Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Online služba z dielne slovenských vývojárov uľahčí digitálne podpisovanie

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
5. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už od dávna je pre každého ľudského jedinca dôležitý jeho podpis, čiže písaný znak vlastnou rukou. A účel? Potvrdenie súhlasu s obsahom. Aj keď v dnešnej digitálnej dobe sa už často stretávame s elektronickým podpisom, stále je ten papierový, mimoriadne dôležitý. Vývojári zo slovenského ANASOFTu mu preto pomáhajú dostať sa do elektronickej podoby. Ich online služba, s názvom „OK Dokument“ tak uľahčí digitálne podpisovanie všade tam, kde nemusí byť podpis notársky overený. Napríklad pri podpisovaní rôznych zmlúv, poistení, či objednávok.

Kúpa nehnuteľnosti, prípadne otvorenie nového životného poistenia alebo schválenie objednávky. Všetko toto spája nutnosť podpísať dokumenty, najčastejšie vlastnou rukou. Nie vždy sa ale môžeme k podpisovaniu aj fyzicky dostaviť, nie vždy sa vyžaduje podpis notára a rovnako už nie každý chce dnes nosiť so sebou, či posielať poštou, množstvo papierových dokumentov. Aj preto sa skupina odborníkov z Anasoftu rozhodla vytvoriť riešenie, ktoré dokáže prepojiť jednotlivé zmluvné strany cez digitálne podpisovanie.

„Elektronickému podpisovaniu sa venujeme už viac ako desať rokov. Doteraz to boli najmä projekty pre veľkých klientov, ako sú banky alebo telekomunikační operátori. No a uľahčiť život s papierovou administráciou sme chceli aj menším klientom. A tak sa zrodila myšlienka použiť overenú technológiu v dostupnejších riešeniach,“ hovorí Marek Vandák, riaditeľ divízie Signatus, ANASOFT.

Služba sa volá „OK Dokument“ a jej cieľom je prepojiť v zabezpečenom cloudovom prostredí podpisujúce strany. Jednoducho stačí vojsť do systému cez webové rozhranie. Netreba teda nič inštalovať. Stačí otvoriť responzívnu internetovú stránku služby v ľubovoľnom prehliadači, na ľubovoľnom zariadení, prihlásiť sa a podpísať digitálne dokumenty.

„Všetko je na jednom mieste a preto nie je potrebné jednotlivé dokumenty posielať, tlačiť, podpisovať a nanovo skenovať. Tieto zbytočné činnosti v našom riešení odpadajú. Napríklad zmluva, keď riešite rôzne služby alebo vnútro firemné schválenie dokumentov, či jednoduchá zmluva medzi živnostníkom a jeho klientom, alebo preberací protokol. Všetko toto dokážeme digitalizovať a zrýchliť,“ dodáva Marek Vandák, riaditeľ divízie Signatus, ANASOFT.

Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že systém je jednoduchý, stojí za ním množstvo technológií. Najmä teda za digitalizáciou podpisu. Podpisovať dokumenty môžeme pritom známym digitálnym perom, ale aj prstom na displeji mobilu, tabletu, či na dotykovej obrazovke notebooku.

„Podpisovanie je bezpečné a dôveryhodné, nakoľko zbierame veľmi detailné dáta o samotnom podpise. K podpisu vieme pridružiť aj ďalšie informácie, ako je napríklad GPS, IP adresa, dátum a čas podpisu. Takto podpísaný dokument je veľmi ťažké modifikovať, ako napríklad pridať stranu alebo zmeniť akýkoľvek údaj. Dá sa povedať, že takto podpísaný dokument je bezpečnejší ako dokument podpísaný na papieri,“ vysvetľuje Lukáš Búri, produktový manažér, ANASOFT.

Za každým jedným podpisom je teda unikátna biometria. Na tom, aby ju bolo možné správne zaznamenať, a potom skúmať, spolupracoval Anasoft so slovenskými písmo znalcami a neskôr bola otestovaná aj v rámci Európskej únie.

„Pre každý jeden podpis je unikátny prítlak a samozrejme to ako používateľ vedie ruku pri podpisovaní a ťahá písmo. Dôležité sú aj medzery v ťahu, sklon písma, ako aj rýchlosť písania. Všetko to vstupuje do jedinečnosti podpisu. Bez problémov preto dokážeme skúmať i digitálne podpisy a pri použití správneho hardvéru dokonca lepšie ako papierové.“

Popri samotnom podpisovaní a jednoduchom prístupe k dokumentom pre viacerých používateľov, prináša služba „OK Dokument“ aj ďalšie funkcionality ako je správa dokumentov, či ich archivácia v cloude. Všetko je pritom bezpečné.

„Cloudové riešenie spĺňa tie najprísnejšie bezpečnostné požiadavky. Pri podpise viacerých ľudí na diaľku umožňuje dvojstupňovú autentifikáciu prostredníctvom SMS kódov. Stačí, aby mal konto iba jeden používateľ. Ostatným podpisujúcim príde dokument v podobe zabezpečeného linku do emailu,“ uzatvára Lukáš Búri, produktový manažér, ANASOFT.

Slovenská služba „OK Dokument“ je teda synonymom bezpapierovej kancelárie. Ide o inovatívne riešenie ako podpisovať v digitálnom prostredí dokumenty, pri ktorých sa nevyžaduje kvalifikovaný elektronický podpis a rovnako ani overenie notárom. Zmluvné strany už nemusia dokumenty tlačiť a následne ich po podpise skenovať, prípadne posielať poštou. Táto slovenská služba tak dokáže výrazne urýchliť podnikanie, a to navyše ekologickým spôsobom.