Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotický pes s vysávačom na nohách upratuje vonkajšie priestory

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nový šikovný štvornohý robot, ktorého výskumníci z Talianskeho technologického inštitútu, je určený na automatické vyhľadávanie a odstraňovanie odpadkov vo vonkajších priestoroch. Vykonáva to pomocou batohu s vysávačom s tryskami, ktoré sú pripevnené k jeho členkom.

Tento robot je postavený na robotickom psovi AlienGo od čínskej spoločnosti Unitree, čo je pomerne drahý a atletický robot výskumnej triedy. Výskumníci z Talianskeho technologického inštitútu ho pomenovali ako VERO (Vacuum-cleaner Equipped RObot - vysávačom vybavený robot) a je zameraný na cigaretové ohorky, ktoré sú jednou z najbežnejších foriem odpadu vo vonkajších priestoroch.

Pomocou dvojice kamier pre snímanie hĺbky priestoru a konvolučnej neurónovej siete dokáže robot VERO spozorovať cigaretové ohorky na zemi a naplánovať si cestu tak, aby po nich prešiel, zapol vysávač, povysával ich a pokračoval bez zastavenia. VERO sa však ešte ani zďaleka nepohybuje tak svižne a rýchlo, ako to dokážu roboty spoločnosti Unitree. Na tomto budú musieť výskumníci ešte popracovať.

Vysávací štvornohý robot VERO hľadá cigaretové ohorky.

Bolo by určite úžasné mať takéhoto štvornohého robota, ktorý by chodil po chodníkoch či po pláži, vystupoval a schádzal zo schodov všetkými štyrmi nohami by vysával ohorky a iný drobný odpad. Ale v pri takejto rýchlosti je ťažké si predstaviť, ako štyri vákuové dýzy odvedú lepšiu prácu ako dve alebo jedna. Nehovoriac o tom, že robot na bežnej pláži vysaje plno piesku a bohvie čo iné ešte okrem toho.

Takže v tejto chvíli je technológia ešte ďaleko od praktického využitia, ale aj tak je to šikovný nápad, ktorého rozvoj by bol v budúcnosti užitočný. A je jasné, že to nemusí byť len vysávač na konci nôh robota. Rovnako dobre by to mohol byť nejaký druh záhradníckeho náradia, alebo, ako navrhujú výskumníci, možno nástavec na klince na pribíjanie dosiek. To by určite mohlo človeku ušetriť bolesť chrbta, ak je niekto ochotný zveriť autonómnemu robotickému psovi pištoľ na klince.

Výskum talianskeho tímu je k dispozícii v magazíne Journal of Field Robotics.