Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Facebook sa premenoval na Meta a chce formovať budúcnosť webu

Facebook sa premenoval na Meta a chce formovať budúcnosť webu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zakladateľ a generálny riaditeľ Facebooku Mark Zuckerberg oznámil, že spoločnosť sa premenuje na Meta, pretože svoju energiu sústreďuje na svoj ďalší veľký vývoj v snahe o vytvorenie chrbtice pohlcujúcej virtuálnej a rozšírenej reality s názvom „Metaverse“, ktorú považuje za ďalší vyšší stupeň budúceho webu.

Facebook už raz zmenil svet, v dobrom aj v zlom, a s platformou Metaverse chce položiť základy nového internetu založeného na pohlcujúcich miestach namiesto stránok na obrazovkách.

A ako by to malo fungovať? No, budete k nemu pristupovať prostredníctvom VR alebo AR okuliarov, čo znamená, že si môžete vybrať, či budete jednou nohou vo fyzickom svete, alebo budete úplne ponorení vo virtuálnej realite. Dnešné webové stránky budú nahradené rôznymi miestami a hypertextovými odkazmi, so schopnosťou sa teleportovať sa medzi miestami.

Spoločnosť Facebook sa premenovala na Meta.

Metaverse je navrhnutý ako spoločenský priestor, takže či už ste doma alebo na verejnom priestranstve, budete môcť pozvať priateľov alebo neznámych ľudí, aby sa k vám pripojili, a to prostredníctvom avatarov. Tí sa vyvinú tak, aby zachytávali a prenášali vašu reč tela a výrazy tváre. ako aj prenos vašich hlasových a akčných príkazov. Budete si môcť presne stanoviť hranice sociálnej interakcie.

VR okuliare Oculus Quest 2 od Facebooku už teraz ponúkajú ľuďom prístup k aplikácii Horizon: Venues, ktorá funguje v podstate rovnakým spôsobom a umožňuje vám teleportovať sa dovnútra a von medzi vaším domácim priestorom, verejnou halou a sériou miestností s udalosťami, kde sa konajú rôzne predstavenia, ktoré si môžete vychutnať pri interakcii s cudzími ľuďmi s upraviteľným avatarom.

Ukážka ako by mohlo vyzerať prostredie v takzvanom Metaverse.

Facebook Metaverse by rozšíril tento koncept tak, aby sa stal všestranným. Mohli by ste ísť napríklad nakupovať, hrať VR hry, mať pracovné stretnutia, stretnúť sa s priateľmi na vrcholkoch hôr alebo na cudzích planétach. Čokoľvek teraz robíte online, Zuckerberg chce, aby ste to mohli robiť vo virtuálnej realite.

Alebo aj v rozšírenej realite (AR – Augmented reality). Pomocou AR okuliarov si budete môcť priniesť prvky z virtuálneho sveta so sebou kamkoľvek pôjdete. To môže znamenať, že vymeníte pracovný stôl a počítač za obrovskú sadu virtuálnych obrazoviek, ktoré sa môžu holograficky vznášať vo vzduchu, kdekoľvek sa rozhodnete pracovať. Alebo holografickú stolnú hru, ktorú si môžete zahrať s kamarátom, či už ste spolu osobne, alebo sa k vám pripojí na diaľku ako avatar.

Ukážka ako by mohlo vyzerať prostredie v takzvanom Metaverse.

To však neznamená, že Facebook, respektíve Meta, bude vytvárať všetok tento obsah. Skôr sa spoločnosť snaží vybudovať štandardy a podporné systémy, vďaka ktorým bude celá vec fungovať, a urobiť z nej atraktívne miesto pre nezávislé tretie strany, kde môžu tráviť čas . To znamená, že platobné systémy založené na kryptomenách, reklamná infraštruktúra a ďalšie spôsoby, ako môžu subjekty tretích strán vyžmýkať peniaze zo svojich virtuálnych návrhov, či už ide o hry, digitálne umenie, výklady, zážitky, sociálne priestory alebo čokoľvek iné, o čom môžu ľudia snívať.

Ukážka ako by mohlo vyzerať prostredie v takzvanom Metaverse.

Zuckerberg hovorí, že rozsah vízie spoločnosti tu znamená, že značka Facebook už nebude znižovať nadšenie. „Momentálne je naša značka tak úzko spojená s jedným produktom, že nemôže predstavovať všetko, čo robíme dnes, nieto ešte v budúcnosti,“ uviedol Zuckerberg. „Postupom času dúfam, že nás budú vnímať ako spoločnosť metaverse, a chcem zakotviť našu prácu a našu identitu na tom, čo staviame. Aby sme odzrkadľovali, kto sme, a budúcnosť, ktorú dúfame, že vybudujeme. Som hrdý, že môžem zdieľať, že naša spoločnosť je teraz Meta.“

Ukážka ako by mohlo vyzerať prostredie v takzvanom Metaverse.

V podstate sa spoločnosť Facebook rozdeľuje na dve časti. Stránka sociálnych médií nezmení svoj názov, ale Zuckerberg má jasno v tom, že bola odsunutá na druhú prioritu: „Odteraz budeme na prvom mieste v metaverse, nie na Facebooku. To znamená, že časom nebudete na používanie našich ďalších služieb potrebovať účet na Facebooku. Keď sa naša nová značka začne objavovať v našich produktoch, dúfam, že ľudia na celom svete spoznajú značku Meta a budúcnosť, za ktorou si stojíme.“

Video s oznámením Facebook Connect si môžete pozrieť TU.

Ukážka ako by mohlo vyzerať prostredie v takzvanom Metaverse.