Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Xiaomi zaútočilo na trh notebookov s výkonným, no pritom lacným strojom

Xiaomi zaútočilo na trh notebookov s výkonným, no pritom lacným strojom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jeden z popredných výrobcov spotrebnej elektroniky, čínska spoločnosť Xiaomi, sa zaoberá nielen mobilnými telefónmi, bicyklami, či dronmi, ale po novom skúša siahnuť aj na oblasť notebookov. Jej Mi Notebook Air rozhodne vyzerá byť dobrým prvým krokom, s pekným kovovým dizajnom a technickými špecifikáciami, ktoré doslova popierajú jeho nízko nastavenú cenovku.

Nový modelový rad notebookov Mi Notebook Air začína modelom s 12,5 palcovým displejom, ktorý je osadený procesorom Intel Core M spolu so 4 GB RAM a vnútorným SSD úložiskom s kapacitou 128 GB. Notebook váži len 1,07 kilogramu a jeho vstavaná batéria má výdrž údajne až 11,5 hodiny. Je to v podstate priama odpoveď spoločnosti Xiaomi na konkurenčný 12 palcový MacBook.

Xiaomi predstavilo svoje vôbec prvé notebooky z modelovej rady Mi Notebook Air

Ďalším v poradí je 13,3 palcový model notebooku, u ktorého sa už dostávame k zaujímavým veciam. Väčší Mi Notebook Air beží na šiestej generácii procesorov Intel Core i5 a má k dispozícii 8 GB DDR4 SDRAM pamäte RAM. Notebook je dodávaný s grafickou kartou Nvidia GeForce 940MX, ktorá má 1 GB GDDR5 RAM.

Notebooky Xiaomi Mi Notebook Air sú dostupné vo verziách s 12,5 a 13,3 palcovým displejom

Úložný priestor pre dáta má kapacitu 256 GB vo forme PCIe SSD a je tu aj priestor pre ďalších 256 GB, ak sa používateľ rozhodne využiť slot SATA. Podľa výrobcu by u tohto modelu mala batéria poskytnúť výdrž okolo 9,5 hodiny. A napriek väčšiemu displeju a vyššiemu výkonu nemá 13,3 palcový Mi Notebook Air problém s mobilitou, pretože váži len o 210 gramov viac ako jeho 12,5 palcový brat a je len o 1,9 milimetra hrubší.

Notebooky Xiaomi Mi Notebook Air v úhľadnom kovovom tele ukrývajú výkon za veľmi dobrú cenu

Séria notebookov Xiaomi Mi Notebook Air sa pri nabíjaní, ako väčšina moderných zariadení, spolieha na port USB-C. Okrem toho sú notebooky vybavené dvomi USB 3.0 portami a HDMI výstupom. V balení je tiež adaptér s extra HDMI portom a inými USB portami. Používatelia sa však bez ethernetového portu budú musieť spoľahnúť na dvojpásmovú Wifi 802.11ac.

Štíhle celokovové telo dodáva notebookom Xiaomi Mi Notebook Air nápadnú podobnosť s notebookmi MacBook

A teraz asi to najzaujímavejšie, cena za 12,5 palcový Mi Notebook Air sa začína v prepočte od 473 EUR, zatiaľ čo výkonnejší 13,3 palcový model vás bude stáť v prepočte 677 EUR, čo sa zdá byť neuveriteľne lacné, ak zoberiete do úvahy, akú výbavu majú tieto notebooky. No zatiaľ neexistuje žiadna zmienka, či sa tieto notebooky dostanú aj na európsky trh, ostatne tak je to aj u väčšiny výrobkov spoločnosti Xiaomi.

Notebook Xiaomi Mi Notebook Air je výkonné zariadenie, ktorého cena je nízka s ohľadom na použité komponenty