Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Cenovo dostupný dom je 3D vytlačený už za päť dní

Cenovo dostupný dom je 3D vytlačený už za päť dní
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nedávno dokončený pôsobivý projekt 3D tlačeného domu v Kazachstane dokazuje, že 3D vytlačené domy môžu byť vhodné aj do extrémneho počasia a dokonca aj do seizmických oblastí. Dom bol pritom 3D vytlačený za päť dní a bol vytvorený podstatne lacnejšie ako typický tehlový dom.

Nemenovaný dom sa nachádza v Almaty v Kazachstane a je oslavovaný ako prvý 3D vytlačený dom v Strednej Ázii. Bol navrhnutý spoločnosťou BM Partners a 3D vytlačený pomocou jedného z modelov stavebných 3D tlačiarní BOD2 od spoločnosti COBOD, ktorý bol zodpovedný aj za najväčšie európske dátové centrum.

Výstavba stien domu zahŕňala stavebnú 3D tlačiareň COBOD vytláčajúcu zmes podobnú cementu z dýzy vo vrstvách, rovnako ako každý iný 3D vytlačený architektonický projekt. Keďže však Almaty má prísne seizmické predpisy, tím použil veľmi pevnú zmes podobnú cementu, ktorá zaisťuje, že vydrží miestne podmienky a zemetrasenie až do 7,0 stupňa Richterovej stupnice.

3D tlačený dom v Kazachstane.

„Na zvýšenie štrukturálnej integrity budovy použila spoločnosť BM Partners špeciálnu pevnú betónovú zmes s pevnosťou v tlaku takmer 60 MPa, čo výrazne prekračuje 7 – 10 MPa typické pre konvenčné tehly a kameň používané v Kazachstane,“ vysvetľuje spoločnosť COBOD. „Táto zmes obsahujúca cement, piesok a štrk z miestnych zdrojov a je obohatená o prísadu D.fab, spoločný vývoj spoločností COBOD International a Cemex, ktorá umožňuje prispôsobenie betónových formulácií prispôsobených regionálnym potrebám. Vzhľadom na extrémne klimatické podmienky Kazachstanu, ktoré sa pohybujú od mínus 57 do plus 49 stupňov Celzia, budova obsahuje expandovaný polystyrénový betón ako izoláciu stien, čím sa zvyšuje tepelný aj akustický výkon steny.“

3D tlačený dom v Kazachstane.

Po dokončení stien prišli ľudskí stavitelia, aby pridali okná, dvere a čokoľvek iné potrebné, vrátane nábytku. Celkovo od počiatočného nastavenia 3D tlačiarne až po dokončenie inštalácie nábytku trval projekt dva mesiace. Jeho interiér sa rozprestiera na podlahovej ploche 100 m2, všetko na jednom poschodí. Vyznačuje sa jednoduchým usporiadaním s veľkorysým presklením a veľkou obývacou izbou. Teraz funguje ako predvádzacia budova na demonštráciu možností 3D tlačenej konštrukcie.

Spoločnosť COBOD tvrdí, že náklady na dom sa vyšplhali na ekvivalent približne 20 500 EUR, čo je výrazne lacnejšie ako miestny priemer.

3D tlačený dom v Kazachstane.