Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vysokorýchlostný internet Antik Telecom je postavený na pokročilých technológiách

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
9. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Život bez internetu je už dnes pre mnohých nepredstaviteľný. Nakoniec mnohé služby nám zabezpečuje práve táto najväčšia verejná počítačová sieť. No s jej rýchlosťami to nie je všade na Slovensku ružové. Aj preto sa vláda rozhodla pripraviť stratégiu rozvoja širokopásmového internetu. No a celkom vhod do toho zapadá nové, až neuveriteľne rýchle internetové pripojenie od slovenského Antiku Telecom-u, ktoré je postavené aj na inovatívnych technológiách Huaweiu. A rýchlosť? 10 gigabitov za sekundu. To sú časy...

Ešte v marci 2021 predstavila Európska únia takzvaný digitálny kompas, ktorý združuje viacero cieľov práve v inovatívnej digitálnej oblasti, ktoré by mali byť naplnené do roku 2030.

„Jedným z tých cieľov je, aby v oblasti tej digitálnej konektivity, každá domácnosť mala gigabitové pripojenie, a aby všetky tie oblasti, kde ľudia žijú alebo pracujú, mali aj 5G pripojenie,“ hovorí Milan Ištván, Partnerstvá pre prosperitu.

V tomto smere sa preto v únii objavujú aj nové investície do rýchlych optických sietí. Zväčša ich v európskych krajinách buduje štát, čo však nie je príklad Slovenska.

„Bohužiaľ musím povedať, že od nášho členstva v Európskej únii sledujem využitie eurofondov na takéto účely a zatiaľ to nebola veľká sláva,“ dodáva Milan Ištván, Partnerstvá pre prosperitu.

U nás sa teda do rozvoja širokopásmového internetu púšťajú zväčša súkromní operátori. A práve chýbajúca gigabitová konektivita v našej krajine bola výzvou aj pre východoslovenský ANTIK TELECOM. V ich sieti je však po novom tých gigabitov oveľa viac.

„Dnešným rokom sa dostáva na Slovensko rýchlosť takzvaných 10 gigabitov. Jedná sa o prenosovú dátovú rýchlosť domáceho internetu voči okolitému svetu,“ hovorí Igor Kolla, CEO, ANTIK Telecom.

Práve toto novodobé pripojenie používateľom umožní, že každý jeden člen domácnosti bude mať naozaj rýchly prístup k internetu.

„Nielen, že jeden počítač by mal mať dostatočne rýchlu kapacitu, ale aj ďalšie zariadenia v domácnosti by mali byť dostatočne pripojené na internet, aby si rodina vedela pozerať 4K film možno na viacerých televízoroch, aby sa deti vedeli hrať počítačové hry, prípadne mohla byť edukatíva alebo vzdialená výuka robená týmto spôsobom.“

Nové pripojenie tak už nespôsobí kolíziu napríklad pri video hovore z domácej kancelárie v čase, keď sú na domáci internet zároveň pripojené aj deti s dištančným vzdelávaním.

„Hlavnou výsadou dobrého pripojenia je kvalitný router a vlastne príchod takzvaného bezdrôtového štandardu Wi-Fi 6. Umožňuje pomerne veľmi rýchle bezdrôtové pripojenie. Bežný domáci gateway, ktorý má vstup 10 gigabitov, má viacero jednogigových portov pre pripojenie dajme tomu domácich počítačov. A rýchly bezdrôtový internet je to, čo si myslíme, že najbližšie roky bude trendom práve aj v tejto oblasti.“

Svoje obrovské plus prinesie rýchle pripojenie aj nadšeným počítačovým hráčom.

„Otvorením týchto možností, práve tá latencia spomalenia, čím sa chápe tá reakcia pohybu myši voči interakcii, ktorá by mala byť práve pri tom cloud computingu je veľmi podstatná. A tento segment bude hrať veľkú úlohu, nakoľko interakcia, práve tie rýchlosti, im umožňuje, aj napriek tomu, že počítač je v nejakom vzdialenom dátovom centre, umožní hrať, ako keby bol u nich na stolem,“ vysvetľuje Igor Kolla, CEO, ANTIK Telecom.

Aby sa 10 gigabitová rýchlosť dostala po novom do domácností, pre vybudovanie infraštruktúry využil Antik Telecom moderné komponenty od Huawei.

„10G-PON je ďalšou generáciou technológie optického prístupu, ktorá dokáže veľmi rýchlo nahradiť predchádzajúcu GPON infraštruktúru. Stačí len vymeniť koncové zariadenie v domácnosti a samozrejme vysielač na strane operátora. Až niekoľkonásobne sa tak zrýchli predchádzajúce pripojenie, a to nielen pri downloade ale aj pri uploade,“ hovorí Colin Cui Yu, generálny riaditeľ, Huawei Slovensko.

S technológiou má už Huawei značné skúsenosti po celom svete. Ich rýchle, 10 gigabitové pripojenie sa používa v rôznych oblastiach, vrátane mnohých cloudových služieb. Domácnostiam sa zase rozšírili možnosti v oblasti domácich kancelárií a zábavy.

„Do tretice môže byť technológia efektívnym nástrojom, aj z pohľadu obstarávacích nákladov, pre mestá a obce, ktoré tak dokážu budovať myšlienku SMART CITIES, napríklad aj v oblasti vzdelávania či pri telemedicíne.“

Huawei už dlhodobo prináša inovácie v oblasti infraštruktúry pre konektivitu. Rozhodne za tým stojí aj to, že viac ako polovica príjmov spoločnosti ročne putuje do výskumu a vývoja.

„Každých 5 až 7 rokov sme svedkami veľkých krokov napredovania technológií. Takže v rámci mojej predpovede si dovolím povedať, že asi o 5 rokov sa dočkáme technológie 15 Gigabitového prenosu,“ dodáva Colin Cui Yu, generálny riaditeľ, Huawei Slovensko.

Po novom sa teda už aj našinci, v istých lokalitách, môžu tešiť z extrémne rýchleho internetu, čo môže podľa Antik Telecomu prispieť aj k rozvoju slovenských startupov svetovej úrovne. Operátor navyše dokazuje, že aj odľahlejšie časti Slovenska môžu mať 10 gigabitové pripojenie, ktoré bolo doteraz výsadou len svetových metropol. A tak si popri Singapure užijú poriadnu internetovú rýchlosť aj domácnosti v Stropkove či v Čiernej nad Tisou.