Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Microsoft predstavuje Surface Laptop SE zameraný na vzdelávanie

Microsoft predstavuje Surface Laptop SE zameraný na vzdelávanie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Microsoft oznámila štíhlejšiu verziu svojho operačného systému Windows a lacný notebook, na ktorom ho možno spustiť. Model Surface Laptop SE bol pritom navrhnutý výhradne na použitie v triedach a je prvým z mnohých konkurentov Chromebookov poháňaných spoločnosťami Intel a AMD.

IT titán Microsoft minulý mesiac spustil najnovšiu verziu svojho operačného systému pre stolné počítače a notebooky, Windows 11. Teraz bola odhalená jeho oklieštená verzia a jedno z prvých zariadení, na ktorom bude spustený, notebook Surface Laptop SE. Nové mobilné zariadenie, ktoré sa pripája k nedávno obnovenému portfóliu Surface, bolo navrhnuté špeciálne s ohľadom na študentov základných a stredných škôl a nepochybne sa bude snažiť odkrojiť z koláča, v ktorom dominujú Chromebooky. Podobné ponuky od spoločností Acer, Asus, Dell, Lenovo a ďalších sú tiež pripravené sa pridať v nasledujúcich mesiacoch.

Notebook Microsoft Surface Laptop SE.

V celoplastovom kryte notebooku Surface Laptop SE s hmotnosťou len 1,1 kilogramu sa nachádza 11,6-palcový displej s pomerne nízkym rozlíšením 1 366 x 768 pixelov (s hustotou 135 pixelov na palec) a s pomerom strán 16 : 9, čo je v rodine zariadení z rodiny Surface rarita. Nový notebook môžu poháňač základné procesory Intel Celeron N4020 alebo N4120, spolu s integrovaniu grafikou UHD Graphics 600 a 4 alebo 8 GB operačnej pamäte RAM. Kapacita vnútorného úložiska typu eMMC môže mať 64 alebo 128 GB.

Študenti sa môžu pripojiť k školskému internetu cez bezdrôtovú technológiu Wi-Fi 802.11ac a k dispozícii majú aj Bluetooth 5.0, ako i port USB typu A, jeden port USB-C a 3,5 mm kombinovaný audio konektor. Webová kamera s rozlíšením 720p na prednej strane sprostredkuje videohovory, zatiaľ čo je spárovaná len s jedným digitálnym mikrofónom. O ozvučenie sa postarajú dva 2-wattové reproduktory. Notebook pritom sľubuje až 16 hodín bežného používania na jedno nabitie 35-Wh batérie.

Notebook Microsoft Surface Laptop SE.

Operačný systém umožní študentom používať aplikácie balíka Office ako je Word a Excel offline, takže sa nemusia báť, že nebudú mať doma prístup na internet, pričom služba OneDrive ukladá súbory lokálne a potom sa synchronizuje s cloudovým úložiskom, aby aktualizovala dáta keď sa stroj pripojí k školskému internetu.

Zaujímavé je, že notebook bol navrhnutý skôr na opravu ako na výmenu, takže veci displej, batéria, klávesnica a základná doska sa dajú vymeniť aj bez toho, aby sa musel notebook posielať IT špecialistom tretích strán.

Očakáva sa, že notebook Microsoft Surface Laptop SE bude dostupný prostredníctvom vzdelávacích kanálov koncom tohto roka alebo začiatkom budúceho roka za počiatočnú cenu 249 dolárov.

Notebook Microsoft Surface Laptop SE.