Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mariott - virtuálne cestovanie s Oculus Rift a 4-D

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 6. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak chcete precestovať svet, nemusíte sa stať práve kamionistom, mám pre vás niečo lepšie. Pamätáte si ešte predstavenie novinky okuliarov pre zobrazenie virtuálnej reality Oculus Rift? Určite áno. Prešli dlhoročným vývojom a začiatkom budúceho roka by sme sa mohli dočkať ich sériovej výroby. Pôvodný zámer ich využitia je v oblasti počítačových hier. No vývojári sa rozhodli ich schopnosti predviesť ľuďom aj pri akomsi virtuálnom cestovaní.

Špeciálna technológia si vyžaduje aj špeciálnu udalosť. A tak sa pred londýnskym štadiónom ragby tímu Marriott London Sevens ocitla technologická kabína Teleporter. Už z názvu vyplýva, že má ľudí niekde premiestniť. Samozrejme len virtuálne. A tak si mohli hráči ragby tímu, spolu s ostatnými návštevníkmi, vyskúšať ako sa dá pomocou virtuálnej reality cestovať po svete.

„Teleporter virtuálne prenesie osobu do dovolenkovej destinácie. Je to súčasť nášho cieľa prinášať technologické inovácie v rámci cestovania. V spolupráci s partnermi Oculus Rift, Relevent a Framestore sa nám podarilo vytvoriť tento 4-D virtuálny zážitok,“ predstavuje zariadenie pán Osama Hizralla, Marriott.

Použitá technológia 4-D zmyslového vnímania dokáže počas niekoľkých sekúnd preniesť používateľa na vybrané miesta z celého sveta. Kabína Teleporter okrem vizuálneho a zvukového zážitku dokáže simulovať rôzne vonkajšie vplyvy, čo prispieva k oveľa hlbšiemu a reálnejšiemu pocitu.

„Keď si návštevník po príchode nasadí okuliare Oculus Rift a slúchadlá, zažíva niečo, čo sme nazvali prostredie virtuálnej reality. Hmla prúdi okolo vašej tváre, fúka na vás vietor, zem sa natriasa pod vašimi nohami. Približuje sa to k tomu, ako keby ste tam naozaj stáli.“

Teleporter využíva jedinečnú techniku pre zachytenie 3D priestoru. Video zábery nakrúcané v reálnom čase 360 stupňovou akčnou kamerou sa zmiešavajú s fotorealistickou počítačovou grafikou a celkový dojem virtuálnej reality dotvárajú ešte 4-D prvky, ako je teplo, vietor, hmla či pohyb zeme.

„4-D zážitok v kabíne je skvelý, vidíte ako vás to vťahuje priamo do prostredia. Toto je významná technológia, ktorá by sa v blízkej budúcnosti mohla aplikovať i do počítačových hier,“ hovorí hráč ragby Jack Walch, Marriott London Sevens.

Návštevníci mali možnosť si na vlastnej koži vyskúšať prechádzku po čiernej piesočnej pláži Maui v Havaji, mohli si pozrieť virtuálnu verziu hotelu Marriott a jeho okolia a na záver ich zariadenie prenieslo na vrchol mrakodrapu v Londýne.

„Ani som netušil, že niečo takéto existuje. Môžete cestovať kamkoľvek, len si nasadíte okuliare. Je to oveľa príjemnejšie ako niekam letieť 12 hodín,“ hovorí hráč ragby Christian Lewis-Pratt, Marriott London Sevens.

Za všetkým stojí sieť hotelov Marriott, ktorá plánuje zariadenie Teleporter rozšíriť o nové virtuálne destinácie a časom sa tak môže stať bežnou zábavnou službou pre návštevníkov hotela.

„Je to dobrý spôsob, ako predstaviť ľuďom nové miesta na cestovanie, kde predtým neboli. Nemusíte nikam ísť a pritom zažívate niečo nové a možno vás to presvedčí, že práve na to miesto chcete cestovať,“ hovorí návštevník akcie.

Ako vidno, virtuálna realita s okuliarmi Oculus Rift v kombinácii s prídavnými vnemovými doplnkami, nie je určená len pre počítačových hráčov, ale časom sa určite dočkáme ďalších zaujímavých nápadov, ktoré dokážu túto novú technológiu využiť v praxi naozaj naplno.