Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

RTX 3060: Nová generácia najpopulárnejšej GPU na svete

RTX 3060: Nová generácia najpopulárnejšej GPU na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Nvidia oznámila, že prinesie architektúru Nvidia Ampere miliónom ďalších PC hráčom GPU GeForce RTX 3060. Efektívna a výkonná architektúra a druhá generácia Nvidia RTX umožnia GeForce RTX 3060 dosiahnuť skvelý výkon v ray-tracingu a ponúkne tiež podporou Nvidia DLSS aj ďalších technológií.

„Šesťdesiatkový“ rad GPU Nvidia je už tradične najobľúbenejší medzi hráčmi na Steamu. Rebríček dlhodobo vedie GTX 1060 uvedená v roku 2016. Podľa odhadov až 90 percent hráčov hrá na niektorej z GeForce GTX GPU.

„Ray-tracing zažíva nezastaviteľný dynamický rozvoj, ktorý rýchlo redefinoval nové štandardy hrania,“ hovorí Matt Wuebbling, viceprezident globálneho GeForce marketingu v spoločnosti Nvidia. „Architektúra Nvidia Ampere sa predávala najrýchlejšie v histórii a RTX 3060 prináša výhody modelového radu GeForce RTX miliónom ďalších hráčov po celom svete.“

Nové herné tituly sú rozsiahlejšie a disponujú filmovou grafikou i ray-tracingom v reálnom čase. Predstavujú nároky na herný hardvér, ktorým často vyhovie len RTX platforma. GeForce RTX 3060 má dvojnásobný rasterizačný výkon a až desaťnásobný ray-tracingový výkon oproti GTX 1060. Tým sa stáva veľmi zaujímavou príležitosťou pre aktualizáciu a základom dostatočne výkonnej hernej PC platformy pre hranie prelomových titulov ako Cyberpunk 2077 alebo Fornite s RTX pri 60 snímkach za sekundu.

Hlavné špecifikácie RTX 3060:

- 13 shader-TFLOPs
- 25 RT-TFLOPs pre ray-tracing
- 101 tensor-TFLOPs pre NVIDIA DLSS (Deep Learning Super Sampling)
- 192bitová pamäťová zbernica
- 12GB GDDR6 video pamäte

Resizable BAR bude v modelovom rade GeForce RTX 30 podporovaný počínajúc RTX 3060. Pri kombinácii s kompatibilnou základnou doskou táto pokročilá PCI Express technológia umožňuje, Aby CPU mohlo pristupovať k celej pamäti GPU naraz. Dosiahne sa tak dodatočného výkonu v hrách.

Rovnako ako ostatní zástupcovia z rodiny GeForce RTX 30, podporuje aj RTX 3060 trojicu inovatívnych herných technológií platformy GeForce: Nvidia DLSS, Nvidia Reflex a Nvidia Broadcast. Ponúknu zvýšenie výkonu aj vylepšenie kvality zobrazenia.

Spoločne s ray-tracingom v reálnom čase sú tieto technológie základom hernej platformy GeForce, ktorá prináša hráčom jedinečné funkcie a výkon.

Spoločnosť Nvidia predstavila novú grafickú kartu GeForce RTX 3060.

NVIDIA DLSS: AI, ktorú hráči milujú

 

Umelá inteligencia (AI) vnáša revolúciu do počítačových hier. Uplatňuje sa v oblastiach od simulácie hernej fyziky a animácií, cez rendering v reálnom čas, až po streamovacie funkcie. Nvdia DLSS poháňajú Tensor jadrá, dedikované procesory špecifické pre GPU GeFroce RTX. Technológia prináša nárast snímok za sekundu a zároveň generuje ostrý a skvelo vyzerajúci obraz. Hráči tak získavajú rezervu vo výkone pre maximalizáciu ray-tracingových nastavení alebo rozlíšení. DLSS je podporované vo viac ako 25 hrách a každý mesiac pribúdajú ďalšie.

NVIDIA Reflex a Broadcast: Ten najlepší ťah

 

Technológia Nvidia Reflex redukuje latenciu systému (input lag) a hry vďaka tomu majú rýchlejšiu odozvu a dávajú hráčom kompetitívnych multiplayerových titulov výhodu nad súpermi. Nvidia Broadcast je sada nástrojov ponúkajúca vylepšenie audia a videa pomocou AI, virtuálne pozadia, motion capture funkcie a pokročilé odstránenie hluku využiteľné v chatoch i v Skype hovoroch alebo video konferenciách.

Pokročilé funkcie GeForce Experience

 

Všetky Nvidia GeForce GPU umožňujú benefitovať z GeFroce Experience, nástroja umožňujúceho miliónom hráčov ľahko optimalizovať nastavenie hry, zaznamenávať a uploadovať videá, zachytávať screenshoty alebo sťahovať a inštalovať Game Ready ovládače. Medzi najnovšie funkcie patrí:

● Automatický GPU Tuning na jedno kliknutie: GeForce Experience podporuje GPU Tuning, ktorý pomocou pokročilého skenovacieho algoritmu dokáže automaticky vytvárať profily pretaktovania.

● Vylepšený overlay v hrách: GeForce Experience dokáže po novom v hrách zobrazovať tiež štatistiky výkonu, teploty, latenciu vrátane štatistiky z Nvidia Reflex Latency Analyzer.

Dostupnosť

 

GeForce RTX 3060 príde na trh koncom februára. Odporúčané ceny sa začínajú na 329 dolároch. Rad modelov so základnými aj navýšenými taktami predstavia renomovaní výrobcovia ASUS, Colorful, EVGA, Gainward, Galaxy, Gigabyte, Innovision 3D, MSI, Palit, PNY a Zotac. Objavia sa tiež v ponuke obľúbených predajcov aj v herných PC zostavách od popredných výrobcov po celom svete.

(Zdroj: Tlačová správa Nvidia)