Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

TS Capco: Otvorenie laboratória pre študentov STU FIIT

TS Capco: Otvorenie laboratória pre študentov STU FIIT
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 12. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Capco Slovensko, bratislavská pobočka poprednej globálnej konzultantskej spoločnosti v oblasti obchodu a technológií zameranej výhradne na finančný sektor a Slovenská Technická Univerzita, Fakulta informatiky a informačných technológií (STU FIIT) 5.12.2014 spoločne otvorili nové študentské laboratórium.

Špeciálne pracovisko podporí výskum a vývoj digitálnych riešení a umožní 10-15 študentom bakalárskeho a magisterského štúdia a PhD. študentom rozvíjať nápady pre finančný sektor, ktorý potrebuje digitálne riešenia, aby si udržal klientov. Capco poskytuje laboratóriu poradenskú podporu aj financie na prevádzku.

Mobilné platby. Sociálne siete. Big data. Technológie menia nielen spôsob fungovania bánk, ale najmä interakciu s klientmi.

Finančný sektor je pod transformačným tlakom nielen kvôli regulácii, ale aj vyšším nárokom klientov a novej konkurencii (napr. startupy pre online platby). Očakávania klientov od európskych bánk sa stále viac podobajú situácii v severnej Amerike. Najnovším trendom, ktorý z USA prichádza cez londýnske finančné centrum do Európy, je cielená podpora pozitívnych užívateľských skúseností v online (tzv. digitálna transformácia). Banky po celom svete spúšťajú rozsiahle digitalizačné projekty: posledným príkladom je anglická banka Lloyds s rozpočtom 1 mld. libier na projekty v oblasti digitálnych technológií.

Bratislava má vysoký potenciál stať sa silným finančným centrom strednej Európy vďaka vzdelanej pracovnej sile, leteckému spojeniu (Viedeň, Bratislava) a polohe v blízkosti európskych finančných centier. Slovenský bankový sektor je už dnes veľmi inovatívny, avšak čelí konkurencii 5 000 bánk z EÚ, ktoré investujú do online služieb stále viac. Preto bude potrebovať digitálne riešenia.

Centrom novej vlny digitalizácie v európskom bankovníctve je Londýn.

Dnešná situácia nahráva firmám, ktoré dokážu bankám ponúknuť technologické riešenia (tzv. FinTech startupy). Tento trend je najviac viditeľný v Londýne, kde v tzv. Silicon Roundabout pôsobí už takmer 5 000 startupov vrátane pätice firiem, ktoré projekt Nominet Trust označil ako 5 startupov, ktoré prinášajú pozitívnu sociálnu zmenu (Streetbank, Give What You’re Good At, Videre Est Credere, Buddy App and PaveGen). Tu pôsobí aj londýnska pobočka Capco.

Capco má v digitálnych technológiách skúsenosti s projektmi v oblasti užívateľských skúseností zákazníkov, technológií a biznis procesov. Odborníci spoločnosti Capco spolupracujú s bankami na vytvorení efektívneho a udržateľného digitálneho modelu, ktorý prináša vyšší prínos z budovania vzťahov s klientmi. Capco Digital v Londýne napríklad vytvorilo najnovší portál pre jednu z londýnskych bánk a takisto pracuje na projekte využívania služieb v digitálnej ére pre jeden z najväčších britských finančných domov.

Capco prináša duch Silicon Roundabout do Bratislavy.

„Prostredníctvom laboratória na FIIT chceme podporiť nové zmýšľanie o finančných službách v rámci výskumných a vývojových aktivít STU v oblasti IT,“ hovorí Claus Hintermeier, riaditeľ Capco Slovensko a dodáva: „Laboratórium je skvelou platformou pre nové nápady na štýl londýnskeho Silicon Roundabout a príležitosťou pre najlepších študentov STU. Verím, že v ňom vznikne mnoho dobrých nápadov a možno aj zárodky pre startupy, ktoré pomôžu priblížiť celý finančný sektor na Slovensku bližšie k digitálnemu veku. My v Capco ich podporíme mentoringom a definovaním príležitostí, ktoré môžu študenti naplniť svojimi riešeniami.“

„Máme na univerzite talentovaných študentov a chceme im dať to najlepšie vzdelanie a pripraviť ich na prax. To však nie je možné bez spolupráce s firmami z praxe. Preto som rád, že spoločnosti ako Capco sú pripravené spolupracovať s nami a podporiť nás aj finančne. Cieľom tejto spolupráce je dať študentom príležitosť pracovať v motivujúcom modernom prostredí v kontakte s výzvami pre finančný sektor,“ hovorí Ivan Kotuliak, prodekan FIIT STU pre domácu a zahraničnú spoluprácu.

Capco sponzoruje vybavenie laboratória, prispieva na prevádzku a hradí mzdové náklady PhD. študenta, ktorý laboratórium manažuje. Navyše bude najlepším študentom z laboratória udeľovať osobitné ocenenia. Laboratórium vedie Dr. Tomáš Kováčik pod dohľadom prodekana Kotuliaka.

(Zdroj: TS Capco)