Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Claude 3.5 zdvojnásobuje rýchlosť a prekonáva ChatGPT

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keďže model umelej inteligencie ChatGPT sa tak povediac používa na reprezentáciu takmer všetkého spojeného s umelou inteligenciou, menej známe modely ako Claude sú niekedy prehliadané. Spoločnosť Anthropic teraz vydala Claude Sonnet 3.5 s niektorými funkciami, ktoré sú nielen pôsobivé, ale aj neuveriteľne užitočné.

Model umelej inteligencie Claude Sonnet 3.5 od spoločnosti Anthropic predstavil funkciu s názvom Artifacts. Je to v podstate interaktívne okno ukážky susediace s oknom rozhovoru, ktoré poskytuje pracovný priestor na spoluprácu.

Už nie ste obmedzený na jednoduché generovanie textu tam a späť. Môžete pripojiť súbory a obrázky, aby ich mohla umelá inteligencia Claude interpretovať a extrapolovať. Môžete tiež požiadať o obrázky SVG (Scalable Vector Graphics, čo sú v podstate obrázky vhodné pre web), ktoré možno vložiť priamo do kódu alebo z nich urobiť prezentácie. Môžete dokonca vytvoriť hrateľné hry, ktoré zabavia vás alebo vaše deti. Limitom je len vaša predstavivosť.

Model umelej inteligencie Claude Sonnet 3.5 od spoločnosti Anthropic vytvoril počítačovú hru podobnú starým 8-bitovým hrám.

Hry a kódovanie sú len zlomkom toho, čo dokáže najnovšie vydanie umelej inteligencie od Anthropic. Toto vydanie je inteligentnejšie a rýchlejšie ako jeho predchodca Claude Opus 3.0. Podľa údajov spoločnosti Anthropic je nový model inteligentnejší a rýchlejší takmer vo všetkom oproti modelom GPT-4o, Gemini 1.5 Pro a Llama 3. Je dokonca dvakrát rýchlejší ako Claude Opus 3.0.

Model je tiež vytvorený tak, aby fungoval lacnejšie. Sonnet stojí 3 doláre za milión vstupných tokenov a 15 dolárov za milión výstupných tokenov s kontextovým oknom 200 000 tokenov. Pre porovnanie, GPT-4o stojí 5 dolárov za milión vstupných tokenov a 15 dolárov za milión výstupov. Pre príklad, celé Shakespearovo dielo má celkovo asi 900 000 slov, čo spolu predstavuje asi 1,2 milióna tokenov.

Porovnávacie údaje veľkého jazykového modelu umelej inteligencie Claude Sonnet 3.5.

Token je časť merania údajov pre veľké jazykové modely (Large Language Model - LLM). Môže to byť jeden znak alebo dokonca celé slovo. Kontextové okno tokenu vyjadruje, koľko slov si LLM dokáže zapamätať z vašich predchádzajúcich interakcií, aby mohol lepšie formulovať ďalšiu odpoveď. Dvestotisíc tokenov vychádza na približne 150 000 slov alebo 500 strán textu.