Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

EOS-X Space oznamuje blížiace sa lety balónom na okraj vesmíru

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Platiaci cestujúci by mohli lietať na vonkajší okraj stratosféry už budúci rok. Španielska spoločnosť EOS-X Space oznámila, že sa blíži k finalizácii kapsuly pre sedem cestujúcich, ktorú k nebu vynesie obrovský balón.

Spoločnosť Space Perspective so sídlom na Floride už od roku 2020 vyvíja pretlakovú kapsulu „vesmírnej lode Neptún“ (Spaceship Neptune), ktorá vynesie ôsmich platiacich pasažierov a jedného pilota na šesťhodinové lety až do výšky 30 480 m. V tejto výške je jasne viditeľné zakrivenie Zeme a temnota vesmíru. Kapsula bude zavesená pod „vesmírnym balónom“ naplneným vodíkom, ktorý postupne uvoľní plyn, aby mohol zostúpiť.

No Space Perspective nie je jediným hráčom. Spoločnosť EOS-X Space so sídlom v španielskej Seville oznámila, že teraz dokončuje vývoj svojej vlastnej kapsuly EOS-X, ktorá by mala začať komerčné lety zo základní v Seville a Abu Dabi už v treťom štvrťroku budúceho roka.

Tlaková kapsula, ktorá je vyrobená z uhlíkových vlákien, údajne unesie sedem pasažierov a jedného pilota do nadmorskej výšky asi 40 000 metrov, pričom bude visieť pod stratosférickým balónom naplneným héliom. Odštartuje zo základne za úsvitu, pričom výstup bude trvať dve hodiny, plavba v danej výške asi dve hodiny a zostup a pristátie ešte jednu hodinu.

Rovnako ako v prípade vesmírnej lode Neptún bude EOS-X obsahovať ergonomické sedadlá, panoramatické okná, náladové osvetlenie, palubný bar a toaletu. Cestujúci budú musieť za tento zážitok zaplatiť 150 000 až 200 000 EUR, v porovnaní so 125 000 USD (približne 117 000 EUR) za let vesmírnej lode Neptún.

Spoločnosť EOS-X Space dúfa, že obzvlášť bohatým klientom ponúkne ešte viac, s plánovaným komplexom SpaceHub na La Isla de la Cartuja (ostrov na rieke Guadalquivir v Seville). Pasažieri tam zostanú niekoľko dní v luxusnom hoteli, pričom sa zúčastnia aktivít, ako sú lietanie s nulovou gravitáciou a simulácie vesmírnych misií vo virtuálnej realite, aby sa potom vydali helikoptérou na štartovaciu základňu.

Spoločnosť uvádza, že overovacie testy kapsuly „sa čoskoro uskutočnia“ v spolupráci so španielskym Národným inštitútom pre leteckú technológiu. Krátky prehľad toho, čo bude let obnášať, si môžete pozrieť vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.