Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lenovo má prvý notebook so skladacím displejom a ďalšie zaujímavé novinky

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

A je to tu - svet budúcnosti už nie je taký vzdialený ako bol doteraz. Kým v mnohých sci-fi filmoch sme pred rokmi, s otvorenými ústami, obdivovali skladacie displeje, dnes sú realitou. Výnimočným hráčom v tomto smere je Lenovo. Na svojom konte má už totiž nielen mobilný telefón so skladacím displejom, ale po výstave CES 2020 dokonca aj notebook. Zariadenie ThinkPad X1 Fold tak bolo právom jednou z najzaujímavejších noviniek.

Novinky z dielne spoločnosti Lenovo pre rok 2020 rozhodne naznačujú, akým smerom by sa mohla uberať budúcnosť efektívnych nástrojov pre prácu alebo zábavu, najmä z pohľadu mobility a konektivity.

„Základom vyššej produktivity je tak inovatívne zariadenie, veľmi dobrá úroveň softvérovej integrácie a ich spojenie do jednotnej služby. To celé môže podporiť používateľské skúsenosti. Lenovo sa tak snaží inovovať vo všetkých týchto oblastiach,“ vysvetľuje pán Sanjeev Menon, viceprezident, Lenovo Group.

Na vlastné oči sa o tom mohli presvedčiť aj návštevníci medzinárodnej výstavy CES 2020 v americkom Las Vegas. Tým čínsky výrobca predviedol vôbec prvý skladací notebook s ohybným OLED displejom. Volá sa ThinkPad X1 Fold a ide o mobilné zariadenie, ktoré používateľom dodá kombináciu efektivity používania notebooku s prenosnosťou smartfónu.

„Dá sa použiť vo viacerých režimoch. Z malého zariadenia sa dá rozložiť na úplne plochý displej na štýl tabletu, s rozmerom 13,3 palca. Možný je aj známy režim „stan“, s displejmi po oboch stranách. Používateľ môže využiť len jednu časť displeja alebo zariadenie rozložiť do polohy notebooku. Vytvorili sme ho pre ľudí, ktorí milujú extrémnu mobilitu.“

Skladací notebook ThinkPad X1 Fold tvorí kombinácia ľahkých zliatin a uhlíkových vlákien, v koženom fóliovom poťahu. Do výbavy si môže používateľ zvoliť aj stojan a fyzickú Bluetooth klávesnicu Mini Fold. Tá sa pomocou vnútorných magnetov doslova pripne nad jednu polovicu displeja. A keď je zariadenie zatvorené, klávesnica sa vo vnútri bezdrôtovo nabíja.

Hranice medzi notebookom a smartfónom sa tak postupne stierajú. A dokazuje to aj ďalšie zariadenie v podobe notebooku ThinkBook Plus. Je navrhnuté ako nástroj pre zvýšenie produktivity a sústredenia sa na pracovné úlohy v takzvanom multitaskingu.

„To je podstatou ThinkBook Plus. Ide o inovatívne zariadenie, ktorému sme pridali ešte jeden displej, a to s technológiou elektronického atramentu, čiže e-ink, a umiestnili sme ho na horný kryt.“

E-ink displej s uhlopriečkou 10,8 palca sa dá použiť napríklad na vytváranie ilustrácií, na písanie poznámok pomocou dotykového pera, ktoré sa automaticky prevedú na text, či na prijímanie dôležitých upozornení pri zatvorenom notebooku alebo aj na čítanie elektronických kníh počas cestovania.

Čínski vývojári sa pritom pripravujú aj na rýchlu budúcnosť s mobilnou sieťou 5G. Po prvýkrát sa však tak táto sieť stala aj výbavou notebooku. Podporu pre ňu má konvertibilný notebook 2 v 1, Yoga 5G, ktorý je poháňaný počítačovou platformou Qualcomm Snapdragon 8cx 5G. Tá mu poskytuje pripojenie k 5G sieti, ktoré je až 10 krát rýchlejšie ako 4G.

Mladšiu generáciu mohol zasa na výstave zaujať štýlový herný notebook Legion Y740S, s tenkým a ľahkým telom, ktorý váži len 1,9 kilogramu a je vybavený 15,6 palcovým 4K IPS displejom. Vďaka portu Thunderbolt 3 ho však môžu používatelia pripojiť k externému príslušenstvu eGPU Legion BoostStation, ktoré maximalizuje jeho herný výkon.

„BoostStation je externé zariadenie, ktoré má grafickú kartu plnej veľkosti Nvidia alebo AMD. Pre notebook tak získate dodatočný a dostatočný výkon, aj pre hranie hier z najvyššej kategórie.“

Ľudia, ktorí pracujú z domu, prípadne malé firmy, môžu zasa využiť nové zariadenie ThinkSmart View. Je navrhnuté pre zefektívnenie vzájomnej spolupráce. Pre uľahčenie rôznych úloh si prináša 8 palcový HD displej, reproduktory, webovú kamerou a dva 360 stupňové mikrofóny.

„Môžete pokračovať v produktivite na hlavnej obrazovke notebooku a použiť toto zariadenie napríklad pre rýchle spustenie video konferencií, na prezeranie zdieľaných prezentácií alebo si na jeho displeji prechádzať adresár a zavolať niekomu,“ dopĺňa pán Sanjeev Menon, viceprezident, Lenovo Group.

Pre stredné a veľké firmy prichádza z Ázie zaujímavý stroj - Smart Vending Machine. Funguje podobne ako automat na nápoje či sladkosti, no namiesto nich, pomocou načítania QR kódu, vydá zamestnancom rôzne druhy IT príslušenstva, ako je myš, USB kľúč, externý disk, klávesnica či náhradný toner do tlačiarne. Výdaj na diaľku pritom zamestnancovi schvaľuje nadriadený. Hlavnou myšlienkou zariadenia je, aby sa IT oddelenia odbremenili od vydávania jednoduchých komponentov.

No a pre kreatívnych tvorcov digitálneho obsahu si čínsky výrobca pripravil špecializovaný 27 palcový IPS monitor Qreator s rozlíšením 4K UHD. Ten sa vyznačuje nielen 10-bitovou hĺbkou farieb a 98 percentnou farebnou škálou DCI-P3, ale aj zaujímavou technológiou ozvučenia. Integrovaný panel obrazovky totiž vibruje ako membrána reproduktora a zvuk sa tak šíry z displeja monitora priamo na používateľa.

Vyzerá to tak, že predstavené zariadenia od Lenova svojimi inovatívnymi technológiami tak trošku predbehli našu dobu. Rozhodne však prispejú k tomu, že sa práca môže stať zábavou a zábava ešte intenzívnejším zážitkom.