Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

LiFiMAX Tab: Android tablet s podporou technológie Li-Fi

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 2. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď bezdrôtovo pripojíme notebook k domácemu smerovaču alebo smartfón k prenosnému reproduktoru, robíme tak cez rádiové vlny. S bezdrôtovým prenosom dát pomocou svetla sme sa mohli prvýkrát stretnúť už v roku 2014 a teraz sa francúzska spoločnosť Oledcomm snaží priniesť túto technológiu aj domácim používateľom so svojim prvým tabletom so systémom Android, ktorý má integrovanú podporu Li-Fi.

Technológia svetelnej presnosti (Light Fidelity alebo Li-Fi) prenáša dáta vysokou rýchlosťou pomocou modulácie svetelných signálov, pričom tento proces nie je viditeľný voľným okom. Spoločnosť Oledcomm už v roku 2018 vytvorila prvé Li-Fi svietidlo v podobe stolovej lampy. Nasledujúci rok uvidela prototyp svojho systému LiFiMAX, ktorý bol následne inštalovaný a testovaný vo viac ako 500 projektoch po celom svete. V roku 2021 bol zasa predstavený integrovaný obvod umožňujúci natívnu integráciu Li-Fi do smartfónov, tabletov a počítačov. Teraz sa Oledcomm pochválil vlastným Android tabletom LiFiMAX Tab.

Tablet umožňuje všetkým členom rodiny pripojiť sa k internetu cez neviditeľné svetlo, čím poskytuje robustné, stabilné, bezrádiofrekvenčné pripojenie so signálom, ktorý nie je možné zachytiť mimo miestnosti. Podľa výrobcu je LiFiMAX Tab ideálny pre použitie v domácej kancelárii, pre rodičov a deti doma alebo v škole.

Tablet Oledcomm LiFiMAX Tab.

Telo je zabalené v mohutnom modrom silikónovom puzdre, ktoré obsahuje fotonickú anténu. Tá umožňuje až 150 Mbps downstream a 150 Mbps upstream so zabezpečením 128-bitového šifrovania AES. Prirodzene, používatelia zariadenia budú musieť byť v dosahu svetlo emitujúceho prístupového bodu alebo antény, ktorá je pripojená k domácej sieti, ktorú spoločnosť Oledcomm tiež vyrába.

Modré puzdro LiFiMAX sa dodáva aj so vstavaným stojanom a obsahuje jeden port USB-C, 3,5 mm audio jack a slot na čítačku kariet TransFlash. Samotný tablet má 10,1-palcový dotykový displej s rozlíšením 1 920 x 1 200, beží na operačnom systéme Android 10 a poháňa ho osemjadrový procesor Mediatek MTK6762, ktorý je podporovaný 4 GB operačnej pamäte RAM a 64 GB úložiskom.

Tablet Oledcomm LiFiMAX Tab.

Integrovaná batéria s kapacitou 8 000 mAh poskytne výdrž až sedem hodín používania na jedno nabitie a dodatočná 6 000 mAh batéria slúži na napájanie integrovaného Li-Fi modulu. Uvedené špecifikácie dopĺňajú 2-megapixelová webová kamera vpredu a 5-megapixelová kamera vzadu a dva integrované reproduktory s výkonom 1 W.

Tablet Oledcomm LiFiMAX Tab sa predáva za 400 EUR, hoci nie je známe, koľko bude stáť inštalácia potrebných prístupových bodov alebo antén LiFiMAX.

Tablet Oledcomm LiFiMAX Tab.