth. Vďaka použitým moderným materiálom, 60 % uhlík a zo 40 % je to grafén, tak môžeme tú spotrebu znížiť až o 30 % oproti bežným použitým elektrickým vykurovaním domácnosti.“

Základom je však už dopredu premyslený systém izolácií, a to nielen obvodového plášťa domu, ale aj podlahy.

„Samozrejme pre správnu inštaláciu vykurovacieho systému my odporúčame zatepliť. Zatepliť od samotných základov. Náš systém má na výšku necelé tri milimetre. Tým môže ten majiteľ si samozrejme pridať do tej skladby omnoho viac toho zateplenia, ktoré mu ušetrí náklady v budúcnosti na vykurovanie A navyše, ten náš systém v tej jeho skladbe obsahuje aj reflexnú fóliu, ktorá odráža to teplo nahor a nie dole, čo je ďalšia úspora,“ dopĺňa Karel Šmíd, Hevolta Slovakia & Czech.

„Systém Hevolta používam už jeden a pol roka v prvom dome a na mesiac je spotreba cca na meter štvorcový 6 kWh. Preto som sa rozhodol aj pre toto efektívne riešenie pri druhom dome,“ hovorí Marek Pollák, používateľ systému Hevolta.

V súvislosti s elektrickým podlahovým vykurovaním sa veľa diskutuje aj o možnom vplyve na ľudské zdravie. Je preto na mieste overiť to priamo v praxi.

„Rozhodli sme sa vykonať vlastné meranie našich vykurovacích fólií a rohoží na elektrosmog. Ale rád by som zdôraznil, že sa stále pohybujeme v oblasti infračerveného žiarenia. Prirovnal by som to k tomu najznámejšiemu sálavému žiareniu alebo k sálavému teplu, ktoré dostávame od slniečka, na ktoré všetci sme zvyknutí a všetci ho poznáme. Ale ako som hovoril, pohybujeme sa v infračervenom žiarení typu C, ktoré sa meria v nanometroch. Pre príklad by som uviedol, že toto žiarenie sa používa v nemocniciach, v pôrodniciach, na udržanie telesnej teploty bábätiek,“ hovorí Karel Šmíd, Hevolta Slovakia & Czech.

Na základe meraní sa pritom v systéme Hevolta podarilo zistiť veľmi zaujímavé výsledky.

„V prípade toho elektrického vykurovacieho systému sme merali viacej domov. Vo všetkých prípadoch boli namerané hodnoty nižšie, ako sú dovolené úrovne elektrického a magnetického poľa. Bolo to v maximálnom prípade desatina z dovolených úrovní,“ dodáva Ján Šimonovič, SKY – ECO skúšobné laboratórium.

Holandský výrobca sa pritom rozhodol zamerať sa aj na ľudí, ktorí majú radi nástenné vykurovanie. Aj preto skombinoval svoje vykurovacie technológie so sklom a vznikol tak rad dizajnových vykurovacích panelov a tiež smart vypínačov. Z jeho dielne pritom vyšla aj inteligentná rekuperácia, ktorá tiež pomáha k šetreniu energií.

Áno, sú to práve takíto pomocníci, ktorí potom vo výsledku dokážu spríjemniť domácnosť.