Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Fotky za okamih? Unikátne tlačiarne sú už aj na čerpacích staniciach

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
23. 11. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je to až neuveriteľné, ale na celom svete vznikne každú sekundu takmer 55 tisíc digitálnych fotografií. Nepochybne v tom zohrávajú dôležitú úlohu aj naše mobilné telefóny. Ale ruku na srdce, koľko krát ste sa pozreli na to, čo ste zaznamenali? Možno predsa len mali tie papierové fotografie v niečom navrch, keď vám denne padol pohľad na vašich blízkych v peknom foto rámčeku na poličke. A nie je to minulosť. Stále je dosť nadšencov tlačených fotografií. A v tomto smere je pre nich nepochybne veľkou pomocou aj sieť unikátnych technologických tlačiarní FOTOMAT, ktorá sa dostala už aj na bratislavské letisko či na čerpacie stanice jedného z prevádzkovateľov, a to aj prostredníctvom ich aplikácie. Ľudia si tak môžu okamžite vytlačiť všetky zážitky priamo po ceste domov, prípadne smerom na návštevu alebo ako darček pre blízkych.

Málokto možno vie, že história fotografie z digitálnych fotoaparátov siaha ešte do roku 1975. Tento patent priniesol možnosť zameniť film za digitálne médium a ľudia dostali do rúk nástroj, ktorý im dovolil tvoriť viac ako len bežných 36 obrázkov.

„Digitálnymi foťákmi a našimi mobilmi robíme denne vyše 4 miliardy fotiek, ale tie sa bohužiaľ vedia, napríklad v tých mobiloch stratiť a už sa k nim nevieme vrátiť. Ale keď si ich vytlačíte na papier, dáte napríklad do rodinného albumu, tak sa k nim budete vracať oveľa častejšie a veľmi radi,“ hovorí Juraj Dozsa, CEO, FOTOMAT.

Slováci sa preto rozhodli záujem o tlačenú fotografiu opäť oživiť a rozšíriť. V tomto smere im pritom významne pomohla ich zaujímavá technológia, ktorá vyústila do unikátneho zariadenia s názvom FOTOMAT.

„Kiosk FOTOMAT som navrhol tak, aby ste ho veľmi ľahko našli na každej prevádzke. Z vyše 80 percent je vyrobený na Slovensku. Srdcom je tlačová technológia z Japonska a mozgom, by sa dalo povedať, je malý počítač Raspberry. A celé to spolu komunikuje pomocou Unixu, ktorý má tú výhodu, že je veľmi rýchly, stabilný, a napríklad odolný proti vírusom.“

Pre tlač fotografií stačí, aby mal používateľ vo svojom mobilnom telefóne aplikáciu FOTOMAT, ktorá funguje v systémoch iOS i Android. V nej si potom jednoducho vyberie požadované fotografie a aplikácia ich prenesie do tlačového zariadenia.

„Fotky si cez FOTOMAT vytlačíte úplne bez čakania. A to vďaka tomu, že všetko sa deje v mobile. Vo vašej appke si vyberiete fotku, jej veľkosť, počet kópií a dokonca ju aj uhradíte. A veľkosti fotiek si viete vybrať od 10 x 15, 15 x 15 až po 20 x 15. A v budúcnosti si budete vedieť tlačiť dokonca vizitky alebo pasové fotografie.“

A myslelo sa aj na bezpečnosť. Fotografie sa nikde neposielajú ani neukladajú. Tlač je navyše chránená 6 miestnym PINom, takže sa nemôže stať ani to, že by sa niekto neoprávnene dostal k fotkám iného používateľa. A chránené sú aj fyzické fotografie.

„Ide o termosublimačnú tlač, kde výrobca garantuje farebnú stálosť až 50 rokov, pokiaľ je fotka vo fotoalbume. A zároveň, keďže má na sebe takú lakovanú vrstvu, fotky sú odolné voči odtlačkom prstov a napríklad vode. Čiže fotky kľudne môžete zobrať k bazénu alebo na lyžovačku. Nič sa im nestane,“ dopĺňa Juraj Dozsa, CEO, FOTOMAT.

Dnes je už sieť FOTOMATov naozaj široká a používateľ sa o tom môže dozvedieť aj z mapy v aplikácii. Po Slovensku, Česku a Rakúsku sa tak nachádza 150 zariadení, ktoré sú súčasťou reštaurácií, obchodov, nákupných centier a dokonca aj bratislavského letiska, či siete čerpacích staníc.

„Zariadenie FOTOMAT je dostupné na 30-tich čerpacích staniciach, od Záhoria až po Michalovce. Takže pri tankovaní alebo rýchlom občerstvení si používateľ môže fotky veľmi jednoducho a rýchlo vytlačiť a odchádza s nimi v ruke,“ hovorí Martin Gregor, Slovnaft.

Aby bolo tlačenie aj na pumpách jednoduché, dá sa k nemu, vďaka spolupráci Fotomatu a Slovnaftu, dostať aj cez preklik z aplikácie prevádzkovateľa siete čerpacích staníc.

„V aplikácii Slovnaft Go sa používateľ jedným klikom dostane na aplikáciu Fotomatu. Obľúbenosť tejto služby naozaj rastie, o čom svedčí aj počet vytlačených fotografií. Výhodou je, že čerpacie stanice sú v non stop prevádzke a tým pádom je služba dostupná 24 hodín denne,“ dodáva Martin Gregor, Slovnaft.

Slovenské zariadenie je teda veľkým pomocníkom pri tlači fotografií s dlhou životnosťou. Vďaka systému fotocoinov, čiže kreditov, a to aj v podobe papierových, stieracích QR kupónov, je tak služba prístupná naozaj širokej skupine používateľov, na mnohých miestach. Na každom sa pritom dá vyskúšať aj bez akýchkoľvek nákladov. Inovatívny dizajnový stroj FOTOMAT tak môže rozhodne pomôcť dostať tlačenú fotografiu opäť na výslnie.