Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový digitálny teleskop sníma fotografie oblohy vo vyššom rozlíšení

Nový digitálny teleskop sníma fotografie oblohy vo vyššom rozlíšení
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Unistellar na veľtrhu CES 2023 oznámila nový model svojho radu inteligentných digitálnych teleskopov Equinox 2. Vďaka aktualizáciám obrazového snímača a softvéru sa sám zameria na hviezdy, galaxie, hmloviny a iné astronomické objekty, ktoré si používateľ vyberie pomocou smartfónu a dokáže nasnímať ich lepšie fotografie ako jeho predchodca.

Výrobky francúzskej spoločnosti obchádzajú väčšinu problémov spojených s astronómiou tým, že samy zistia svoju orientáciu a potom sa samy nasmerujú na nebeské objekty, ktoré si používatelia vyberú pomocou aplikácie v smartfóne.

V porovnaní s prvou generáciou sa v novom modeli teleskopu Equinox 2 zvýšilo rozlíšenie snímača zo 4,9 megapixela na 6,2 megapixela. Robí lepšie fotografie planét a ponúka širšie zorné pole, pričom spoločnosť Unistellar tvrdí, je to dôležité, keď chce používateľ pozorovať Mesiac alebo Slnko, pretože sa celé zmestia do zorného poľa.

Zdroj: Unistellar

Teleskop Equinox 2 je pozoruhodným krokom v digitalizácii technológie, ktorá bola predtým analógová. Namiesto starostlivého nastavenia a motorov na vyrovnávanie rotácie Zeme sleduje nebeské objekty tým, že vie, na čo je namierený, a udržiava to v zornom poli. A technológia spracovania obrazu dokáže prekonať opar a oslnenie, aby umožnila fotografovať aj neskúseným fotografom. Existujú však určité obmedzenia. Teleskopy budú vždy fungovať lepšie, keď je vzduch čistý a obloha tmavá.

Nový digitálny teleskop Unistellar Equinox 2 stojí 2 499 a začne sa predávať v marci.