Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zostava inšpirovaná osami 3D tlačí kompletné domy len za 900 euro

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 8. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Stavebné zariadenie Crane WASP, známe aj ako „nekonečná 3D tlačiareň“, využíva na 3D tlač cenovo dostupných domov hlinu, blato alebo cement z miestnych zdrojov. Ako kamenivo sa môže dokonca použiť poľnohospodársky odpad. Systém sa teraz používa na výstavbu veľmi potrebného lacného bývania v Kolumbii.

Rozvojový program OSN (United Nations Development Program - UNDP) nedávno získal stavebné zariadenie Crane WASP na 3D tlač cenovo dostupných domov v Kolumbii s využitím miestnej pôdy a zdrojov. Samotná stavebná 3D tlačiareň má hodnotu približne 160 000 EUR.

Viac ako štvrtina kolumbijských domácností, odhadom je ich až 3,7 milióna, čelí nedostatku bytov a dve z troch rodín, ktoré majú domy, potrebujú stavebné úpravy svojich nevyhovujúcich príbytkov. Použitie zeminy a podobných materiálov z miestnych zdrojov znamená, že OSN nebude musieť dovážať drahé alebo patentované materiály zo vzdialených krajín, čo výrazne zníži náklady na výstavbu.

Stavebná 3D tlačiareň Crane WASP dokáže používať všetky typy materiálov, ako je hlina, blato, piesok a dokonca aj poľnohospodársky odpad.

Stavebná 3D tlačiareň Crane WASP (skratka pre World's Advanced Saving Project – Svetový projekt pokročilého šetrenia) bola inšpirovaná osou murárkou, pracovitým malým hmyzom, ktorý používa blato na stavbu svojich hniezd. UNDP bude môcť 3D tlačiarne postaviť v inak ťažko prístupnom teréne, kam by bežné a drahé stavebné zariadenia mali obmedzený prístup, a zároveň využiť miestnu pôdu na tlač domov pre chudobných a vysídlených ľudí.

Vo videu na začiatku článku alebo priamo TU si môžete pozrieť, ako funguje Crane WASP v akcii.

3D tlač domov nie je nový koncept. Wolf Ranch, štvrť so 100 domami neďaleko Austinu v Texase, sa po začatí výstavby v roku 2018 blíži k dokončeniu. Zodpovedná spoločnosť Icon používa svoju tlačiareň Vulcan na tlač nových domov na existujúcich betónových doskách.

Vyplnenie 3D vytlačených stien prírodnými vláknami na izoláciu.

Tlačiareň Vulcan je široká 13,7 metra a váži 4,5 tony. Na vytlačenie štyroch stien používa patentovanú zmes „Lavacrete“, ktorá nie je lacná. Ceny novo 3D vytlačených domov vo Wolf Ranch sa pritom pohybujú v rozmedzí 450 000 dolárov.

Hoci je tento typ technológie fantastický a odolnejší ako tradičné domy, bolo by neuveriteľne ťažké, ak nie nemožné, prepravovať, nastavovať a stavať s 3D tlačiarňami ako Vulcan na odľahlých miestach s malou alebo žiadnou infraštruktúrou.

Jedna stavebná 3D tlačiareň Crane WASP pritom využíva „delta“ nastavenie lešenia (štvornožky s trojuholníkovým výložníkom), ktoré je veľmi univerzálne a dá sa umiestniť aj v členitom teréne. Dokáže pritom 3D vytlačiť domy už za 1 000 dolárov (asi 900 euro) za kus, čím je toto úsilie podstatne cenovo dostupnejšie ako iné spôsoby. Viacero týchto 3D tlačiarní sa dá dokonca prepojiť do vzoru včelích plástov a môžu tak súčasne stavať celé dediny.

V súčasnosti nie je známe, kedy sa má začať prvá výstavba.

Zariadenie inšpirované osou 3D tlačí kompletné domy za 900 euro.