Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technologická atrakcia priviedla opäť k životu dinosaury v Tatrách

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
28. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je všeobecne známe, že technológie nám uľahčujú život. No okrem toho sa dajú využiť aj na vzdelávanie a zábavu. Všetko to v sebe spája nový DinoPark v Dolnom Smokovci, v Tatrách. Práve dinosaury v ňom ožili vďaka inováciám šikovných Slovákov.

Naše veľhory sú dielom vodných tokov a horských ľadovcov, ktoré vytvárali ich reliéf počas niekoľkých dôb ľadových. No málokto zrejme vie, že v Tatrách sa pohybovali aj prehistorické tvory. Geológom sa totiž podarilo nájsť preukázateľné dôkazy o tom, že na tomto území žili dinosaury. Aj preto nie je DinoPark v Tatrách len tak náhodou.

„DinoPark do Tatier jednoznačne patrí. V Tatrách sa predsa dinosaury našli, dinosaurie stopy. Takže vieme, že tu žili. Žili tu asi pred 300 miliónmi rokov, tak ako mnohé modely, ktoré tu nájdete aj za mnou,“ hovorí Peter Matuška, Ústav technológií a inovácií.

Priamo pod Tatrami sa chce ľuďom predstaviť viac ako 10 rôznych pohyblivých dinosaurov.

„Máme pre nich vyvinuté špeciálne motory, ktoré sú v rámci konštrukcie zakomponované v tele tohto dinosaura,“ vysvetľuje Peter Matuška, Ústav technológií a inovácií.

„Je niekoľko servo motorčekov s frekvenčnými meničmi, ktoré sa nastavovali. Dĺžka pohybu, rýchlosť pohybu, aby to bolo, vyzeralo, čo najrealistickejšie,“ dopĺňa Jaroslav Holota, architekt, DinoPark Tatry Dolný Smokovec.

Pri modeloch zvierat sa myslelo aj na tie najmenšie detaily. Malé motorčeky tak synchronizovane poháňajú nielen otváranie obrovských tlám, ale aj žmurkanie očí. No a nezabudlo sa ani na zvuky vyhynutých zvierat. Tie sa tvorili pomocou databáz paleontológov.

„Zvuky, ktoré tu počujete, by mali byť identické k zvukom, ktoré ony naozaj kedysi vydávali. Takže sme si tie zvuky nechali nahrať na základe zloženia jeho hrtana,“ hovorí Peter Matuška, Ústav technológií a inovácií.

Zážitok zo stretnutia s dinosaurami zintenzívňuje aj samotná kopulovitá konštrukcia haly.

„Guľa je vynikajúca na umocnenie vlastne akýkoľvek zvukov, nejakých pohybov, šumov. V podstate vzniká tu také jemné echo alebo vlastne dozvuky a tieto nám vlastne umocňujú túto atmosféru jednotlivých tých našich dinosaurov,“ hovorí Jaroslav Holota, architekt, DinoPark Tatry Dolný Smokovec.

Robotické zvieratá tak dostali svoj nový domov v priestoroch modernej haly s guľovitým tvarom.

„Vzhľadom na poveternostné podmienky, počasie, ktoré je v Tatrách, tak sme sa rozhodli vlastne pre toto iglu, ktoré má vynikajúce vlastnosti, čo sa týka poveternosti. To iglu vie vydržať 150 kilometrovú rýchlosť v hodine. Je to vlastne ľahká konštrukcia. Tá konštrukcia je kotvená 34-mi zemnými vrtákmi.“

Tím atrakcie sa dôsledne stará nielen o šelmy, ale aj o vzduch vo výstavných priestoroch, samozrejme pomocou technológií.

„Prevádzka je plánovaná na aj na letné, aj na zimné mesiace. Takže je to tak urobené, že pokiaľ dôjde sem človek cez zimu vo vetrovke, tak aby tu nefučalo, ale aby tu bolo príjemne, aby nemusel dávať vetrovku zase dole za každú cenu. A rovnako cez leto klimatizujeme tento priestor. A tá guľa mala vynikajúci tvar na distribúciu vlastne tohto upraveného vzduchu v priestore,“ uzatvára Jaroslav Holota, architekt, DinoPark Tatry Dolný Smokovec.

Popri prehistorických velikánoch, v rámci komentovanej prehliadky, sa môžu návštevníci tešiť aj na 3D kino, v ktorom sa dinosaury predstavia v trojrozmernej podobe. Tatry tak získali ďalšiu zaujímavú technologickú atrakciu v podobe DinoParku, ktorý môže mnohým návštevníkom veľhôr spríjemniť pobyt, a to aj počas nepriaznivého počasia.