Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Plastové okná zo Slovenska, ktoré zvyšujú bezpečnosť nielen pred zlodejmi

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
20. 7. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Okná sú nepochybne jedným z najbežnejších miest, cez ktoré dochádza k vlámaniam do domov a budov. Aby sa teda takéto riziko minimalizovalo, sú potrebné niektoré opatrenia. No samotné bezpečnostné fólie rozhodne nestačia. Aj preto slovenskí vývojári z Rakystavu vybavili svoje plastové okná v rodine Energeto hneď niekoľkými inovatívnymi technológiami. Tie pritom zvyšujú nielen bezpečnosť okien pred zlodejmi, ale zároveň chránia aj používateľa okien pred nešťastnými náhodami.

Moderné okná dnes musia spĺňať viacero vecí. V každom prípade je to energetická efektívnosť, čiže schopnosť, čo najviac znížiť únik energií. Na čele rodiny okien Energeto tak stojí model Exclusive, ktorý sa môže pochváliť energetickou efektívnosťou na úrovni len 0,66 Wattov na meter štvorcový a Kelvin. No okrem toho výrazne zvýši i bezpečnosť domu, či bytu.

„V prvom rade je sklo vlepené priamo do krídla okna. Ide o silné spojenie dvojzložkovým lepidlom, ktoré je na jednej strane prvkom bezpečnosti, na druhej tiež znižuje únik energií. No hlavným ochranným prvkom je samotný rám okna, ktorého profil obsahuje niekoľko inovácií,“ hovorí Marek Rakoš, CEO, Rakystav.

Pokusom o vlámanie výrazne bráni pevný stredový doraz. Ide o prvok, o ktorý sa opiera profil krídla okna. Vo väčšine okien je tento tesniaci komponent skôr gumený, a tak nie je problém krídlo so skrutkovačom podobrať a vypáčiť. Nie však so systémom z Rakystavu.

„Cez náš pevný doraz skrutkovač neprejde. Jednoducho tam zostane zakliesnený, nemá sa o čo oprieť a teda ním nevie zlodej okno vypáčiť. Samozrejme celé to podporuje aj samotné kovanie. Má totiž už v štandarde 4 bezpečnostné uzávery, na 4 rôznych miestach, v blízkosti rohov. Čiže ani cez žiaden roh nevie zlodej okno vypáčiť,“ dodáva Marek Rakoš, CEO, Rakystav.

Používateľ si však môže voliteľne dopriať až 8 takýchto bezpečnostných uzáverov do každého okna, čím sa výrazne priblíži k vysokej bezpečnostnej norme, známej ako RC2. No moderné okno nie je to len o zabezpečení pred vlámaním. Chrániť by malo aj samotného používateľa. Nepochybne už totiž zarezonoval verejnosťou nejeden prípad krídla okna, ktoré vypadlo na jeho majiteľa.

„Naše okná sme poistili niekoľkými technológiami, ktoré prináša použité kovanie. Jeho súčasťou je aj patentovaný, pákový, takzvaný zdvíhač krídla. Pôsobí na vodorovnú časť okna a je účinný v každej polohe krídla. V neposlednom rade je to aj unikátny, otočný a bezpečnostný komponent, ktorý pripomína hríbik. Je to komponent, ktorý slúži na lepšiu bezpečnosť a tiež pre ľahší chod kovania,“ hovorí Peter Rakoš, vedúci výroby, Rakystav.

So správnym fungovaním okna je pritom spojená aj pevnosť samotného rámu. Nejeden z používateľov bežných plastových okien sa totiž stretol s tým, že vplyvom slnečného žiarenia sa okno, či plastové balkónové dvere, roztiahli a nedali sa zavrieť. Zvyčajne to výrobcovia riešia pevnou oceľovou výstužou, no v slovenskom Rakystave dali prednosť aj inovatívnejším materiálom.

„Pri bežných oknách sa na zosilnenie profilov používa špeciálne vyvinutý kompozitný materiál, ktorý je vystužený sklenenými vláknami. Kým oceľ prenáša aj teplo zo Slnka, kompozit túto nežiaducu vlastnosť odstránil. Navyše sa tým ušetrí až 23% emisií pri výrobe, čo je výrazný prínos pre ekológiu. Takéto okná sú pritom oproti tým, s oceľovými prvkami, až o 20% ľahšie,“ vysvetľuje Marek Rakoš, CEO, Rakystav.

Na rovnakú bezpečnosť ako pri oknách dbá Rakystav aj pri plastových vchodových dverách, s prekrytím krídla, pomocou vlepenej výplne Entry. Vysokú pevnosť a odolnosť tak zabezpečuje nielen vystuženie rámov, ale aj samotné dizajnové výplne.

„O bezpečnosť sa stará zlepenie krídla s výplňou dverí, ako aj 5-bodový uzatvárací mechanizmus s automatickou prevodovkou. Štandardom sú 3D nastaviteľné pánty. Výhodou je aj to, že dvere majú tri tesniace roviny prahu, ktoré zabezpečia dokonalejšie utesnenie spodného detailu dverí,“ hovorí Marián Rákoš, obchodný riaditeľ, Rakystav.

Raslavickí odborníci však dávajú život aj inteligentným vchodovým dverám. Spojením modernej elektromechaniky s prístupovým systémom Génius si môže používateľ zvýšiť pohodlie ich otvárania. K dispozícii je pritom snímač odtlačkov prstov, prípadne číselná klávesnica alebo dotykový čip. A v Rakystave sa myslelo aj na bezbariérovosť.

„Zdvižno-posuvné, bezbariérové dvere sú postavené na platforme krídel s rozmerom 85 milimetrov, v celkovej stavebnej hĺbke 197 mm. Vďaka týmto parametrom máme nielen vysokú pevnosť, ale aj energetickú efektívnosť. A navyše je možné rám dverí ako aj prah zatepliť, a to vstreknutím polyuretánovej peny,“ dopĺňa Miroslav Maník, obchodný manažér, Rakystav.

Podčiarknuté, sčítané, šikovní Slováci z Východného Slovenska už od roku 2002 dokazujú, že plastové okná môžu výrazne konkurovať oknám z iných materiálov. Navyše si pritom držia tú najvyššiu bezpečnosť a v neposlednom rade aj energetické parametre, vďaka ktorým sa výrazne zefektívni nielen novostavba, ale aj starší dom pri rekonštrukcii.