Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Unikátny slovenský stavebný systém zrýchli výstavbu a šetrí náklady na energie

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
15. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Každý, kto si dnes plánuje postaviť svoje vlastné bývanie vie, že stavba musí spĺňať prísne energetické normy. Nakoniec je to dobré aj pre peňaženku staviteľa pri reálnom využívaní nehnuteľnosti. No aký materiál si teda vybrať? Možno vám karty zamieša inovatívne slovenské konštrukčné riešenie ,,THREE systém“ z dielne topoľčianskeho MEISSENu. Nielen, že vďaka nemu dokážete bývať už do pol roka, ale práve kombinácia unikátnych materiálov stlačila spotrebu energií na úplne minimum. Revolučný systém stavby oslovil dokonca aj známu, už 75 ročnú, nemeckú rodinnú firmu Linzmeier. Tá vstúpila do vývoja tejto technológie a rozhodla sa vyrábať pre slovenské domy špeciálne izolačné materiály.

Samotný THREE systém pozostáva z troch hlavných komponentov. Tie tvoria inovatívny spôsob výstavby, ktorým slovenská firma MEISSEN dostáva sny ľudí do reality. Základom je drevená rámová konštrukcia budovy, ktorá určuje finálny tvar domu. Tvorí ju prvý komponent systému, takzvané LVL drevo, ktoré plní statickú funkciu.

„Skratka LVL znamená, že ide o lepené vrstvené drevo. Prierezy LVL prvkov určujú statické vlastnosti a je možné vytvárať ich v požadovaných dimenziách. Vďaka sile a pevnosti našich LVL trámov môžeme dokonca, pomocou združených nosníkov, vytvárať moderné stavby. Tie môžu byť aj s vykonzultovanými časťami, bez potreby akejkoľvek podpornej stĺpovej konštrukcie,“ hovorí Ľubomír Urminský, Meissen.

Stavby z Topoľčian bez problémov zvládnu dve nadzemné podlažia. No a unikátnym riešením v projektoch sú aj rohové stĺpy, ktoré dávajú celej stavbe ďalší pevnostný rozmer. Druhým prvkom systému sú integrovane panely obvodovej steny. Slováci z Meissenu sa pritom rozhodli použiť odolné PUR panely, ktoré majú tepelno-izolačnú funkciu a vznikajú v nemeckej rodinnej firme Linzmeier.

„Ide o materiál, ktorý je nenasiakavý, nedegraduje v čase bez UV lúčov, nechutí hlodavcom a navyše je vhodný aj pre alergikov. Jeho schopnosť izolovať je až dva krát väčšia ako pri iných izoláciách a platí to aj proti prehrievaniu priestorov v lete. Polyuretán je teda základom aj našich panelov. No na rozdiel od iných výrobcov, dokážeme panely pre steny vyrábať až s výškou 2,6 metra,“ vysvetľuje Marián Meliš, Linzmeier.

Panely sú produkované a lisované priamo v požadovaných hrúbkach, od 6 do 24 centimetrov, už priamo s vrstvou hliníkovej fólie alebo minerálneho vliesu. Z dielne nemeckých odborníkov však vychádzajú aj ďalšie unikátne produkty.

„Tvoríme panely pre izolovanie šikmých aj plochých striech. Výhodou je vysoká tepelnoizolačná schopnosť, a to aj pri malých hrúbkach. Zaujímavosťou sú panely pre nad krokvové zatepľovanie s integrovanou silikátovou platňou. Tá sa dá ihneď omietať, natrieť alebo tapetovať. Krokvy tak môžu zostať priznané. Nie je to však len estetický prvok finálneho stropu, ale používateľovi zároveň pomôže zvýšiť výšku v miestnosti,“ dodáva Marián Meliš, Linzmeier.

Všetky PUR produkty je možné kombinovať aj pri výstavbe domov z Meissenu. No základom sú práve špeciálne stenové PUR panely s pero-drážkou, ktoré vytvoria izolačný obal nového domu. Majú pritom len 16 centimetrov, s koeficientom prestupu tepla len 15 stotín Wattu na meter štvorcový krát Kelvin.

„Tretím dielikom v skladačke THREE systému sú nakoniec silné horčíkové dosky. Majú hrúbku len 12 milimetrov, no vysokú pevnosť a pružnosť. Zároveň sú ekologické a vode-odolné. V konštrukcii majú funkciu plného záklopu z vonkajšej strany,“ hovorí Ľubomír Urminský, Meissen.

Konštrukčná hrúbka celého stavebného systému je pritom len do 18 centimetrov. Podľa vývojárov z Topoľčian takúto stavbu dokonca netreba ani zatepľovať. A keď už, tak len z estetických dôvodov, s tenkou troj centimetrovou izolačnou vrstvou, aby bolo možné použiť fasádnu omietku. No najlepšie podľa odborníkov funguje odvetrávaná fasáda.

„Tepelnú izoláciu nášho systému si už istý čas testujeme aj na vlastnej budove, ktorá je priamo v prírode. Bez akéhokoľvek kúrenia sa interiérová teplota drží ešte na nule pri vonkajšej teplote mínus 17 stupňov Celzia. No a počas leta, konkrétne pri zhruba 30tich stupňoch Celzia, nám teplomer v interiéri ukazuje 21 stupňov bez akéhokoľvek ochladzovania.“

Výhody inovatívneho slovenského stavebného systému tu však nekončia.

„Náš systém dokonca šetrí aj úžitkovú plochu. Kým pri stavbe z tehly, s rovnakou zastavanou plochou, je vo vnútri len 99 metrov štvorcových pre život, v dome z THREE systému je to o 10 metrov štvorcových viac, keďže sú steny výrazne tenšie,“ uzatvára Ľubomír Urminský, Meissen.

Podčiarknuté sčítané, ide naozaj o inovatívne riešenie, ktoré by mohlo výrazne zarezonovať v stavebnom priemysle. A to aj preto, že na postavenie takého bungalovu, zo slovenského systému, stačia podľa výrobcu len štyria ľudia s baterkovými skrutkovačmi, čo je veľmi dôležité aj pre zamestnaneckú politiku a šetrenie mzdových prostriedkov pre stavebné firmy. Slovenský systém sa však podľa odborníkov z MEISSENu dá, po zaškolení a dodávke komponentov hrubej stavby, zvládnuť aj svojpomocne. A práve týmto spôsobom vznikajú nové príbytky od Slovákov z Topoľčian dokonca aj v Taliansku pri mori.