Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentné chirurgické rukavice sledujú pohyby rúk študentov medicíny

Inteligentné chirurgické rukavice sledujú pohyby rúk študentov medicíny
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 3. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je samozrejmé, že chirurgovia potrebujú veľmi jemný a presný hmat. Nová sada chirurgických tréningových rukavíc bola navrhnutá s ohľadom na túto skutočnosť, pretože monitoruje pohyby rúk svojho nositeľa a poskytuje spätnú väzbu o jeho technike.

Elektronicky rozšírené latexové rukavice navrhol tím z austrálskej univerzity Western Sydney. Prototypovú verziu tretej generácie v súčasnosti skúšajú študenti chirurgie v britskej nemocnici v Liverpoole.

Každá rukavica obsahuje pružný plochý elektrický kábel, ktorý vedie pozdĺž chrbta palca, ukazováka a prostredníka. Každý z týchto káblov má po svojej dĺžke namontovaných niekoľko inerciálnych meracích jednotiek (IMJ), ktoré monitorujú pohyby každého segmentu prsta. V každej rukavici je celkovo deväť jednotiek.

Každá rukavica využíva viacero snímačov pohybu umiestnených pozdĺž zadnej strany palca, ukazováka a prostredníka.

V plánovanej finálnej verzii technológie budú údaje z IMJ prúdiť do malej dosky s plošnými spojmi namontovanej na zadnej strane každej rukavice. Odkiaľ sa budú prostredníctvom Bluetooth prenášať do aplikácie spustenej na blízkom smartfóne, tablete alebo počítači. Pri nácviku postupov bude možné pomocou tohto softvéru vyhodnotiť, ako sa pohyby rúk nositeľa zhodujú s pohybmi, ktoré by boli ideálne pre danú úlohu.

„Samotné zaznamenávanie pohybov nie je dostatočné,“ povedal vedúci vedec Dr. Gough Lui. „Náš prístup zahŕňa vytvorenie katalógu nahrávok od skúsených chirurgov vykonávajúcich stanovené úlohy, s ktorými potom študent môže porovnať svoj vlastný výkon. Toto porovnávacie kritérium poskytne študentom cieľ, ku ktorému môžu smerovať“.

Pri tom všetkom majú inteligentné rukavice doplniť tradičné metódy odbornej prípravy, nie ich nahradiť. Mohli by si nájsť uplatnenie aj v iných oblastiach, kde je dôležitý rozvoj manuálnej zručnosti, napríklad v hudbe alebo umení.