Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Moderné technológie pomáhajú aj slovenským umelcom

Moderné technológie pomáhajú aj slovenským umelcom
Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
20. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj umelci, a priamo na Slovensku, dokážu naplno využiť moderné technológie. V tomto svetle ich predstaví aj podujatie „Bienále plastiky malého formátu Pezinok 2017“, ktorého celoročná púť začne 6. apríla v trnavskej Synagóge - Centre súčasného umenia. Niektorí umelci sa totiž predstavia s dielami, pri ktorých už asistujú 3D tlačiarne.

Vyzerá to tak, že už aj slovenskí umelci presiahli hranice konzervatívneho umenia a vstupujú do novej modernej éry, v ktorej hrajú jednu z hlavných úloh aj technológie. Práve 3D tlač pomáha umelcom zvýrazniť ich diela, ktoré vznikajú ako nápad v počítači a do reálneho sveta sa dostanú pomocou spomínanej tlače. Aj takéto diela bude možné obdivovať na ďalšom ročníku úspešnej putovnej výstavy, ktorá sa venuje plastikám malého formátu.

Podujatie začalo písať svoju históriu pred desiatimi rokmi pod názvom Bienále plastiky malého formátu Pezinok. Pri jeho zrode stáli v rokoch 2005-2006 akademický sochár Jozef Jankovič, historička umenia Ľuba Belohradská a Viera Moravčíková, koordinátorka projektu.

Projekt má podporiť dialógy tvorcov - generačný i medzinárodný - s cieľom, aby potenciálne talenty po odchode z akadémie nezostali v izolácii svojich ateliérov. K tomu prináležal aj dialóg publicistov a teoretikov umenia o smerovaní  plastiky malého formátu na súčasnej umeleckej scéne. Po desiatich rokoch je Bienále jediným pravidelným podujatím na Slovensku s týmto cieľom.

Dôležitý je aj program DETI NA VÝSTAVE - jeho obsahom je výchova ku vnímaniu umenia a dosiaľ  sa na ňom zúčastnilo vyše 2000 detí.

5. ročník sa pýta, Ako ďalej? Bienále si neustále hľadá svoju tvár a výraz. Záujem o neho prejavili aj sochári žijúci v európskych kultúrnych centrách ako Berlín či Kolín nad Rýnom. Rovnako je to – na základe minulých ročníkov – aj v poľskej Wroclawi. Do Trnavy sa po roku vracia Tets Ohnari.