Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovenské okná s unikátnymi technológiami potešia nielen v zime, ale aj v lete

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
2. 8. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Od dávna ľudia vedeli, že do svojich príbytkov musia pustiť slnečné lúče. Prvé okná v ich najprimitívnejšej forme sa tak objavovali už v praveku. Moderné okná, ako ich poznáme dnes, začali byť rozšírené a používané až v stredoveku. Najskôr samozrejme v spojení dreva a skla.

Až v polovici 20teho storočia sa nemeckým inžinierom podarilo vytvoriť prvé plastové okno. Odvtedy sa už samozrejme mnohé zmenilo, a tak dnes patria práve plastové okná k najobľúbenejším. Už od roku 2002 ich tvoria aj v rodinnej firme Rakystav. Slováci pritom dokázali do dnešných okien pridať viacero unikátnych technológií, ktoré používateľov potešia nielen v zime, ale aj v lete.

V dnešnej dobe ľuďom nepochybne záleží na efektívnejšom využívaní energií. Nejeden z nás preto obnovuje svoj príbytok. A to nielen zateplením, ale aj výmenou nových, efektívnych okien. Presne po takých pozerajú aj noví stavebníci, ktorí sa svoju domácnosť rozhodli postaviť, a to i s lepším energetickým koeficientom. Práve cez okná môže v zime uniknúť z budov až do 25% tepla.

„Množstvo tepelnej energie, ktoré uniká cez okná, závisí od rôznych faktorov, ako sú typ okna, skladba okna, sklenené plochy a ich orientácia, či izolačné vlastnosti. Všeobecne platí, že okná s horšou izoláciou majú väčšiu tendenciu prenášať cez leto teplo aj dovnútra,“ vysvetľuje Marek Rakoš, CEO, Rakystav.

Aby moderné okno dokázalo vyhovieť aj tým najprísnejším štandardom, rozhodli sa v Rakystave vytvoriť rodinu efektívnych okien Energeto. Výkladnou skriňou v nej je nepochybne model Exclusive. Prináša si so sebou niekoľko technológií, ktoré ho radia medzi okná s najmenším únikom tepla na svete.

„V prvom rade je to samotný kompozitný profil a jeho stavebná hĺbka, až 85 milimetrov. Aj tá, spolu s ďalšími inováciami, prispela k tomu, že súčiniteľ prechodu tepla celého okna, čiže Uw, je len 0,66 Wattov na meter štvorcový a Kelvin. Toto hravo splní požiadavky aj nízkoenergetického domu,“ dodáva Marek Rakoš, CEO, Rakystav.

Výrazné tepelnoizolačné vlastnosti prináša oknu špeciálna technológia vypeňovania komôr rámu okna. Polyuretánová pena sa do okna dostáva cez presne vymedzený otvor, pomocou tlakového zariadenia a sama sa roztiahne tak, aby vyplnila voľný priestor po celom obvode.

„Aby sme tepelnoizolačné vlastnosti celého okna umocnili, potrebovali sme penu dostať aj do podkladového parapetného profilu. Môžem povedať, že vďaka tejto inovácii je už dokonale zaizolovaný aj podokenný detail,“ hovorí Peter Rakoš, vedúci výroby, Rakystav.

Vďaka vypeňovaniu tak okno funguje naozaj efektívne nielen v zime, ale aj v lete. Tam však inovácie z Raslavíc, na Východe Slovenska, nekončia. Energie nesmú unikať ani cez spojenie samotného skla a plastového rámu. Aj preto tabule do rámu vlepujú, čím sa vytvorí extra silné a bezpečné spojenie s krídlom.

„Pre mnohých je už dnes samozrejmosťou, že vo svojich oknách budú mať nie dve ale až tri sklá. V našej rade Energeto už ani iné nenájdete. Vo vnútri trojskiel je pritom vzácny plyn argón, ktorý opäť znižuje prechod tepla. No a okolo celého skla je aj takzvaný teplý rámik, ktorý je tiež štandardom. Namiesto klasického hliníka je vyrobený z kompozitného materiálu,“ vysvetľuje Marián Rákoš, obchodný riaditeľ, Rakystav.

Keď už takéto unikátne okno vznikne a dostane sa na stavbu, potrebuje aj profesionálnu montáž, aby účinnosť jeho parametrov nevyšla, vplyvom zlého zabudovania, navnivoč. V Rakystave sa preto svojim vlastným oknám venujú pri montáži sami, a to aj s náležitými detailami.

„Základom je mať správne pripravené ostenie a teda zabezpečiť dokonalú tesnosť okna v stene domu. Nie všade sa s tým stretávame, no bez toho nie sú vlastnosti okna využité naplno. Využívame technológiu impregnovanej penovej pásky illmod Trio plus, prípadne systém špeciálnych exteriérových a interiérových fólií TwinAktiv s vnútornou tepelnou izoláciou,“ hovorí Jozef Bartoš, manažér montážnych skupín, Rakystav.

Takéto spojenie má potom nielen dlhšiu životnosť, ale rovnako aj odoláva výkyvom počasia a tiež i mechanickým vplyvom. Čo by to však bolo za okno, ak by aj dobre nevyzeralo. Raslavickí odborníci preto stavili na najmodernejšiu, patentovo chránenú lamináciu, ktorá prináša rôzne dekory, vrátane hliníka a dreva, no zároveň aj odoláva poveternostným vplyvom.

„Technológia Woodec sa orientuje na prirodzený vzhľad dreva a Aludec zasa imituje práškové lakovanie. Celú štruktúru fólie tvorí niekoľko vrstiev. Všetkým kraľuje tá posledná, PVDF vrstva, s rozmerom 5 mikrometrov. Vďaka nej majú rámy vysokú tepelnú odolnosť. Oproti štandardným fóliám je tu tak povrchová teplota na ráme okna až o 10 stupňov Celzia nižšia,“ dopĺňa Miroslav Maník, obchodný manažér, Rakystav.

Unikátna slovenská výroba v Raslaviciach vypustí ročne do sveta zhruba 20 tisíc plastových okien. Okrem toho, že sú technologicky vyspelé, im však výrobca dáva aj prívlastok zelené. Práve vďaka inováciám, medzi ktoré patrí i výmena oceľovej výstuže za kompozitnú, totiž dokážu Slováci ušetriť v priemere až o 23 % menej emisií CO2jky. No zrejme najzaujímavejšie je to, že 100 percent vyprodukovaného odpadu, pri výrobe profilového systému Energeto, je opätovne použitých na ďalšiu produkciu.