Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológie umožnia digitálne vzdelávanie aj v rámci telesnej výchovy

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
26. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Digitalizácia sa dnes dostáva do rôznych oblastí. Počítať s ňou sa zrejme bude už aj v pripravovanej reforme školstva. Jednou z prvých lastovičiek je pritom zaujímavý projekt športovca Mateja Tótha. Ten sa v rámci svojej športovej akadémie rozhodol využiť moderné technológie pri digitalizácii pohybových aktivít pre deti a mládež, čo oslovilo aj ministerstvo školstva. Spoločnými silami sa tak na svetlo sveta dostane projekt digitálnej telesnej výchovy.

Nepochybne už ani školy v tomto storočí neobíde rozsiahlejšia digitalizácia. Nakoniec zrejme sa s ňou plánuje aj v reforme nášho školstva. Vo veľkej miere by sa tak mohla značná časť vyučovania preniesť do digitálneho sveta a zároveň sa tým zvýši aj digitálna gramotnosť detí. Za pozitívnym prínosom digitalizácie v školstve si pritom stojí aj známy olympionik Matej Tóth.

„Táto doba, ktorú momentálne žijeme, je toho dôkazom, že bez nejakej adekvátnej alternatívy pri nejakých opatreniach nám dnes školstvo nebude fungovať. A týka sa to úplne všetkých predmetov, úplne všetkých ročníkov, úplne všetkých detí,“ hovorí Matej Tóth, O2 Športová akadémia Mateja Tótha.

Matej sa digitalizáciu rozhodol využiť aj v rámci svojho projektu športovej akadémie, ktorá rozvíja pohybové aktivity detí. Spolu so svojim bratom tak vytvorili novú metodiku, ktorá dokáže deťom rozprúdiť krv v žilách aj počas pandémie. Aby sa cviky dostali k čo najväčšiemu počtu detí, rozhodli sa športovci využiť moderné technológie.

„Hardvér, ktorý prichádza do tried, vlastne optimalizuje vnem žiaka, ktorý aj keby sedel doma za počítačom, sa cíti, že ja som súčasťou triedy, napriek tomu, že tam nesedí,“ vysvetľuje Marián Puttera, riaditeľ pre verejnú správu, Cisco Systems Slovakia.

„Takto môžeme spojiť naozaj celý svet a môžeme tým deťom naozaj kvalitne vysvetľovať, mať tú interaktivitu. A dokážeme takto viac-menej suplovať, nehovorím že úplne stopercentne, ale veľmi blízko, už tomu nejakému prezenčnému tréningu alebo skutočnému tréningu, kde sme spolu,“ dopĺňa Matej Tóth, O2 Športová akadémia Mateja Tótha.

Hoci sa niektorým rodičom môžu zdať pohybové aktivity jednoduché, stojí za nimi unikátna inovatívna metodika. Tá samozrejme myslí na bezpečnosť detí v triedach a berie do úvahy i zavedené epidemiologické opatrenia.

„Nemôžu byť nejako spotené, nemôžu skákať, nemôžu si ublížiť na tých rohoch všetkých, aby mohli to robiť aj v rúškach a tak ďalej. Ale našťastie máme našu metodiku vypracovanú do takej miery a práve zameranú na také cvičenia, ktoré sa dajú robiť aj z tej lavice. To znamená nejaké stabilizačné cvičenia posilňovacie, takisto mentálny tréning, psychologická príprava.“

Výnimočný projekt oslovil aj ministerstvo školstva a tak sa možno už onedlho stane súčasťou učebných osnov a to nielen v rámci dištančného vyučovania. K prezentovaniu pohybov sa totiž pridáva aj teoretické vzdelávanie detí v oblasti športov prostredníctvom zábavnej formy, pri ktorom majú možnosť vypočuť si rady od známych športovcov.

„My vieme presne dané cvičenie, danú jednu telesnú výchovu orientovať na jednu svalovú partiu. To znamená, ak budeme riešiť futbal, budeme mať futbalistu, ktorý deti namotivuje, ktorým povie niečo zo srdca, ktorý im aj vysvetlí, povie, že áno, pre ten futbal, pre nás je dôležitá noha, aby sme ju mali silnú,“ vysvetľuje Matej Tóth, O2 Športová akadémia Mateja Tótha.

Nepochybne je základom dištančného vzdelávania najmä dobrá internetová konektivita. Už dávno v tejto oblasti pomáhajú aj mobilní operátori. Okrem celkového zlepšovania kvality mobilných sietí sa pritom O2 už dávno rozhodlo aj pre podporu digitalizácie v projekte Telesná na doma. No a práve tá bola inšpiráciou aj pre súčasný projekt Športovej akadémie Mateja Tótha.

„Digitalizácia si vyžaduje viacero tých komponentov spoločne a jedným z nich je aj ten obsah, tie služby. A ja chcem veriť, že práve Športová akadémia Mateja Tótha sa zhostí neľahkej a challengujúcej úlohy poskytnúť športovú výchovu, telesnú výchovu, digitálnou formou. Aj takýmto spôsobom sa tie veci dajú robiť. Koniec koncov, ja mám pocit, že niektoré aj profesionálne športové kluby boli odsúdené na to, že ten tréning viedli digitálnym spôsobom. Je to vec, s ktorou sa musíme naučiť žiť a vysporiadať a tá technológia môže tomu len pomôcť. A tomu sa my tešíme,“ hovorí Peter Gažík, generálny riaditeľ, O2 Slovakia.

Popri mobilných operátoroch oslovil novodobý projekt digitálnej telesnej výchovy aj výrobcov technologicky vyspelých komunikačných zariadení. Napríklad vďaka inováciám od CISCO by tak digitálny prenos mohol dostať ďalší rozmer.

„Musím sa priblížiť čo najlepšie k ľudskému vnímaniu reality pocitov, zážitkov, očného kontaktu. Je to videokonferenčný systém, ktorý spĺňa najvyššie atribúty, čo sa týka akustického spracovania - 12 mikrofónov smerovacích, ktoré vzájomne sú algoritmicky poprepájané tak, aby sme optimalizovali zvukové prenosy aj v zašumenom, respektíve v prostredí, kde je hluk,“ uzatvára Marián Puttera, riaditeľ pre verejnú správu, Cisco Systems Slovakia.

I vďaka moderným cloudovým technológiám sa budú môcť do digitálneho vzdelávacieho procesu zapojiť naozaj všetky deti bez rozdielu a bez ohľadu na to, aké zariadenie použijú. Ide teda zrejme o prvú lastovičku v novodobom digitálnom vzdelávaní a nepochybne je pre mnohých prekvapením, že je to práve telesná výchova, ktorá takúto formu dostala.