Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Unikátna metóda čistenia špeciálnym pieskom urobí aj zo starého dreva nové

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
15. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Najmä počas pandémie pribudlo na Slovensku mnoho nových chalupárov, keďže sa rozhodli pre kúpu chaty. Niektoré z pôvodných objektov si však určite zaslúžia zvýšenú pozornosť, najmä pokiaľ sú z dreva. Treba povedať, že brúsenie dreveníc, či už z vonkajšej alebo vnútornej strany nie je práve najľahšia činnosť. Ak sa ale do nej zapoja technológie, hneď to ide ľahšie. Príkladom je aj pieskovanie pomocou špeciálneho piesku, ktoré robí zo starého dreva doslova nové, moderné.

Pre mnohých ľudí nie je nič krajšie ako tráviť voľný čas na chate. A zvlášť, ak je táto z dreva. Drevo sa už oddávna používalo ako stavebný materiál a dnes zažíva doslova renesanciu. No spojená je s ním aj vyššia starostlivosť.

“Drevo je samozrejme prírodný materiál, a preto má tendenciu sa vo vonkajšom prostredí rozkladať.. K tomu napomáhajú aj rôzni škodcovia, plesne, baktérie a samozrejme aj poveternostné podmienky. Preto je dôležité sa o drevo pravidelne starať a v istých intervaloch ho natierať tými správnymi nátermi,“ hovorí Michaela Matušeková, SodaBlast Slovakia.

V mnohých prípadoch sa však treba zbaviť starého náteru. Niektorí v tomto smere uprednostňujú aj odstraňovanie lazúry, s cieľom priniesť drevu prírodnú pôvodnú farbu, bez umelého lesku. Aj keď sa dá na to využiť moderná brúsiaca technika, pri tejto činnosti sa brúska nedostane do rohov, do dreva sa môžu spraviť nežiaduce zárezy a kresba dreva sa nezvýrazní. Všetko to však rieši zaujímavá inovatívna metóda.

“Alternatívou k brúseniu je pieskovanie. Je to oveľa rýchlejšia metóda na čistenie povrchov. Pri pieskovaní dokážeme očistiť plochu približne 100 m2 za jeden deň. Vďaka špeciálne navrhnutým strojom, ktoré pracujú pod vysokým tlakom, získavajú zrnká piesku veľkú kinetickú energiu. Vysokou rýchlosťou potom vlastne narážajú na daný povrch, ktorý sa čistí. Týmto nárazom sa roztrieštia a tým vlastne doslova odtrhávajú mikro kúsky dreva z povrchu, ktorý sa čistí.“

Zrnká piesku putujú v krátkej vzdialenosti rýchlosťou až 965 kilometrov za hodinu na opracovávaný povrch. Aby však nenarobili veľa škody mäkkému materiálu, akým drevo rozhodne je, rozhodli sa v tíme SodaBlast Slovakia pre špeciálny pieskovitý materiál.

“Pri pieskovaní používame abrazívum s rôznymi frakciami. Kým napríklad pri pieskovaní kovu používame abrazívum s hrubšou zrnitosťou, tak naopak pri pieskovaní dreva používame tú najjemnejšiu zrnitosť. Tým je zabezpečené to, že je táto metóda nielen veľmi účinná, ale zároveň aj šetrná k drevu. Zrnká piesku sa vlastne dostávajú do všetkých, aj tých najmenších škár v dreve, a tým je zabezpečené, že je celá plocha dôkladne vyčistená.“

Jeden meter štvorcový dreva dokáže strojová technológia zbaviť nánosu farby ani nie za jednu minútu. Farba akoby pred pieskom sama z dreva utekala. V porovnaní s inými technológiami sa tak dá vyčistiť za rovnaký čas až 3 krát väčší povrch.

“Táto metóda je nielen účinná, ale aj ekologická. To, čo sa kedysi v minulosti robilo rôznymi chemikáliami, dnes nahradila abrazívna metóda pieskovania. Okrem piesku používame na čistenie povrchov taktiež drvené sklo alebo sódu.“

Áno, aj sóda môže v tomto smere pomôcť. Nakoniec svoje vedia o tom aj stavební inžinieri z USA, ktorí metódu vynašli vďaka tomu, že potrebovali šetrne očistiť Sochu slobody.

“Práve čistenie sódou je mimoriadne šetrné a jemné voči povrchom. Práve preto sa napríklad sóda používa aj pri bielení zubov v stomatológii. Sódu používame na rozdiel od piesku naozaj na tie najjemnejšie materiály, ako sú napríklad karosérie áut, fasády bytoviek a domov, alebo rôzne presklenia,“ dodáva Michaela Matušeková, SodaBlast Slovakia.

Vďaka unikátnej metóde čistenia tak slovenský tím SodaBlast Slovakia len tak niečo neprekvapí. Či sú to omietky na domoch, fasády pamiatkových budov, rôzne konštrukcie, prípadne odstraňovanie grafitov alebo aj renovácia dreveníc a chát, všade si metóda nájde svoje uplatnenie. No a výsledok poteší nielen oči.