Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

GoChess prenáša ťahy online súperov na robotickú šachovnicu

GoChess prenáša ťahy online súperov na robotickú šachovnicu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Či už plánujete začať hrať šachy alebo ste skúsený profesionál, môže byť ťažké nájsť oponentov na vašej úrovni zručností, proti ktorým by ste mohli hrať. GoChess vám to umožní online prostredníctvom fyzickej šachovnice s roboticky sa pohybujúcimi figúrkami.

Robotická šachovnica GoChess, ktorú vyrába spoločnosť Particula, vyzerá v pokoji ako akákoľvek iná šachová súprava, hoci je pripojená k sprievodnej mobilnej aplikácii cez Bluetooth, a pod jej priesvitným povrchom sa navyše nachádza hromada malých robotov na kolieskach. Títo roboti pohybujú magnetickými figúrkami sem a tam po šachovnici v reakcii na ťahy, ktoré v reálnom čase vykonávajú vzdialení súperi na online šachových platformách, ako sú Lichness alebo Chess.com.

Súperi môžu hrať prostredníctvom klávesnice svojho počítača a šachovnice na obrazovke a tak nemusia používať ani šachovnicu GoChess. Používatelia GoChess pohybujú figúrkami ručne, hoci môžu dodatočne požiadať šachovnicu, aby to urobila za nich prostredníctvom hlasových príkazov. Keď sa figúrky presúvajú rukou, magnet v každej figúrke je detegovaný snímačmi v šachovnici, vďaka čomu systém vie, ktorá figúrka bola presunutá na ktoré pole.

Robotická šachovnica GoChess.

Okrem toho, že sa používatelia môžu postaviť proti iným ľudským hráčom, môžu hrať aj s online umelou inteligenciou až na 32 rôznych úrovniach obtiažnosti. Bez ohľadu na to, kto alebo aký je súper, si používatelia môžu zvoliť koučovanie prostredníctvom farebne označených LED diód pod každým políčkom. Tie sa rozsvietia a navrhnú možné, dobré a najhoršie nasledujúce ťahy.

Pomocou aplikácie pri samostatnej hre je navyše možné vybrať si šachové hádanky na riešenie, ktoré zvyšujú zručnosť, alebo sledovať ťahy slávnych historických šachových zápasov. Aplikácia navyše sleduje partie používateľov, sleduje ich pokrok a navrhuje spôsoby, ako by sa mohli zlepšiť.

Robotická šachovnica GoChess.

Na hranie šachu na cestách možno povrch šachovnice vybavený snímačmi a LED diódami vybrať a používať ho samostatne, bez robotov. V skutočnosti si kupujúci s obmedzeným rozpočtom môžu kúpiť len túto zostavu samostatne pod názvom GoChess Lite. A samozrejme, šachovnicu možno používať ako bežnú šachovnicu, pričom dvaja hráči môžu ručne pohybovať figúrkami tvárou v tvár.

Cena celého systému na startup portáli Kickstarter sa začína na 259 USD, cena GoChess Lite je 219 USD. Plánované maloobchodné ceny sú 379 USD, respektíve 319 USD. Za predpokladu, že všetko pôjde podľa plánov výrobcu, robotické šachovnice by mali podporovateľom dodať v máji budúceho roka.

Robotická šachovnica GoChess.