Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný teleskop veľkosti knihy ľahko zachytáva nočnú oblohu

Inteligentný teleskop veľkosti knihy ľahko zachytáva nočnú oblohu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pozerať sa na nočnú oblohu je fajn aj bez teleskopu, no ten ešte viac umocní zážitok a priblíži používateľom tajomné súhvezdia. No príchod inteligentných digitálnych teleskopov dal pozorovateľom hviezd možnosť aj relatívne ľahko zachytiť a zdieľať nebeskú majestátnosť. Nový ľahký a kompaktný model Dwarf III je pritom jedným z najprenosnejších inteligentných teleskopov na trhu.

Až do nedávnej doby bolo zachytenie snímok galaxií, hmlovín a hviezd komplikovaným úsilím zahŕňajúcim odborné znalosti, drahé vybavenie a nekonečnú trpezlivosť. Digitálne teleskopy, ktoré využívajú silu smartfónov, takéto veci výrazne uľahčili.

Nový inteligentný digitálny teleskop Dwarf III má hmotnosť 1,35 kilogramu, čo z neho robí jeden z najľahších dostupných modelov a dá sa tak celkom dobre prenášať v kombinácii s jeho tvarom pripomínajúcim knihu a kompaktnými rozmermi 222 x 142 x 65 mm.

Inteligentný digitálny teleskop Dwarf III.

Je postavený na obrazovom snímači Sony IMX678 (STARVIS 2) a je dodávaný so vstavanými filtrami VIS, Astro a Dual-Band na zachytávanie kozmických snímok na rôznych vlnových dĺžkach. Obloha nad a za ním je privádzaná do snímača cez 35 mm periskopický teleobjektív vyrobený z prvkov s mimoriadne nízkym rozptylom alebo cez 3,4 mm širokouhlú optiku. Zabudovaný algoritmus na redukciu šumu údajne zaisťuje „čistotu a textúru aj pri snímaní v menej ako ideálnych podmienkach“.

Inteligentný digitálny teleskop Dwarf III.

Dwarf III pritom funguje so spárovaným smartfónom so sprievodnou mobilnou aplikáciou, ktorá bude sprievodcom po nebeských telesách nad vami. Hviezdna mapa pomôže používateľom zamerať sa na dôležité ciele, po ktorých sa digitálny teleskop automaticky otáča, aby lokalizoval a sledoval objekty pomocou umelej inteligencie.

Nový režim sa stará o dlhé expozície a viacero obrázkov je možné spojiť a vytvoriť tak rozsiahlu kozmickú mozaiku. Jednotka môže byť tiež ponechaná vonku vďaka certifikácii IP54 pre odolnosť proti prachu a vlhkosti. K dispozícii je aj možnosť naplánovania nočného snímania, takže môžete ísť spať a po prebudení obdivovať nebeské zázraky. Tento inteligentný teleskop je pritom dodávaný s internou 10 000 mAh batériou a obsah je možné uložiť lokálne na 128 GB internej pamäte pre neskoršie použitie.

Inteligentný digitálny teleskop Dwarf III.

Milovníci prírody ocenia funkcie automatického sledovania a zachytávania pre denné pozorovanie vtáctva alebo zvierat a uvádza sa, že zariadenie je schopné vytvárať spojené giga-pixelové panorámy. Okrem statických snímok dokáže Dwarf III nakrúcať aj 4K video pri rýchlosti 30 snímok za sekundu alebo v rozlíšení 1080p pri rýchlosti 60 snímok za sekundu.

Inteligentný digitálny teleskop Dwarf III sa už dá predbežne objednať za cenu 479 dolárov (približne 443 euro). Odhaduje sa, že preprava sa začne od septembra.

Inteligentný digitálny teleskop Dwarf III.