Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

3D tlačený dom pre dvojčlennú domácnosť za cenu nového auta

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 9. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonská spoločnosť Serendix nedávno predstavila Serendix50, nízkonákladový jednoposchodový 3D tlačený dom, ktorý je prispôsobený pre dvojčlenné domácnosti.

Cesta spoločnosti Serendix k 3D tlačenému bývaniu sa začala minulý rok, keď úspešne skonštruovala obytný priestor s rozlohou 10 metrov štvorcových len za 23 hodín, čím si získala značnú pozornosť a v priebehu niekoľkých mesiacov ho vypredala. Ich najnovší výtvor, Serendix50, dokazuje, že spoločnosť pokračuje v inováciách v oblasti 3D tlačenej výstavby.

Jednoposchodový 3D tlačený dom pre dvojčlenné domácnosti Serendix50.

Jednoposchodové obydlie s výškou 4 metre v sebe spája inovatívny dizajn a špičkovú technológiu. 3D tlačený dom vychádza z konceptu navrhnutého Globálnym výskumným inštitútom z univerzity Keio a integruje princípy digitálnej výroby a dizajnu. Pozoruhodné je, že stavba sa môže pochváliť kombináciou dvoch digitálnych výrobných technológií. Je to robot na 3D tlač samotnej budovy a CNC fréza na strechu. Tento dvojitý prístup zaistí efektívnosť aj bezpečnosť a spĺňa prísne požiadavky japonských stavebných noriem.

Jednoposchodový 3D tlačený dom pre dvojčlenné domácnosti Serendix50.

Serendix50 však nie je len technologickou inováciou, no rieši aj tri dôležité problémy bývania: technológiu, obytný priestor a cenovú dostupnosť. Dom s podlahovou plochou 50 metrov štvorcových poskytuje pohodlné bývanie s dostatočným priestorom a vysokými stropmi. Môže sa pochváliť konštrukčnou pevnosťou, požiarnou odolnosťou, odolnosťou voči vode a tepelnou izoláciou, čo sú základné vlastnosti moderného bývania.

Jednoposchodový 3D tlačený dom pre dvojčlenné domácnosti Serendix50.

No zrejme najzaujímavejšie je, že cieľom spoločnosti Serendix je umožniť mnohým ľuďom vlastniť 3D tlačený dom Serendix50 za cenu porovnateľnú s cenou nového auta, čo je približne 38 000 euro. Tento nový prístup k dostupnému bývaniu by tak v mohol oslobodiť mladé páry od bremena hypoték.

Jednoposchodový 3D tlačený dom pre dvojčlenné domácnosti Serendix50.