Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Naši študenti vybojovali na robotických majstrovstvách sveta popredné umiestnenie

Naši študenti vybojovali na robotických majstrovstvách sveta popredné umiestnenie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 10. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Slovenskí študenti z SPŠ Myjava a Gymnázia v Žiari nad Hronom, účastníci podujatia FIRST Global v Ženeve, dosiahli výnimočný úspech pre Slovensko a stali doteraz najúspešnejšou slovenskou reprezentáciou za celú históriu súťaže, ktorá má za sebou 5. ročník.

Medzinárodná robotická súťaž stredoškolákov FIRST Global pravidelne spája kreatívnych študentov s vášňou pre technológie a inovácie z viac ako 150 krajín sveta. Po dvojročnej prezenčnej prestávke sa táto udalosť znova mohla organizovať, tentoraz vo švajčiarskej Ženeve. Ročník 2022 mal tematickú výzvu – Carbon Capture. Teda vyvíjanie robotov a technológií pre hru s témou aktívneho zachytávania oxidu uhličitého z atmosféry.

Po úspechu v národnom kole študenti vytvorili aktívny a odvážny tím, ktorý sa prezentoval aj na domácich podujatiach ITAPA-EXPO, SlovakiaTech a na Noci Výskumníkov a získal si doma aj vo svete veľa fanúšikov.

Zdroj: First Global Slovakia.

Na celosvetovej súťaži Slovensko zastupovali študenti zo SPŠ Myjava a z Gymnázia v Žiari nad Hronom a stali sa jedným z najoceňovanejších tímov celej súťaže. Slovenský tím získal Cenu za dodržiavanie bezpečnostných pravidiel (SAFETY AWARD), Strieborné ocenenie porotcov za technológiu robota (SILVER JUDGES AWARD TECHNICAL), Cenu za komunikáciu na sociálnych sieťach (SOCIAL MEDIA CHALLENGE AWARD) a dostal sa do finále súťaže XPRIZE New Technology Experience, kde skončil medzi TOP10 najlepšími tímami sveta s projektom 4C – Compact Carbon Capture Capsule. Projekt prezentuje nápad zachytávania CO2 prostredníctvom motorových a elektrických vozidiel.

Zdroj: First Global Slovakia.

„Team Slovakia v roku 2022 je doteraz najúspešnejším tímom na súťaži FIRST Global doteraz. Získal 4 rôzne ocenenia a dostal sa aj do play-off hlavnej súťaže, kde spolu s ďalšími krajinami v aliancii skončil na 5. mieste. Je to výnimočný úspech hodný uznania. Študenti intenzívne na sebe pracovali a zo súťaže sa vracajú ako ľudia schopní lepšie spolupracovať v medzinárodnom tíme, pod časovým tlakom a s obrovským zanietením pre vedu, techniku, strojárstvo a matematiku (STEM). Verím, že súťaž vnímali aj ako zábavu a zostanú aktívnymi mentormi pre ďalší tím na budúci rok,“ zhodnotil úspech slovenského tímu Adam Kukla, predseda o.z. FIRST Global Slovakia.

Zdroj: First Global Slovakia.

Slovenský tím, ktorý tvorili študenti Karin, Tamara, Tomáš, Dominik a Martin sa tešili aj z postupu do play-off, kde v záverečných súbojoch v aliancii s Ukrajinou, Uzbekistanom a Srí Lankou obsadili piate miesto. Súťaže FIRST Global 2022 sa zúčastnilo 162 tímov z celého sveta, celkovým víťazom sa stala aliancia vedená domácim švajčiarskym tímom, spolu s Belize, Litvou a Botswanou.

Snahu a úspech slovenskej reprezentácie pozitívne ocenil aj veľvyslanec Dušan Matulay z Permanentnej misie Slovenska pri OSN, ktorý osobne podporil slovenský team a zabezpečil aj výbornú propagáciu krajiny na podujatí. Slovenský tím bol skutočnou hviezdou súťaže a reprezentanti zo všetkých krajín sveta boli častými a pravidelnými návštevníkmi slovenského „pitu“ na podujatí.

Zdroj: First Global Slovakia.

(Zdroj: Tlačová správa FIRST Global Slovakia)