Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Virtuálna realita lepšie znázorní, ako strešné okno presvetlí podkrovie

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
5. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Niektorí majitelia rodinných domov so sedlovou strechou sa až postupom času rozhodnú zobytniť podkrovie. Aby to však bol plnohodnotný priestor, treba do neho dostať svetlo. Už dávno je preto v tomto smere pomocníkom strešné okno. Nakoniec tento vynález má už viac ako 150 rokov. Nie vždy si ale staviteľ dokáže predstaviť ako by zle osvetlenému podkroviu svetlo z takéhoto okna pomohlo. Známy výrobca Velux sa preto rozhodol pomôcť, a to priamo pomocou virtuálnej reality.

Už viac ako 80 rokov sa dánsky koncern Velux venuje vývoju okien. Na svojom konte má pritom viacero patentov a zaujímavých konštrukčných prvkov. Rozhodne medzi ne patrí aj strešné okno, ktoré podporí výhľad zaujímavým prvkom, razom sa totiž zmení na balkón.

„Otvárame teda priestor prostredníctvom toho balkóna, kedy jeho spodná časť mi dovoľuje vystúpiť z priestoru. A práve horná časť, ktorá sa odklápava smerom von, mi robí v podstate tú striešku nado mnou. Čo znamená, že vytvorí mi to v podstate taký balkón. Môžem byť viac v exteriéri, je to príjemnejšie a otvorí to opticky aj viac priestor,“ vysvetľuje Martin Belavý, Velux Slovensko.

Priestor balkóna, vytvoreného zo strešného okna, ohraničuje z prednej strany spodná časť vyklopeného okna a na oboch bokoch je potom umiestnené zábradlie. Celá konštrukcia je samozrejme navrhnutá tak, aby bola bezpečná.

„Nie je možnosť toho, aby sa posunulo niekam, či už vyklopilo smerom von alebo prípadne dovnútra. To zase funguje na to zábrana, ktorá tam je na obidvoch častiach toho samotného zábradlia. Horná časť je vytvorená prostredníctvom pružín, ktoré vyťahujú práve to okno smerom von a povoľuje teda otvorenie na 45 stupňov. Teda nie je možnosť toho, ani pri nejakom daždi alebo vetri, že by mi napríklad zavrelo to okno samostatne.“

Ak je miestnosť priamo v podkroví a od vonkajšieho sveta ju delí len strešná konštrukcia, je strešné okno ideálnym riešením. No v istých prípadoch treba osvetliť aj miesta, kde to až také jednoduché nie je. Napríklad ak sú na prízemí a strešné okno sa tak do stropu osadiť nedá. Dánsky výrobca to však vyriešil zaujímavým svetlovodom.

„Je možné ho predĺžiť do šiestich metrov. Minimálne ale musíme dosahovať vždy aspoň 1 meter kvôli tomu, aby nevznikali mikroklímy práve vo vnútri toho svetlovodu, kedy sa hermeticky uzatvára. A práve ten vzduch robí ten náš izolant, ktorý potrebujeme, aby tam docielili sme. Svetlovod má svoje kolená, ktoré sa dajú nastaviť od 0 do 45 stupňov a balenie obsahuje dve. Je ideálne ich čo najmenej lomiť, lebo to svetlo sa každým lomom viac stráca. Ale samozrejme v tom základe mi dovoľuje to ohnúť práve tam, kde potrebujem.“

Tie najdôležitejšie zaujímavosti zo svojej dielne si pritom Velux zhromaždil aj vo svojom bratislavskom showroome. No podobne ako aj iným, aj jemu korona prekazila možnosť ukazovať inovácie v kamennej pobočke. No koncern nenechal nič na náhodu.

„Pre spotrebiteľa v korona kríze sme vytvorili v podstate virtuálnu prehliadku nášho showroomu. Samozrejme on prechádza ten showroom po niektorých tých našich bodoch, ktoré sú tam vymedzené. Pri každom produkte sa nachádzajú hlavné informácie o určitých bodoch, kde sa potom nachádzajú rozkliky na naše stránky, kde sa môže dočítať oveľa viac.“

Virtuálna prehliadka showroomu na webovom portáli Veluxu môže byť navyše komentovaná odborníkom, ktorý vie na diaľku sprevádzať spotrebiteľa a môže mu poskytovať detailnejšie informácie o tom, čo ho zaujíma.

„Spotrebiteľ sa registruje na našej stránke, kde získava svoj unikátny link v podstate do miestnosti, kde sa prihlásim aj ja. Na tom následku sa môžeme vidieť na kamere, počuť sa a dohodneme sa na tom, či mám prevziať kontrolu alebo chce tú prehliadku riadiť sám. Je to veľmi jednoduché, je to prostredníctvom jedného tlačidla.“

Rozhodne je však najlepšie, ak si spotrebiteľ môže prehliadnuť strešné okno naživo. Mnohí totiž potrebujú práve dotyk s reálnym produktom. No nie každý si hneď vie predstaviť, ako sa jeho priestor po namontovaní okna zmení. Velux si však poradil aj s tým. A ako vždy, treba za tým hľadať technológie.

„Virtuálna realita bola zavedená pre spotrebiteľov v dôsledku toho, aby sme mu dokázali predviesť, aký je rozdiel medzi prostredím, kde sa nachádzajú strešné okná a práve tam, kde nie. Spotrebiteľ prichádza k nám, kde si nasadí okuliare virtuálnej reality a vchádza do zle osvetlenej miestnosti. Následne na to my dávame moduláciu s našimi strešnými oknami a zažíva práve ten wau efekt. Vo virtuálnej realite máme k dispozícii riešenie pre všetky typy striech. Nezáleží na tom, či spotrebiteľ rieši plochú strechu, šikmú strechu alebo prípadne bungalov,“ dodáva Martin Belavý, Velux Slovensko.

Vďaka virtuálnej realite tak nemusí byť pre spotrebiteľov problém získať predstavu o tom, ako môžu strešné okná presvetliť priestor. Ako vidno, moderné technológie môžu firmám pomáhať ešte viac priblížiť ich produkty spotrebiteľom, a to aj bez toho, aby museli fyzicky navštíviť predajňu.