Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Roboty 3D vytlačili parkové lavičky, kvetinové záhony a sochy

Roboty 3D vytlačili parkové lavičky, kvetinové záhony a sochy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ako sa 3D tlačená konštrukcia stáva čoraz bežnejšou, používa sa na všetko možné, od výstavby kancelárií, obytných domov či škôl, až po mosty. Najnovší príklad užitočnosti tejto technológie pochádza z dielne spoločnosti Advanced Intelligent Construction Technology (AICT), ktorá dokončila to, čo nazýva ako prvý 3D tlačený park, ktorý vyrástol v Šen-čene v Číne.

Tento 3D tlačený park, či technicky povedané park upravený pomocou technológie 3D tlače, má rozlohu 5 523 m2 a bol vytvorený pre Svetové výstavné a kongresové centrum v Šen-čene, vedľa ktorého sa aj nachádza.

Park upravený pomocou technológie 3D tlače v Šen-čene.

Popri bežnej zmesi trávy, kríkov a stromov je park plný 3D tlačených betónových štruktúr, vrátane lavičiek, na ktorých si návštevníci môžu sadnúť a oddýchnuť, kvetinových záhonov, oporných múrov, chodníkov, obrubníkov či dokonca sôch. Celkovo ide o viac ako 2000 betónových kusov.

Park upravený pomocou technológie 3D tlače v Šen-čene.

Na vytvorenie tohto všetkého použila spoločnosť AICT tím robotov KUKA. Samotný konštrukčný proces bol veľmi podobný iným projektom 3D tlače, a zahŕňal roboty, ktorí sa riadili vopred naprogramovanými vzormi, keď 3D tlačili patentovanú cementovú zmes z dýzy a pomaly budovali štruktúry vrstvu po vrstve. AICT pritom zdôrazňuje nákladovú efektívnosť 3D tlače v porovnaní s tradičnými metódami, ako aj jej rýchlosť.

Park upravený pomocou technológie 3D tlače v Šen-čene.

„Veľké percento stavebných nákladov tvoria rastúce mzdové náklady v dôsledku nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily,“ tvrdí AICT. „Technológia založená na robotike umožňuje pracovnej sile, aby bola produktívnejšia, čo vedie k efektívnejším stavbám, kratšiemu času na výstavbu a celkovým úsporám nákladov. Pomocou 3D tlače dokáže AICT vyrobiť dom skromnej veľkosti za niekoľko týždňov, a nie mesiacov. Stavitelia využili túto technológiu a dokončili park pozostávajúci z viac ako 2 000 betónových kusov len za dva a pol mesiaca, a za zlomok nákladov v porovnaní s konvenčnými stavebnými metódami.“

Na vytvorenie 3D tlačeného parku použila spoločnosť Advanced Intelligent Construction Technology tím robotov KUKA.

Roboty 3D tlačili patentovanú cemenetovú zmes a budovali parkové štruktúry vrstvu po vrstve.