Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Roj dronov sa v Taliansku pustil do sprejovania graffiti malieb

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Niekoľko rokov dozadu predstavila architektonická a dizajnérska firma Carlo Ratti Associati (CRA) systém Paint By Drone, ktorý využíva kvadkoptéry pre nástrek umeleckých graffiti na vonkajšie steny. Technológia sa teraz používa na vytvorenie diela, ktoré na stenu aplikuje viacero dronov súčasne.

V rámci talianskeho projektu Urban Flying Opera (UFO) boli ľudia požiadaní, aby predložili „svoje názory, nádeje a myšlienky týkajúce sa toho, ako by mali vyzerať mestá“. CRA, spolu s Turínskou univerzitou a Polytechnickou univerzitou v Turíne vybrali z viac ako 1 000 podaní približne 100 návrhov. Tie boli spojené do jedného komplexného obrazu.

Graffiti maľbu vytvárali štyri lietajúce drony v rovnakom čase počas dvoch dní.

Tento obraz bol potom koncom júna aplikovaný na stenu nepoužívaného závodu na výrobu automobilov v meste Aurelio Peccei v Turíne. Dielo vytvárali štyri lietajúce drony v rovnakom čase počas dvoch dní. Centrálny riadiaci systém inštruoval každú kvadrokoptéru, ktorá ovládala sprej s farbou, aby vedela čo má robiť. Vizuálny monitorovací systém pritom sledoval, kde sa drony nachádzali počas práce, tak aby nevznikli vzájomné kolízie.

Centrálny riadiaci systém inštruoval každú kvadrokoptéru, ktorá ovládala sprej s farbou, aby vedela čo má robiť.

Graffiti maľba meria 14 x 12 metrov a pozostáva z troch farebne oddelených vrstiev. Ide o čiernu vrstvu, ktorá vytvára príbeh, červenú vrstvu, ktorá predstavuje komunitu Turína a verejné priestory, zatiaľ čo modrasto zelená vrstva predstavuje „vizuálne rozprávanie príbehov“. Ide o projekt, kedy sa prvýkrát použil roj dronov pre vytvorenie spoločného umeleckého diela na zvislom povrchu.

Projekt bol financovaný nadáciou Kultúrneho rozvoja Compagnia di San Paolo, kurátorom projektu bola spoločnosť CRA a bol produkovaný technologickým výskumným centrom Fondazione LINKS v spolupráci s Tsuru Robotics.

Graffiti maľba meria 14 x 12 metrov a pozostáva z troch farebne oddelených vrstiev.