Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

3 veci, ktoré posunú váš PC gaming na vyšší level

3 veci, ktoré posunú váš PC gaming na vyšší level
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Z hrania hier, najmä tých počítačových, sa za posledné roky stala multimiliónová mašinéria. Pri takomto enormnom raste E-sports scény sa začínajú brať do úvahy aj faktory, ktoré by boli pred 20 rokmi nepodstatné. Tak, ako si špičkový šprintér musí dávať pozor na každú kalóriu a minútu spánku, si aj seriózni hráči optimalizujú svoj výkon percento za percentom. To, že nie ste profesionál však neznamená, že si nemôžete dopriať profi výbavu.

WiFi extender a WiFi mesh

 

Ani ten najrýchlejší optický internet a výkonný WiFi router vám nezaručia, že ak sa od zdroja príliš vzdialite signál nezačne slabnúť. O tomto probléme by vedeli rozprávať najmä hráči, ktorí bývajú vo veľkých domoch. Riešením však môže byť WiFi extender alebo WiFi mesh. Extender dokáže zlepšiť dosah routera a zosilniť WiFi signál, no rýchlosť prenosu je pomalšia.

Mesh funguje na princípe niekoľkých prepojených uzlov, ktoré navzájom komunikujú, a spoločne posielajú signál tam, kam treba. Ich výhodou oproti extenderu je jednoduché prepájanie medzi jednotlivými bodmi. Sieť si sama vyberie, na ktorý uzol vás pripojí. Všetky uzly vychádzajú z vášho routera, takže ich nemusíte manuálne prepínať. Pri extenderi je to presne naopak – pri zmene prístupového bodu sa naň musíte pripojiť manuálne.

Zdroj: Bigstock

Správne osvetlenie

 

Mnoho zanietených hráčov sedí pri hraní v tmavej miestnosti a jediné svetlo, ktoré vidia, je to z monitora. Hranie v takýchto podmienkach však vážne škodí očiam a spánkovému režimu. Ak chcete poškodeniu zraku predísť, hrajte vždy v osvetlenom priestore. Ak máte RGB „klubové“ osvetlenie, vymeňte ho radšej za mäkké a teplé svetlo. Takisto si robte pravidelné pauzy, počas ktorých nepozerajte na monitor, ale von z okna či aspoň na iné predmety v priestore.

Na zachovanie zdravého spánkového režimu môžete vyskúšať okuliare, ktoré blokujú modré svetlo. Tie nechránia priamo váš zrak, ale pomáhajú zachovať prirodzený cirkadiánny rytmus, ktorý ovplyvňuje vašu úroveň sústredenia a energie počas dňa. Okrem toho je pre ľudské oko teplé svetlo, ktoré je pri používaní týchto okuliarov dominantné, prirodzenejšie a kontrastnejšie. To znamená, že okrem lepšieho spánku si budete objekty v hrách všímať trochu skôr ako váš súper.

Zdroj: Pexels

Ergonomická výbava k počítaču

Karpálny tunel, bolesti chrbta, krku či kĺbov nie sú strašiakom len pre hráčov počítačových hier. Každý, kto má sedavé zamestnanie, sa aspoň s jedným z týchto problémov stretol. S karpálnym tunelom sa rýchle a precízne hýbanie myšou stáva nereálne a pri boľavom chrbte je každá dlhšia hra nekonečným utrpením. Väčšina z týchto problémov sa však dá vyriešiť ergonomickým vybavením k počítaču.

Najdôležitejšie zo všetkého je správne sedenie. Kvalitná herná stolička, ktorá poskytuje oporu chrbtici a dá sa polohovať, je preto základ. Ak hraním strávite veľa času, mali by ste zvážiť tento upgrade. Vaše telo sa vám v budúcnosti poďakuje.

Ďalší výborný doplnok je ergonomická herná myš. Pred niekoľkými rokmi sa stali populárne aj obojručné myšky, no tie nie sú príliš praktické. Predsa len, koľkokrát ste sa rozhodli, že budete v daný deň hrať pre zmenu druhou rukou?

Okrem hernej myši pouvažujte aj nad špeciálnou klávesnicou, a to najmä vtedy, ak hráte prevažne na notebooku. Pri hraní na laptope máte zápästie neprirodzene vytočené, čo môže viesť k zbytočným komplikáciám s nervami v zápästí. Zaujímavou možnosťou je aj herný pod, alebo inak povedané jednoručná klávesnica.

Zdroj: Bigstock

(Zdroj: UPC)