Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Okuliare Oppo Air Glass 3 majú asistenta s umelou inteligenciou

Okuliare Oppo Air Glass 3 majú asistenta s umelou inteligenciou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Oppo sa na výstave MWC 2024 pochválila najnovším prototypom okuliarov Air Glass 3, ktoré tento čínsky technologický gigant označuje za naozaj inteligentné. Okuliare sa totiž dajú použíť na interakciu s digitálnym asistentom s umelou inteligenciou AI Oppo. Nové okuliare tak signalizujú ďalšie úsilie veľkej technologickej spoločnosti o integráciu generatívnej umelej inteligencie do viacerých zariadení.

Prototyp okuliarov s umelou inteligenciou Air Glass 3 je kompatibilný so smartfónmi Oppo s operačným systémom ColorOS 13 a novším. To znamená, že okuliare budú pravdepodobne exkluzívne pre vlastné telefóny spoločnosti Oppo. Tá tiež nespomína ceny ani potenciálny dátum vydania, čo je typické pre zariadenia vo fáze prototypu.

Okuliare majú prístup k hlasovému asistentovi, ktorý je založený na veľkom jazykovom modeli Oppo AndesGPT, ktorý je v podstate odpoveďou spoločnosti na ChatGPT od OpenAI. Okuliare však budú musieť byť pripojené k aplikácii pre smartfóny, aby fungovali. Je to pravdepodobne preto, že výpočtový výkon je príliš náročný na to, aby sa dal použiť na ľahkých okuliaroch. Používatelia by mohli používať hlasového asistenta na kladenie otázok a vyhľadávanie, hoci spoločnosť Oppo poznamenáva, že inteligentný pomocník je k dispozícii zatiaľ len v Číne.

Prototyp okuliarov s umelou inteligenciou Oppo Air Glass 3.

Rovnako ako predchádzajúce inteligentné okuliare spoločnosti Oppo, aj model Air Glass 3 vyzerá ako bežné okuliare. Spoločnosť však tvrdí, že vyvinula nový živicový vlnovod, o ktorom tvrdí, že môže znížiť takzvaný „dúhový efekt“, ktorý sa môže vyskytnúť, keď sa svetlo láme pri jeho prechode šošovkou. Okuliare by tak mali poskytnúť vylepšenú farbu a čistotu. Okuliare môžu tiež dosiahnuť jas viac ako 1 000 nitov, čo je takmer také jasné ako niektoré displeje smartfónov.

Prototyp okuliarov Air Glass 3 váži 50 gramov, vďaka čomu je podobný štandardným ťažším okuliarom. Okuliare sú vybavené ozvučením s technológiou reverzného zvukového poľa, ktorá má zabrániť úniku zvuku, aby boli hovory súkromné. V okuliaroch sú tiež zabudované štyri mikrofóny, ktoré sú podľa Oppo prvé na jasnejšie zachytenie hlasu používateľa počas telefonických hovorov.

Na boku okuliarov sú umiestnené dotykové senzory na navigáciu a podľa výrobcu by okuliare mohli dať používať na úlohy, ako je prezeranie fotografií, telefonovanie a prehrávanie hudby. V budúcnosti budú pridané nové funkcie, ako napríklad prezeranie zdravotných informácií a jazykový preklad.