Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ako si môžu školy a firmy predĺžiť životnosť IT infraštruktúry?

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
4. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Základnou zručnosťou pre budúce generácie je rozhodne počítačová gramotnosť. Aj preto je dnes takmer samozrejmosťou, že už základné školy tvoria počítačové učebne, kde sa žiaci vzdelávajú. Vzhľadom na neustály vývoj technológií to však nie je jednoduché. A to čo osobnému počítaču stačilo pred pár rokmi už dnes nestačí. Šikovní Slováci z NEXINEO však dali nielen školám, ale aj firmám a organizáciám, do rúk veľmi zaujímavé zariadenia, ktoré nahrádzajú bežné počítače, nevyžadujú si žiadnu údržbu a krok s dobou udržia aj niekoľko rokov. Poďte sa pozrieť na ich tajomstvo.

Nejeden používateľ stolného počítača vie, koľko času zaberie to, aby svojho pomocníka udržal aktualizovaného. A to nielen z pohľadu hardvérového vybavenia, aby bol výkon stále dostatočný, ale aj z toho softvérového pohľadu, pre neustále náročnejšie počítačové programy. Vývojári z NEXINEO sa to rozhodli vyriešiť po svojom, cez unikátne riešenie. Ocenil ho aj investičný fond Venture to Future Fund a poskytol im podporu. Mladí inovátori sa tak naplno pustili do vývoja.

„S digitálnym pokrokom sa dnes zvyšujú nároky na výkon a bezpečnosť. Nové počítačové systémy, ako aj neustále aktualizácie, sú často nočnou morou pre používateľov, ako aj samotných správcov systémov. Tento prístup je drahý, neefektívny a zároveň zvyšuje riziko kybernetických útokov. Spoločnosť NEXINEO veľmi dobre reaguje na požiadavky súčasného trhu, preto si už používateľ ďalej nemusí vyberať výkonom, kvalitou a cenou. Aj preto sme podporili spoločnosť, a veríme, že táto podpora im prinesie úspech na medzinárodných trhoch,“ hovorí Miriama Hanout, Venture to Future Fund.

Slováci z NEXINEO budujú unikátne, virtualizované počítačové vybavenie. V jednoduchosti povedané, vytvorili efektívne fungovanie počítačovej siete typu klient – server. Na jednej strane je tak výkonný server a na druhej, malé, nenápadné a zároveň dizajnové zariadenie s názvom NEO.

„NEO je v podstate zariadením, ktoré označujeme ako zero klient. Znamená to, že má v sebe len to najnevyhnutnejšie na to, aby dokázalo spracovať vstupy od používateľa a posielať ich na server. No a v druhej časti aj získavať údaje zo servera a zobrazovať ich na monitore používateľa,“ vysvetľuje Stanislav Chlepko, CEO, NEXINEO.

NEO tak nepotrebuje ani výkonný procesor, ani gigabajty pamäte a ani obrovské úložisko. Všetko sa totiž deje na serveri, s ktorým sú zariadenia prepojené. NEO teda stačí len jednoducho prepojiť s monitorom a pripojiť k nemu myš a klávesnicu. Takto sú zariadenia predurčené na dlhú životnosť, minimálnu poruchovosť a na minimálne nároky na ich správu, čo prináša aj značné prevádzkové úspory.

„Namiesto desiatok počítačov sa v učebni, či vo firme, nachádza len jeden výkonný server NEXI, s veľkosťou klasického počítača a samotné jednotky NEO. Pre používateľa sa tak nič nemení. Pracuje v známom operačnom prostredí Windows, presne takisto akoby sedel za klasickým počítačom.“

Slováci však neskončili len pri hardvéri. Práve pre školy vyvinuli aj špeciálnu manažment konzolu NEXI Board. Vďaka nej vedia učitelia, priamo zo svojho miesta, pohodlne ovládať celý výučbový proces. Žiakom sa tak zobrazí to, čo má na monitore učiteľ a naopak učiteľ si vie u seba pozrieť obrazovku ktoréhokoľvek žiaka. No a k tomu má NEXINEO pre školy aj špeciálne stoly s výsuvnými monitormi. Vďaka nim sa učebne stali univerzálnymi a dajú sa pohodlne používať nielen na digitálnu, ale aj na bežnú výučbu.

„Okrem škôl sa náš systém využíva aj vo firmách. Podarilo sa nám dokonca zoptimalizovať protokol, ktorým sa prenášajú dáta medzi serverom a zobrazovacou jednotkou. Vďaka tomu dokáže NEO pracovať aj s graficky náročnejšími aplikáciami ako je napríklad AutoCAD, čo pri iných tenkých klientoch nie je vôbec bežné,“ dopĺňa Stanislav Chlepko, CEO, NEXINEO.

V rámci vývoja sa odborníci z NEXINEO samozrejme zameriavajú aj na vysoké zabezpečenie systému proti kybernetickým útokom. Ich riešenie by tak mohlo posunúť vpred aj kritickú infraštruktúru v organizáciách, so zvýšenou potrebou kybernetickej ochrany. No a popri technologických inováciách je pre slovenských vývojárov veľmi dôležitá aj udržateľnosť. A preto svoje zariadenia nastavili tak, aby mali čo najmenší vplyv na životné prostredie. Aj to rozhodlo v prospech toho, že sa im podarilo získať na ďalší rozvoj kapitál od Venture to Future Fund.

„NEXINEO prináša revolúciu do školského a pracovného prostredia. Vďaka dlhej životnosti a minimálnej potrebe údržby je možné dosiahnuť až 90 % úspory oproti klasickému počítaču. Navyše toto je riešenie extrémne šetrné k životnému prostrediu a k zdraviu. Pri počítačoch dnes trávime veľmi veľa hodín. A preto je dôležité, aby sme prinášali práve takéto ekologickejšie a zdravšie alternatívy do našich škôl a kancelárií,“ dodáva Miriama Hanout, Venture to Future Fund.

Platforma NEXINEO dnes už funguje na školách v strednej Európe a ide ešte ďalej. Šikovní Slováci sa rozhodli pre vývoj novej manažment konzoly NEXI Admin. Tá bude slúžiť na jednoduchú správu platformy NEXINEO vo veľkých súkromných a verejných organizáciách. Slovenské zariadenia by mohli dokonca slúžiť aj na jednoduché pripojenie zobrazovacích jednotiek do cloudových operačných systémov, ako je napríklad Microsoft Azure. Nepochybne tak čaká mladých vývojárov ešte veľká budúcnosť, v ktorej by sa možno mohol stať ich energeticky nenáročný a ekologický systém aj akýmsi IT štandardom.