Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Farba, ktorá sa dá zo steny odlúpnuť ešte pred odsťahovaním

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 9. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Predpokladajme, že chcete zmeniť farbu stien svojho prenajatého bytu, ale nechcete sa pred odsťahovaním obťažovať s ich premaľovaním na pôvodnú farbu. Vtedy prichádza na rad inovatívna farba Unpaint, pretože ide o interiérovú farbu, ktorú možno podľa potreby jednoducho zo steny odlúpnuť.

Interiérovú farbu Unpaint vyrába kolumbijská spoločnosť Glasst a prvýkrát bola predstavená v marci tohto roku na súťaži Retailers' Choice Awards. Ponúka sa vo viac ako 5 000 farbách s matným povrchom a nanáša sa rovnako ako bežná farba štetcom, valčekom alebo rozprašovačom. Používatelia by mali naniesť dve až tri vrstvy, pričom medzi jednotlivými vrstvami by mali dodržať čas schnutia aspoň 30 až 60 minút.

Farba dosiahne úplnú suchosť 24 hodín po nanesení, čím sa v podstate stane elastickým filmom. Potom je údajne „dostatočne odolná na každodenné použitie v obytných a komerčných priestoroch“, hoci je o niečo náchylnejšia ako bežná farba na poškriabanie ostrými predmetmi.

Odlúpiteľná interiérová farba Unpaint.

Keď je čas premeniť steny späť na pôvodnú podkladovú farbu, používatelia jednoducho prichytia fóliu Unpaint v jednom rohu a potom ju celú ručne odlúpnu. Podkladová bežná farba by mala zostať nepoškodená a nezašpinená, hoci spoločnosť Glasst odporúča pred aplikáciou na celú stenu vyskúšať farbu Unpaint na jednej malej ploche.

Keďže je farba Unpaint vyrobená z nešpecifikovaných prírodných a obnoviteľných látok, mala by sa údajne biologicky rozložiť do jedného až troch rokov po jej odlepení a zlikvidovaní. Taktiež neuvoľňuje žiadne prchavé organické zlúčeniny ani v miestnosti, ani na skládke.

Odlúpiteľná interiérová farba Unpaint.

Bohužiaľ, farba Unpaint sa po 12 mesiacoch začína biologicky rozkladať aj počas toho, ako je ešte na stene. To spôsobuje, že sa stáva krehkou, a teda sa ťažšie odlupuje zo steny. Z tohto dôvodu sa neodporúča na aplikácie trvajúce dlhšie ako jeden rok.

Napriek tomu je možné farbu Unpaint aplikovať aj na iné veci ako len na steny, napríklad na nábytok alebo bytové dekorácie. Uvádza sa, že je kompatibilná s materiálmi, vrátane preglejky, skla, kovu, plastu a utesneného betónu.

Farba Unpaint je teraz k dispozícii prostredníctvom online platforiem, ako je Amazon a webovej stránky spoločnosti Glasst. Cena sa začína na 29,98 USD (približne 27 EUR) za plechovku s objemom 0,9 l.

Odlúpiteľná interiérová farba Unpaint.