Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológie, ktoré inovujú a zefektívňujú komíny aj v starších domoch

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
26. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Treba povedať, že na viacerých miestach Slovenska stále vyhráva kúrenie pevným palivom. Nie každý však zrejme vie, že aby to bolo naozaj efektívne, mal by v prvom rade dobre fungovať aj komín. Mnohé domácnosti pritom používajú ešte tie pôvodné, murované.

Našťastie, ako sa hovorí, na každú dieru sa záplata nájde. A tak je už dnes možné, vďaka inováciám, výraznejšie zvýšiť účinnosť aj pri tých najstarších komínoch. A ak by ste ešte i vymenili radiátory za podlahové vykurovanie, domáci rozpočet to pri prevádzke veľmi milo poteší. Dnes máme preto pre vás technológie, ktoré dokážu všetko zabezpečiť aj pri starších domoch.

Podľa niektorých oficiálnych prieskumov, až takmer 200 tisíc domácností na Slovensku, stále vykuruje svoje príbytky tuhým palivom. Samozrejme nešlo by to bez fungujúceho komína. No nie vždy je naozaj fungujúci a bezpečný.

„V posledných troch rokoch vzrástol dopyt po spotrebičoch na pevné palivo o viac ako 50 percent. Stále aj u nás používajú ešte mnohé staré spotrebiče, a práve tie bude treba, podľa nových nariadení a noriem, vymeniť za nové, moderné. No ľudia zabúdajú na to, že ešte pred akoukoľvek výmenou, či montážou nového spotrebiča je dobré si komín vyvložkovať, aby sa nielen zvýšila kvalita ťahu komína, ale aj jeho bezpečnosť. Potvrdzujú to aj naše 40 ročné skúsenosti v komore. Pokiaľ vám totiž nevyvložkovaný komín začne horieť od usadeného dechtu, kedy vzniká teplota až 1 200 stupňov Celzia, vtedy môže to narušiť spojivo muriva v komíne alebo sa teplota prenesie na drevené časti krovu a vzniká tak požiar. Pri vyvložkovanom komíne sa to nestane,“ hovorí Jozef Bitala, predseda, Komora kachliarov a kominárov SR.

Technológie však už dávnejšie pomáhajú aj v tomto smere. Práve rúry z nehrdzavejúcej ocele sú zrejme najvhodnejším riešením na zvýšenie bezpečnosti a výkonnosti komína. Aby ich však bolo možné do komína dostať, treba im často pripraviť správny otvor. No a k tomu slúžia špeciálne frézy.

„Ide o zariadenie, ktoré krúživým pohybom, vďaka kalenej a cementovanej reťazi, odoberá šetrne materiál z tehly, obrusovaním. Vytvára tak manipulačný kruhový priestor pre montáž rúr z nehrdzavejúcej ocele. Na začiatku procesu sa upevní konzola na komíne, no a fréza sa spustí nadol. Vždy sa teda odoberá materiál odspodu nahor a celý proces reguluje človek priamo na navijaku. Takto dokážeme vyfrézovať kruhové otvory až do veľkosti priemeru 24 centimetrov,“ vysvetľuje Ján Trnovec, špecialista frézovania, Komíny.

Samostatné rúry môžu mať pritom priemer od 150 až do 200 mm, v závislosti od toho aký prietok vzduchu a ťah potrebuje vykurovací zdroj. Nehrdzavejúca oceľ pritom priniesla do tejto oblasti viaceré, technologické výhody.

„Okrem toho, že sa nehrdzavejúca oceľ aj rýchlejšie zohreje, má tvar rúry a teda kruhový tvar, no a práve v porovnaní so štvorcovým tvarom tak prispieva k lepšiemu ťahu komína. Tento materiál pritom v kvalitnejšom vyhotovení odolá teplotám až 1100 stupňov Celzia. No a zároveň túto teplotu neprenáša na murivo. A výhodou je aj to, že ani vonkajšia vlhkosť sa vyvložkovaním viac neprenáša na vnútorné murivo, ktoré práve vďaka vlhkosti degraduje. No nepochybne najväčším prínosom vyvložkovania je bezpečnosť objektu pred vyhorením,“ dodáva Ján Trnovec, špecialista frézovania, Komíny.

Pri zoptimalizovaní fungovania zdroja kúrenia, práve vyvložkovaním, by sa malo myslieť aj na optimalizáciu vykurovacích telies v miestnostiach. V mnohých domácnostiach sú pritom zaužívané radiátory, no čas ukázal, že efektívnejšie funguje podlahové vykurovanie, zvlášť ak je v tandeme s tepelným čerpadlom.

„Aj keď sa neustále vedú polemiky o tom, čo viac víri prach v dome, či radiátory alebo podlahové kúrenie, jedna vlastnosť je pri podlahovke bezkonkurenčná. Ani radiátory nedokážu zabezpečiť taký tepelný komfort ako podlahové vykurovanie, vzhľadom na teplotu vody pre ohrev. Kým pri radiátoroch ju potrebujete dostať na 50 stupňov Celzia, možno aj viac, stupňov pri podlahovke často neprekročíte 35 stupňov Celzia. Samozrejme platí, čím je voda teplejšia, tým je pri výrobe drahšia,“ hovorí Róbert Mihál, Vonkryon.

Ako sa však k podlahovému vykurovaniu dostať tam, kde stavebník síce zaizoloval podlahu, no vo výslednej fáze zvolil, možno aj kvôli počiatočným obstarávacím nákladom, radiátory? Pre moderné technológie nič neriešiteľné. Aj tu sa k slovu dostáva frézovanie.

„Pre mnohých ľudí to síce môže znieť prekvapivo, no stále môžu mať podlahové vykurovanie, aj keď už majú zaliatu zaizolovanú podlahu. Špecifickou technológiou im totiž do ich podlahy vyfrézujeme drážky pre rúrky podlahového vykurovania. Je pritom jedno, či je podlaha z cemento-betónového poteru, alebo z anhydridu.“

Výkonné frézy sa tak zahryznú do materiálu v podlahe ako do masla a postupne tvarujú drážky s hĺbkou 2 centimetre, v tvare akoby ulity slimáka. Materiál sa pritom neustále odsáva priemyselným vysávačom, čo výrazne minimalizuje prachové nečistoty.

„Po tom ako sú takto miestnosti nafrézované, osadíme vykurovacie rúrky s priemerom 16 a hrúbkou stien jeden a pol milimetra. Ich vnútorný priemer je pritom taký istý ako pri rúrkach 17 na 2 milimetre. Veľmi dôležité je však to, že dodržujeme rozostup zhruba 12 centimetrov, čo dáva používateľom možnosť lepšej regulácie tepelného komfortu a nižšie náklady na prevádzku. Samozrejmosťou je to, že po inštalácii rúrok prichádza na rad tlaková skúška. A na záver, keď je všetko v poriadku, sa drážky zalievajú nivelačnou zmesou. Po tomto procese sa už môže namontovať podlahová krytina,“ uzatvára Róbert Mihál, Vonkryon.

Stará múdrosť hovorí dva krát meraj a raz strihaj. Aj stavbu a jej vykurovanie si teda treba poriadne premyslieť. No technológie dnes našťastie prinášajú pomoc aj tým, ktorí si veci premysleli až po ich realizácii. Frézovanie komínov, či dokonca aj podlahového vykurovania má však veľký význam aj pri rekonštrukciách starších domov, ktoré tak nepochybne získajú úplne iný rozmer komfortu a nákladov, pri prevádzke vykurovania.