Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hovoriaci a pohybujúci sa robot simuluje pacienta s poranením mozgu

Hovoriaci a pohybujúci sa robot simuluje pacienta s poranením mozgu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 2. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

S cieľom vyškoliť študentov lekárske fakulty sa často používajú herci, aby prezentovali symptómy určitých stavov. Humanoidný robot s názvom HAL S5301 však prináša konzistentnejšiu a ľahko dostupnú alternatívu, pričom je navrhnutý tak, aby simuloval pacienta s poranením mozgu.

Humanoidný robot HAL S5301, vyrobený spoločnosťou Gaumard Scientific, je vyrobený v životnej veľkosti dospelého človeka a je naprogramovaný tak, aby napodobňoval symptómy mŕtvice a traumatického poranenia mozgu. Dokáže to pritom robiť tromi spôsobmi.

Vzdelávací medicínsky humanoidný robot HAL S5301.

Po prvé, robot je údajne schopný zapojiť sa do obojsmernej konverzácie so študentmi. Bude verbálne odpovedať na ich otázky a bude schopný nielen opísať svoje symptómy, ale aj hovoriť podobným spôsobom ako v prípade jedinca s poranením mozgu. S využitím algoritmov založených na umelej inteligencii by mal byť „časom bude múdrejší“ a mal by zdokonaľovať svoje konverzačné schopnosti pri každom použití.

Po druhé, pohyby hlavy, ramien a rúk, vrátane motorických reflexov, sú údajne podobné pohybom niekoho, kto utrpel mozgovú mŕtvicu alebo traumatické poranenie mozgu. Tvár robota napríklad ovisne ako tvár pacienta s mŕtvicou.

Vzdelávací medicínsky humanoidný robot HAL S5301.

Nakoniec telo robota vykazuje srdcové, dýchacie a cievne charakteristiky, ktoré sú v súlade s charakteristikami pacienta s poranením mozgu. Tie je možné merať a monitorovať pomocou štandardných diagnostických zariadení a navyše budú reagovať na použitie zariadení, ako sú defibrilátory a mechanické ventilátory.

Vzdelávací medicínsky humanoidný robot HAL S5301 by mal byť komerčne dostupný túto jar. Potenciálni záujemcovia sa môžu zaregistrovať na odber aktualizácií na webovej stránke spoločnosti.

Vzdelávací medicínsky humanoidný robot HAL S5301.