Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

3D tlačené MyCello spája to najlepšie z akustického a elektrického dizajnu

3D tlačené MyCello spája to najlepšie z akustického a elektrického dizajnu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Technológia 3D tlače umožnila vytvorenie množstva rôznych hudobných nástrojov, vrátane gitár, saxofónov, huslí a ďalších. Najnovšie sa do orchestra zapojila česká vzdelávacia softvérová spoločnosť Sensio s pozoruhodným 3D-tlačeným violončelom s chytľavým názvom MyCello.

Tento hudobný nástroj však nebol vyrobený ako náhrada za tradičné drevené violončelo, ale je vyvinutý tak, aby kombinoval to najlepšie z klasického nástroja s modernými elektrickými modelmi. Jeho „kostrové“ telo bolo navrhnuté pre väčšiu slobodu pohybu hráča, a tvorcovia tvrdia, že tí, ktorí zvládli hru na klasické violončelo, sa pri použití MyCello budú cítiť ako doma, pretože sa môže pochváliť rovnakým tvarom krku, nastavením strún a vlastnosťami konštrukcie.

3D tlačené violončelo MyCello.

Asi v polovici krku je umiestnená opierka na hruď, na spodnej časti nástroja je umiestnená posuvná tyč, ktorá zaisťuje dosiahnutie pohodlnej výšky a je nastaviteľná aj v sede. Ladičky sp dole v strede medzi opierkami kolien. Dá sa pritom hrať vo verzii ako s tradičným dreveným hudobným nástrojom pri nižšej hlasitosti, alebo pomocou výstupu so zapojením do systému zosilňovača / reproduktora so zabudovaným ovládaním EQ na samotnom nástroji. Priamo do MyCello sa dajú dokonca zapojiť aj slúchadlá pre tiché hranie.

3D tlačené violončelo MyCello.

Procesy 3D tlače a montáže pre každý hudobný nástroj MyCello budú trvať asi 100 hodín, hoci paralelné zapojenie viacerých 3D tlačiarní by mala tímu umožniť vyrobiť niekoľko týchto hudobných nástrojov súčasne. Vďaka modulárnemu dizajnu je možné prispôsobiť veľkosť, farbu, počet strún, a ďalšie osobné preferencie. Technológia 3D tlače tiež prináša hráčom možnosť si upraviť, opraviť alebo vylepšiť svoje štandardné MyCello.

3D tlačené violončelo MyCello.

Modulárny hudobný nástroj je možné dokonca vybaviť držiakom pre smartfón, pomocou ktorého si môže hráč nechať zobraziť digitálne hudobné noty počas hrania. A tam, kde klasické drevené violončelo môže byť pri preprave trocha ťažkopádne, MyCello s hmotnosťou len 2,2 kilogramu sa dá rozložiť na jednotlivé komponenty, ktoré sa ľahko uložia do prepravného batohu, ktorý je súčasťou dodávky.

3D-tlačené violončelo MyCello sa dá získať prostredníctvom podpory startup kampane na portáli Kickstarter za 748 EUR, čo je 31 percentná úspora oproti plánovanej maloobchodnej cene. Preprava by sa mala rozbehnúť v novembri 2021.

3D tlačené violončelo MyCello.