Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Unikátne slovenské zariadenie ohrieva alebo chladí vodu v bazéne

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
9. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Najmä pandémia a obmedzené cestovanie prinútilo mnohých majiteľov rodinných domov k tomu, aby sa zamysleli nad možnosťou výstavby vlastného bazéna. Teplota vody v ňom, však aj napriek dostatku slnečných dní, nemusí každému vyhovovať. Nie však s unikátnym zariadením z dielne slovenskej spoločnosti Microwell, ktoré udržuje teplotu vody v bazénoch na požadovanom rozmedzí teplôt. Ekologické a efektívne inovácie tak dokážu vodu nielen ohrievať, ale aj chladiť. Uznanie Slovákov za ich technológie prišlo pritom aj priamo zo sveta.

Už takmer 30 rokov sa partia šikovných našincov zo Šale venuje efektívnemu využívaniu elektrickej energie na kúrenie a chladenie vody. Nepochybne tak nadviazali na dávnu tradíciu slávneho Slováka z Liptovského Mikuláša, Aurela Stodolu, ktorého svet obdivuje za vynájdenie tepelného čerpadla. Vývoj v tejto oblasti išiel už samozrejme výrazne vpred.

„Naše tepelné čerpadlá znásobia elektrický výkon. To znamená, že keď vložíte do toho stroja 1 kW elektrickej energie, tak ten stroj, to tepelné čerpadlo, vám vyrobí až 8 kilowatov tepelnej energie. Takže kilowatt do toho vložíte a 7 kilowattov máte zadarmo,“ hovorí Tibor Kovács, konateľ, Microwell.

Vysoko efektívne stroje vznikajú priamo v Šali. Najskôr sa inžinieri vo vývoji potrápia s tým ako dosiahnuť požadované parametre. Dizajnéri potom technológiu zabalia do unikátnych tvarov a vytvoria sa podklady pre sériovú výrobu.

„Dávame dôraz skutočne na kvalitu našich vyrobených tepelných čerpadiel, preto sme zaradili do výrobného procesu niekoľko testovacích fáz. Čo je najdôležitejšia, práve tá výstupná kontrola. A aby sme boli presvedčení, že vyrábame skutočne kvalitné stroje, sme k tomu vyrobili laboratóriá na testovanie a dokonca aj pokusný bazén, v ktorom sa odskúšajú tie naše zariadenia.“

Microwell sa pritom rozhodol pomôcť rôznym typom používateľov, vzhľadom na veľkosť bazéna. Podľa toho sa potom líšia aj jeho zariadenia. Od čerpadiel pre domáce, či hotelové výrivky, cez bazény s objemom od 30 až po 800 a viac metrov kubických, napríklad pre verejné kúpaliská.

„Funguje tým spôsobom, že zo vzduchu odoberá ten systém energiu, teplo, a pomocou kompresoru v chladiacom okruhu, stláčaním toho média, vytvára teplo alebo vytvára chlad. Veľkou výhodou našich zariadení je to, že to naše tepelné čerpadlo je schopné udržiavať konštantnú teplotu žiadanú, ktorá sa nastaví. To znamená, keď je treba, tak chladí, keď je treba, tak vykuruje,“ dopĺňa Tibor Kovács, konateľ, Microwell.

Kompresor je pritom alfou-omegou celého systému. Aj preto Slováci stavili na taký, ktorý dokáže plynule meniť výkon. Vďaka tomu vie ušetriť pomerne dosť elektrickej energie a navyše ani nikoho nebude rušiť pri kúpaní.

„Kým iné zariadenia fungujú skokovo, my sme sa sústredili na to, aby tie naše fungovali plynule. Celý systém si tak viete regulovať od 0 po 100. A aj vďaka tomu patria naše zariadenia medzi najtichšie na svete,“ hovorí Peter Hrubina, vedúci oddelenia exportu, Microwell.

A rovnako sa zariadenia zo Šale radia aj do triedy tých najvýkonnejších.

„Efektivita tepelných čerpadiel silne závisí od kvality tepelného výmenníka. V našich strojoch používame veľmi kvalitný titán, nakoľko médium, ktoré sa zohrieva, môže byť aj agresívne. Tento výmenník vyzerá asi takto a je vidieť na ňom, že je aj povrchovo upravený. A to preto, aby tá plocha bola čo najväčšia a najefektívnejšia z hľadiska odovzdania tepelného výkonu,“ vysvetľuje Tibor Kovács, konateľ, Microwell.

Proti negatívnemu vplyvu soli na zariadenie pritom Microwell nasadil aj ďalšiu technológiu s názvom Goldfin.

„Ide o hydrofóbny ochranný náter lamiel výmenníka. Vďaka tomu sú naše zariadenia vhodné aj do prímorských oblastí,“ hovorí Peter Hrubina, vedúci oddelenia exportu, Microwell.

Ani bezdrôtové moderné technológie slovenské stroje neobišli. Používateľ tak môže mať k dispozícii aj Wifi modul a svoj bazén si dokáže riadiť aj na diaľku.

„Každý používateľ si vie naše zariadenie pohodlne riadiť prostredníctvom mobilnej aplikácie. Samozrejmosťou je aj nadradený systém Modbus, ktorý umožňuje ovládanie hlasom napríklad prostredníctvom hlasového asistenta Alexa alebo Google Dot,“ uzatvára Peter Hrubina, vedúci oddelenia exportu, Microwell.

Vývoj technológií pre ohrev a chladenie vody, aj v bazénoch, nepochybne už pred mnohými rokmi nasmeroval samotný Aurel Stodola. Microwell to však dokázal posunúť ešte na vyššiu úroveň, a tak už dnes ich zariadenia dopĺňajú tisícky bazénov vo viac ako 30 krajinách sveta. Pre samotných používateľov to okrem iného znamená aj to, že si vďaka ohrevu vody dokážu, za efektívne náklady, predĺžiť kúpaciu sezónu.