Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Synology RT2600ac: Keď doma potrebujete viac ako router

Synology RT2600ac: Keď doma potrebujete viac ako router
Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
25. 4. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Fungovať dnes inak ako s bezdrôtovým pripojením na internet je pre väčšinu ľudí nepredstaviteľné. Mobilné telefóny, tablety, notebooky, či smart nositeľné zariadenia a televízory. To všetko sa najradšej pripája k domácej WIFI sieti. Aj preto význam smerovačov, alebo teda routerov, významne narástol. Zrejme i preto sa do tohto zaujímavého segmentu pustila aj spoločnosť Synology, ktorá je však mimochodom viac známa vďaka svojim inovatívnym NAS serverom s vlastným systémom. A práve táto výhoda sa dostala aj do jej zariadenia RT2600ac.

Vybrať si dnes ten svoj domáci router vyzerá na prvý pohľad ako jednoduchá úloha. Opak je však pravdou. Jednoduché zariadenie dnes uspokojí už len málokoho. Zvlášť ak žijeme v digitálnej dobe plnej kyber zločinu. A navyše hra s nastavovaním mnohých parametrov nesadne každému. A to ani nehovorím o výkonoch týchto novodobých pomocníkov. Signál s internetom často končí za dverami prvej izby.

To všetko si však do svojho zoznamu vecí, na ktorých vývoji treba zapracovať, poznačil taiwanský výrobca Synology. A výsledok? Jeho debutové zariadenie RT2600ac poteší široké masy. Od jednoduchších používateľov až po tých náročnejších.

Synology RT2600ac

Ako už vyplýva z názvu, dvojpísmenkový prívlastok „ac“ určuje zariadeniu fungovanie v norme WIFI 5. To určuje rýchlosti s akými dokáže router prenášať dáta. Aj na základe prenosových frekvencií, keďže sú tu dostupné až dve. 2,4 GHz a k tomu aj rýchlejšie spojenie na frekvencii 5 GHz pre najnovšie zariadenia. Od 800 Mega bitov za sekundu sa vieme dostať až k 2 Gigabitom.

Načo by nám však boli rýchlosti, ak by sa na zariadenie nedalo pripojiť z rôznych častí domácnosti, vplyvom slabého Wifi signálu. Výrobca však nenechal nič na náhodu a RT2600vku vybavil až 4mi všesmerovými anténami s vysokým výkonom.

Synology RT2600ac

Z hardvérových možností routra zaujme jeho zadná strana. Tam je k dispozícii jeden WAN port pre pripojenie internetu a 4 LAN porty, z ktorých jeden môže byť opäť aj WAN. USB port 2.0 môže používateľ využiť aj na pripojenie tlačiarne, z ktorej tak vytvorí sieťovú pre všetkých členov domácnosti. Za zmienku stojí aj slot pre SD kartu, ktorá môže byť úložiskom pre doplnkové aplikácie routera. No a už štandardom je tlačidlo WPS pre pripojenie zariadení bez potreby prácne zadávať heslo.

To čo ma však na RT2600vke oslovilo viac ako jej výkon je prístup k operačnému systému. Keďže už dlhšie používam aj NAS server z dielne Synology, očakával som nielen jednoduché nastavenie zariadenia, ale aj možnosť pridávať si užitočné aplikácie. A samozrejme sa očakávania naplnili.

router login

Silnou zbraňou výrobcu je práve vlastný operačný systém Synology Router Manager, ktorý môžete postupne napĺňať vybranými aplikáciami. Ide o desktopové prostredie, na ktorom sú rozložené ikonky s jednotlivými položkami, presne ako vo Windows. Veľmi jednoduché je aj základné nastavenie, a dokonca je intuitívne a s podporou a vysvetlením funkcií.

No a keď prejde používateľ základným nastavením, môže si funkcionalitu svojho routera rozšíriť. Práve vďaka Centru balíčkov, ako ho nazval Synology, sa zariadenie mení na multifunkčný stroj.

router balíčky

Tak napríklad si doma potrebujete spraviť zabezpečené pripojenie s vašim mobilným telefónom pomocou VPN tunela. Synology vás v tom podporí samostatnou aplikáciou. Alebo si s nadšením zháňate po internete torrenty s požadovaným obsahom? Aj v tomto smere vás dokáže Synology router pochopiť a pomôcť vám.

Download Station

A čo keby ste si doma spravili pre kamarátov vzdialené cloudové úložisko, na ktorom budete zhromažďovať spoločné fotky z cyklo túr? Pomôže vám v tom aplikácia Cloud Station Server. A nielen ona. Samotný router má totiž na sebe aj 2 USB porty. Jeden v norme 2.0 a druhý už 3.0. No a práve tie sa môžu stať základňou pre pripojenie externých pevných diskov či pre NAS server.

Cloud Station

A keď už máte rodinné fotografie alebo videá na externom disku, ktorý je pripojený k RT2600ac, môžete si pomocou ďalšej aplikácie tento obsah preniesť bez problémov priamo na veľkú obrazovku televízora. Podmienkou je však to, aby si televízor rozumel s prenosovými protokolmi DLNA a UPnP, čo je však akýsi štandard.

Mediálny server

Popri tom však Taiwanci nezabudli ani na bezpečnosť. Práve kybernetické hrozby dnes číhajú na každom kroku v internetovom priestore. Používateľa tak pred nimi pomáha chrániť aplikácia Threat Prevention, ktorá identifikuje škodlivé dátové pakety a predchádza tak infikovaniu zariadení, ktoré sa k wifi routru pripoja.

router hrozby

Synology RT2600ac sa určute s radosťou udomácni aj tam, kde vyrastajú tínejdžeri a ich rodičia chcú mať svoje ratolesti pod kontrolou aj keď surfujú v najväčšej verejnej počítačovej sieti. Vhodným nástrojom v tomto prípade bude aplikácia Safe Access, v ktorej môže rodič nielen staviť webové filtre a niektoré stránky zakázať, ale aj nastaviť časové plány, čiže hodiny, v ktorých sa deti môžu pripájať k internetu.

safe access

Množstvo softvérových nástrojov, ktoré si môže používateľ do RT2600vky doinštalovať teda otvára nové možnosti využitia v základe jednoúčelového zariadenia. Práve dômyselný operačný systém s voliteľnými nadstavbami posúva router SYNOLOGY RT2600ac na vyššiu latku a odlišuje ho od konkurencie.

A navyše treba na záver zdôrazniť aj to, že zariadenie poteší i oko. Vďaka zaujímavému dizajnu zapadne nielen do detskej izby nadšenca počítačových hier, ale pokojne aj do pracovne a tiež do modernej obývačky. Jednoducho môže byť inovatívnou ozdobou nábytku, ktorá vnesie do domácnosti silný vietor v podobe výkonného wifi signálu v každom kúte.

mobilná aplikácia